Berta Sándor

Ujjlenyomat kerül a német személyikbe

A német nagykoalíció két pártjának képviselői elfogadták az ujjlenyomatokat és digitális fotókat tartalmazó új biometrikus személyi igazolványok bevezetését, melyet 2009-ben vezetnek be.

Abban korábban mind az SPD, mind a CDU egyetértett, hogy legyenek digitális fotók az új személyi igazolványokban. Vita csak arról volt, hogy az ujjlenyomatok is kerüljenek-e bele az okmányokba. Az elképzelések szerint a chipeken a bal és a jobb mutatóujj lenyomatát tárolják majd. "Úgy vélem, hogy így a német állampolgárok egy olyan személyi igazolványt kapnak, amely a legjobb a világon. Az emberek így otthoni számítógépük előtt ülve is elintézhetik majd az ügyeiket" - nyilatkozta Dieter Wiefelspütz, az SPD belpolitikai szakértője.

Jövő kedden még egy egyeztetést tartanak a német nagykoalíciós pártok frakcióinak belpolitikai szakértői, és ha elfogadják a javaslatot, akkor az előterjesztés Wolfgang Schäuble belügyminiszter asztalára kerül. A biometrikus személyi igazolvány várhatóan 10 euróba kerül majd és 2009-től lesz elérhető.

A tervezetből szerint a nevet és a lakcímeket egy chipen elektronikusan tárolják majd. Emellett lehetséges egy külön PIN-kód és egy digitális aláírás használata is, így könnyítve meg, hogy az emberek online is elintézhessék hivatalos ügyeiket, többek között a gépjárművek átíratását vagy a lakcímváltozás bejelentését. Ezenkívül a személyi igazolványok alkalmasak lesznek az internetes vásárlások segítésére is és így kiszűrhető lesz, hogy 18 évnél fiatalabbak semmi esetre se vehessenek alkoholt vagy fegyvert.

Alig néhány nappal ezelőtt jelentette be Klaus Theo Schröder, az egészségügyi minisztérium szakállamtitkára, hogy már 2008 tavaszán megkaphatják a német állampolgárok első elektronikus társadalombiztosítási kártyáikat. "A tervek szerint az e-cardok tartalmazni fogják a beteg nevét, címét, fotóját és társadalombiztosítási azonosítószámát. A tárolt adatokkal való visszaéléseket az egyedi PIN-kódok akadályozzák majd meg, és az információk csak a biztosított személy jelenlétében lesznek kiolvashatók" - mondta a politikus. A program ára a német egészségügyi minisztérium számításai szerint körülbelül 1,4 milliárd euró.

Korábban pedig kiderült, hogy Németországban már az idén megkezdik a legújabb biometrikus útlevelek kiadását. A november elseje után új igazolványt igénylő német állampolgárok már ilyen biometrikus okmányokat kapnak. Az útlevelekben lévő azonosítóchipekben eltárolják az adott személy legalább kettő, de amennyiben szükséges akár több ujjlenyomatát is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KLT #8
    Nem, a személyi szám nem alkotmányellenes, ha az lenne, születéskor nem kapnák a csemeték.
    Csupán a használati lehetőségét szűkítették, ettől még van személyi száma mindenkinek, csak éppen nem kérheti akárki, akárhol.
  • KLT #7
    Orwell k*ra optimista volt.
  • eto demerzel #6
    igyis lesznek 1 paran akik nm fogjak engedni hogy megszamozak oket, vagy nm lesz az allam erdeke hogy billgal elsa oket. ok elnek a tarsadalom peremen, munka es mindennapi megelhetes nelkul. nekik nincs tb szamuk sem. oket valjon hogyan fogjak rendszerezni?
  • hypno #5
    Chip a bőr alá születéskor, meg GPS helymeghatározás. Szép űj világ.

    Bár nálunk már a személyi szám is alkotmányellenes.
  • who am I 7 #4
    A legesleges legundorítobb az egészben, hogy az egész nép adatai meg minden ott lesz azok kezében, akik csak a saját javukat figyelik.A vezetők kezében.Ugy gondolom senkinek sem kell elmagyaráznom itt, hogy akkor mi lesz....Azok a vezetők akik nem épp a nép érdekeit szolgálják, MOST legalábbis.ÉS amig az ember önző, az így is marad...Nem épp a legvidámabb jövőkép.
  • who am I 7 #3
    Majd mesterséges börtönné válik az "ország".Ennyit erről.Elindultunk/tak a lejtőn.
  • erb #2
    A kovetkezo lepes a DNS adatbazis, majd ezt koveti az agyhullam mintazat.
  • Deus Ex #1
    Avagy hogyan építsünk az egész lakosságra kiterjedő ujjlenyomat adatbázist.. okos..:-)