Berta Sándor

Ujjlenyomatok a német útlevelekben

Németországban már az idén, Ausztriában viszont legkorábban csak jövőre kezdik meg a legújabb biometrikus igazolványok kiadását. Csak a hat évesnél kisebb gyerekektől nem vesznek ujjlenyomatot.

A ovember elseje után új útlevelet igénylő német állampolgárok már biometrikus okmányokat kapnak. Az útlevelekben lévő azonosítóchipekben eltárolják az adott személy legalább kettő, de amennyiben szükséges akár több ujjlenyomatát is. A kisujjról azonban sosem készítenek lenyomatot, mivel azon túl kevés az azonosításhoz használható pont. Új biometrikus útlevelet kaphat minden felnőtt és már a 12. életévét betöltő gyermekek is. Megszűnik tehát az eddigi gyakorlat, mely szerint a gyerekek adatait a szülők egyikének útlevélében tüntették fel. A hat éves vagy annál kisebb gyerekek szintén biometrikus okmányt kapnak, tőlük azonban nem vesznek ujjlenyomatokat.

Az Egyesült Államokban idén év elején azért álltak le a két ujjlenyomatos rendszer kiépítésével, mert bebizonyosodott, hogy az nem elég hatékony és a felismerési arány túl alacsony. Németország ennek ellenére továbbra is kitart a két ujjlenyomatos biometrikus azonosítási módszer mellett.

Az új útlevelekben lévő chip tárolja majd a két ujjlenyomaton kívül az illető arcát semleges arckifejezéssel, elölről ábrázoló digitális fényképet is. Németországban egyébként 2005. november elseje óta előírás, hogy a hivatalos okmányokba csak a fenti követelményeknek megfelelő fotók kerülhetnek. A chipben tárolt adatok legfeljebb 10 centiméterről olvashatók ki, vagyis így megakadályozható az információlopás. Ennek ellenére az adatvédelmi szakemberek továbbra is bírálták az elképzelést.

Az aggodalmak nagyon is valósak, hiszen tavaly augusztusban a Defcon biztonságtechnikai konferencián egy német szakember élőben mutatta be a saját úti okmányán, hogy milyen egyszerűen feltörhető egy elektronikus útlevél rádiótechnikás azonosítóchipje. Lukas Grünwald német informatikai szakértőnek ugyan nem sikerült megváltoztatnia az elektronikus útlevelének RFID-chipjében tárolt adatokat, azonban képes volt őket olvasni és egy másik RFID-chipre átmásolni. Grünwald szerint mindez arra éppen elegendő, hogy valaki megszerezze a személyes adatainkat és illegálisan egy országban tartózkodjon vagy oda utazzon.

Németország mellett Ausztria sem tette le a korábbi terveiről, igaz, a sógoroknál továbbra sincs döntés a biometrikus útlevelek bevezetésének konkrét időpontjáról. A belügyminisztérium egyik szóvivője szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy az e-passokhoz legkorábban a jövő év elején juthatnak majd hozzá az osztrák állampolgárok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #14
    "Az újlenyomat a hatóságnál marad" - és a régi? LOL!
  • kadar1 #13
    Az újlenyomat a hatóságnál marad,és az nem fog elszívárogni.Amit onnan bárki jó pénzér megvehet.Mig a világ világ addig lesz korrupció.
  • kvp #12
    "Na de komolyra forditva a szot: ha masolhato, akkor modosithato is,"

    Annyi tortent, hogy az eredeti okmany csak olvashato, mivel eredetileg egyszer irhato adathordozora keszul. Viszont semmi nem akadalyozza meg az embereket abban, hogy egy masik chip-re masoljak az adatokat es kozben akar modositsak is oket. Egy olyan mint amikor az ember a ceges rfid-s kartyajanak a kodjat belemasolja a telefonjaba, mert igy csak 1 dolgot kell hordani.

    A visszaelesre az ad lehetoseget, hogy ha masvalakinek az adatait masoljuk le. Pl. egy tomott jarmuvon tobbnyire 10 centinel kozelebb van az ember taskaja a mellette allo taskajahoz. Igy siman le lehet masolni az adatokat. Ceges kornyezetben ez pl. azt jelenti, hogy az ember lemasolhatja a fonoke kodjat is, amitol hirtelen mindenhez hozzafer a cegnel. (pl. raktar, fonok irodaja, az ott talalhato rfid zaras szef tartalma, stb.)

    Az rfid-s azonosito mukodik es hasznalhato is, de szerintem olcsobb es egyertelmubb megoldas volt annak idejen a sarga csillag. Most ezt mindenkinek kotelezove teszik csak mas szinben es rfid-s olvaso kell az elolvasasahoz. (mas kulonbseget nem latok, talan annyit, hogy annak idejen az ujjlenyomat helyett csak a vercsoport volt rogzitve, most valoszinuleg mindkettot rogzitik)
  • wanek #11
    Szerinted helyesen hogyan kellett volna írni? Az egy dolog, hogy lehetett volna fiatalabbat is írni, de az nem nyelvtani hiba.
  • ati88 #10
    "hat évesnél kisebb gyerekektől"
    A tisztelt Szerző járt nyelvtan órára?
    Így már kedvem sincs elolvasni a cikket...
  • RealPhoenixx #9
    Az lesz a kiraly hogyha majd a parkolocegek leseftelik az ujlenyomatokat is, es latszolagosan majd az ellenorok mindig vesznek a kocsi kilincsekrol ujlenyomatokat tovabbi bizonyitek gyanant es szepen mindenkit eliteltetnek illegalis parkolasert.

    Na de komolyra forditva a szot: ha masolhato, akkor modosithato is, az egy mas dolog hogy az illeto a kodot konkretan nem tudja esetleg ertelmezni es ezert modositani sem es megint mas dolog ha esetleg a dolog hattereben az van, hogy a csoka megis be tudta bizonyitani hogy lehet modositani is az adatokat, csak megfenyegettek esetleg eletveszelyesen, hogy a modositast ne merje kijelenteni, esetleg lehet hogy megis bejelentette eloszor valami kissebb mediaban a modositast is, csak utana tortent a megfenyegetes politikai/nemzetbiztonsagi/befektetoi oldalrol es ezert a bejelentes ezen resze koorigalva lett hogy csak masolni tudta!

    Szval a lenyeg az, hogy innentol kezdve jobb eselyel vesznek elo barkit aki artatlan es siman melletoljak az ujlenyomatat is mondvan hogy a helyszinrol szarmazik.
  • hypno #8
    Ha az ujjlenyomat mégsem válik be, akkor mehet a chip a bőr alá. Esetleg jeladóval, hogy az emberek mozgása is figyelhető legyen.
  • hypno #7
    Szép új világ! A nagy tesó totálisan ellenőriz mindent.

    Nálunk már a személyi szám is alkotmánysértőnek bizonyult.
  • wanek #6
    Az oké, de itt útlevélről van szó...
  • kadar1 #5
    Ez már majdnem személyiségi jogot sért,,Szar helyzet ha újlenyomatot vesznek az emberöl.Ha egyszer felkerülsz a rendszerbe , útána szivás