Berta Sándor

Az online cenzúra szigorítását tervezi Oroszország

Követi számos ázsiai állam példáját és az internet minden eddiginél komolyabb és szigorúbb ellenőrzésére készül Oroszország. Az új cenzúra módszerei túlszárnyalják majd a jelenleg Kínában alkalmazott megoldásokat.

"Jelenleg Oroszországban az internet még viszonylag szabad. Azonban már most is létezik egy állami ügynökség, amely azonnal jelzi, hogy ha valaki megsértett egy törvényt" - közölte Jakob Preuss, a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet munkatársa. "Az orosz államügyészség viszonylag gyorsan reagál az ilyen ügyekben és különösen a sajtó- és a szélsőségesség elleni törvény passzusait alkalmazza szívesen. Emellett rendszeresen ellenőrizni akarják a blogokat és az online fórumokat, különösen a Putyint esetleg sértő karikatúrák készítői és megjelentetői érdeklik a hatóságokat" - tette hozzá a tudósító.

Egy kiszivárgott törvénytervezet szerint a jövőben szúrópróbaszerűen ellenőriznék nem csak a weboldalakat és az e-maileket, de az egyes tiltottnak minősített honlapok felkeresését is büntetnék. Jakob Preuss azonban úgy véli, a teljes helyi sajtó ellenőrzése még az orosz államnak is nagy feladatot jelent és komoly kihívások elé állíthatja a hatóságokat. Sok újságíró végső elkeseredésében a világhálóra menekült, hogy ott tovább terjeszthessék a kormányellenes cikkeiket és nézeteiket. "Az újságírók számára természetesen jó, hogy ez az utolsó mentsvárként is felfogható sziget még létezik. Az internet Oroszországban is elképesztő mértékben fejlődik és ma már nem csak a nagy városokban, de vidéken is egyre elterjedtebb" - szögezte le a Riporterek Határok Nélkül munkatársa.

Az orosz állam hivatalosan azzal indokolja a cenzúrát és annak szigorítását, hogy meg kell védenie önmagát és az állampolgárait a szélsőségesektől és a terrorizmustól, valamint a pornográfiától és a pedofíliától. Vélhetően a döntésben szerepet játszanak az orosz ortodox egyház vezetői is. A törvénytervezet bírálói viszont úgy vélték, hogy az embereket a szigorítások ellenére sem fogják tudni megvédeni a károsnak minősített tartalmaktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #20
    Németeknél egyre nagyobb a cenzúra és a törekvés, hogy mindenkit megfigyeljenek->a fasiszták is így kezdték, tudjuk mi lett a vége...

    Oroszoknál is egyre nagyobb a cenzúra, pártellenes emberek halnak meg a nyílt utcán, egyre több embert megfigyelnek, személyek tűnnek el egyik napról a másikra->diktatúra lesz itt kérem szépen, vissza a gyökerekhez...
  • arrakistor #19
    sima html oldalak megjelenítésére van kitalálva senki ne akarjon ezzel cd-ket letölteni vagy youtube-ot nézegetni, mert néha a modemnél is lassabb a kódolás és kódolt , szétszabdalt adat útjának megkeresése miatt..
  • arrakistor #18
    kódolt csatornán kell böngészni és azt aztán figyelhetik a nagyfejű ruszki titkosszolgálatos okostojások. igaz lassabb lesz , de legalább 100% hogy nem tudnak róla mit nézel.

    kódolt böngésző letöltése
  • zola2000 #17
    Az internet kb 20%a pornó, 30%a warez. Van itt azért más is.
  • BlackRose #16
    lesz? wake up man... nem is volt soha más, csak most kezd lassan az extrém oldalra dölni.
  • BlackRose #15
    meg Sztálin is, meghozzá nem is egyszer :)
  • BlackRose #14
    helyesbitek... az Internet 90%-ának 90%-a ruszki pornó :)
  • Csi9aa #13
    Hitler is volt már az év embere...............
  • bakagaijin #12
    Ajánlott video-anyag.
  • bakagaijin #11
    A 9/11 copy-paste esemény, az oroszoknál korábban volt, és a történetben rengeteg a hasonló szál. Csak be kell helyettesíteni az arabokat csecsenekkel, az FBI-t FSB-vel, WTC-t lakóház tömbökkel. Jelentős különbség még, hogy az amerikaira mindenki emlékszik az oroszra jóval kevesebben :). Még a propaganda szöveg is ugyanaz volt: terrorizmus elleni küzdelem.

    Egyébként mi az hogy normális vezető? Ha Putyin nincs, akkor az oroszok simán eltűnnek a süllyesztőben, a Szovjetúnió felbomlása után hatalmas káosz volt, most viszont olyan hatalom amivel számolni kell. Nem véletlenül lett idén ő az év embere. Nem a módszerei vagy stílusa, hanem az eredményei miatt...

    Kemény küzdelmek lesznek még itt...