SG.hu

Tizmilliós értékben lopják a BKV kábeleit

Az elmúlt időszakban több alkalommal is maffiamódszerekkel tulajdonítottak el értékes, rézből készült légkábeleket a BKV Zrt. vonalain. Az okozott kár az elmúlt fél év során több tízmillió forint volt.

Az utazóközönség számára ezek a kábelhibák nem voltak érzékelhetőek, mert a legtöbb alkalommal nem okoztak forgalmi akadályt. Azonban, olyan eset is előfordult, hogy több mint 4 órán keresztül kellett a HÉV-nek egy vágányon közlekednie Szentendre és Pomáz, vagy Ráckeve és Soroksár között. Ezen a pályaszakaszon, januárban előfordult, hogy a kábellopás miatt nem volt fűtés, vagy a legsúlyosabb esetben a szerelvények a pályán álltak, mert olyan kábelt is elvágtak, amely azonnali leállást okozott. Ez szerencsére a közlekedési cég többszörösen összetett és biztosított rendszerének köszönhetően ritkán fordul elő. De a példa mutatja, hogy súlyos társadalmi problémaként kell kezelni ezt az utas- és balesetbiztonsági kérdést, ahogy a BKV a rendőrséggel együtt így is teszi.

Sajnos a profi módszerekkel, szervezetten, az éjszaka során elkövetett kábellopások elkövetőit nem érdekli, hogy ezzel az utasok és a közlekedés biztonságát is veszélyeztetik. Éppen ezért a BKV együttműködik a BRFK és az ORFK szerveivel, valamint a Pest Megyei Rendőrfőkapitánysággal is. Ha a járművezető érzékeli a problémát, vagy ha a műszerek érzékelik a vezetékekben az áramerősség csökkenését, a rendszer jelt ad a fődiszpécsernek, a műszaki kollégák azonnal az adott helyszínre sietnek és a rendőrség is rövid időn belül megérkezik.

Figyelemreméltó az, hogy a tolvajoknak bizonyos előképzettséggel kell rendelkezniük, hogy halálos baleset nélkül elvágják és eltulajdonítsák a közvagyon tárgyát képező légkábeleket. Ezek a felső és alsóvezetékek ugyanis többezer voltos feszültségűek, így azonnali halált okoznának, annak, aki megpróbálná valaki szakszerűtlenül elvágni őket. A vállalat kára egy évben megközelíti a 200 millió forintot, mely sajnos az utóbbi öt évre visszamenőleg évente 10-20%-kal emelkedik.

A kábellopásokkal kapcsolatban kivétel nélkül az összes kerületi Rendőrkapitányság nyomozást kezdeményez az elkövetők elfogása érdekében. A felderítés nehéz, de az ellenőrzések növelésével csökkenthetőek a károkozások. Ezért a cég fokozza az éjjeli ellenőrzéseket és ebben a rendőrséggel is szorosabbá fűzi az együttműködést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pitbulllll #10
  • entreri #9
    Olaszliszka nagy felháborodást keltett, mégsem volt semmi. A tárgyalás is nevetséges. Ha mondjuk a kábelelk hiánya miatti balesetben meghal 30 ember, lesz egy kis puffogás, és minden megy tovább. Lákátosék sosem hibásak, hiszen ők csak boldogulni akarnak ebben a kirekesztő világban. Jó pár telep meg amúgy is cigány kezében van, és az ő embereik végzik a begyűjtést.
    Én továbbra is azt mondom, hogy az ilyeneknek:
  • bakagaijin #8
    No, de van "kezdő villanyszerelő"-re is példa. Tanulságul. Igaz az MÁVos felsővezeték, nem ragadt hozzá mert az ütés lelökte, és utána jó hosszan égett...
  • bakagaijin #7
    Pár éve a Margit-hídnál loptak el egy nagyobb köteg Matáv-rezet, rulz... Ráadásul, ha meg elkapják, akkor bűncselekmény hiányában elengedik...
  • Beowulf #6
    Cigányok...
  • htmm #5
    Cigányokat bántani tilos. Amíg nem lesz egy komolyabb, nagy felháborodást keltő baleset, nem fognak vele foglalkozni.
    Az átvevőhelyeknél kellene szigorítani, hogy ne tudja csak úgy eladni. Ha pedig nem tudja eladni (-> nincs számára értéke) el sem lopja.
  • arrakistor #4
    Bemutatjuk a "Kábel bosszúja" című olcsó Magyar, színes, szinkronizált, fekete-fehér valóságfilmet.
  • entreri #3
    Vajon kik lehettek?

    Nálunk tavaly egy utcából minden kisajtóról lelopták a kilincset (alumínium).
  • GABOR16 #2
    Az nem jó.. akkor azért áll meg a hév mert valami "nagy" légy v. mocsok rászáradt/ráégett a felsővezetékre :D
  • peterx #1
    Bárcsak halálra rázná az ilyen férgeket a kábel!