Berta Sándor

Új osztrák személyi adatkereső program

Gyakran szeretnének az emberek egy adott személlyel kapcsolatban konkrét információkat megtudni. Többek között ebben segíthet majd a 123people.com nevű oldal.

"A hagyományos keresőkben végrehajtott keresések kereken 30 százaléka valamilyen személynévre vonatkozik. Egyre több felhasználót érdekelnek az egy adott emberrel (legyen szó egy egykori osztály- vagy évfolyamtársról, esetleg munkatársról) kapcsolatos online fellelhető adatok. Emellett folyamatosan nő azok száma is, akik arra kíváncsiak, hogy róluk mi lelhető fel a világhálón" - mondta Stefan Kalteis, a 123people.com ügyvezetője.

A kereső nemcsak az online, hanem akár kizárólag a helyi adatokra is támaszkodik. Képes valós időben átkutatni egy megadott személy után a közösségi portálokat, más keresők adatbázisát, különböző szolgáltatásokat (Flickr, Twitter stb.), de webes telefonkönyveket is. A program a találatokat két szempont alapján különíti el. Az első csoportba - ezeket mutatja meg először a 123people.com - kerülnek a fotók, a linkek, az e-mail címek és a telefonszámok, a második csoportba pedig a közösségi portálokon fellelhető profilok.

"Meg akarjuk mutatni a felhasználóknak, hogy mennyi minden található róluk az interneten, de egyúttal lehetőséget is kínálunk nekik , hogy a találatokat rendszerezzék és ellenőrizzék. Bárki regisztrálhatja magát és létrehozhatja a saját profilját, ahol meghatározhatja, hogy a kereső róla milyen adatokat jelenítsen meg és hogy a találatokhoz kik férhessenek hozzá" - tette hozzá Stefan Kalteis. A Pew Internet and American Life Project felmérése szerint az internetezők 47 százaléka már legalább egyszer rákeresett a Google vagy más szolgáltatás segítségével a saját nevére, 53 százalékuk pedig más után kutatott ilyen módon. Ezek a keresések azonban a legtöbb esetben ártalmatlan érdeklődések, harmaduk azonban valamilyen dokumentum vagy bizalmas adat megszerzésére irányult.

A 123people.com-ot 9 hónap alatt fejlesztették ki. Az alkalmazás először Ausztriában, Németországban, Svájcban és Nagy-Britanniában lesz elérhető, azonban a tervek szerint később más országokra is kiterjesztenék. A vállalatot Markus Wagner online vállalkozó és cége, az i5invest alapította. A szakember és az i5invest rendszeresen támogatnak osztrák vállalkozásokat. Az egyetlen követelmény a globális gondolkodás. Kalteis elmondta, hogy az i5invest átlagosan 100 000 és 200 000 euró közötti összeggel támogatja a kiválasztott projekteket. Az egyedüli kivételt a 123people.com jelentette. Az ügyvezető azonban konkrét számot nem akart elárulni.

"Szeretnénk egy európai személyes adatkereső lenni, amelynek a bevételeit a hirdetésekből biztosítanánk. Most azonban a 123people.com egyelőre még reklámmentes és néhány hétig vagy akár hónapig ez még így is fog maradni" - közölte Stefan Kalteis.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Camouflage #1
    "Képes valós időben átkutatni egy megadott személy után a közösségi portálokat" - es ez legalis? Teszem azt belepek az iwiw-re, talalomra kivalasztok 100 embert, es az adataikat fellovom a netre. Majd az egeszet megfejelem azzal, hogy meg reklamozom is a szolgaltatast. Ne mondjak mar nekem, hogy a kozossegi siteoknak nincs egy darab adatvedelmi iranyelvuk sem.