Berta Sándor

Theseus, hogy a számítógép megértse a keresést

A Lycos Europe az Alexandria nevű tudásplatformmal, a szemantikus webes közösség bevonásával szeretné megkönnyíti a felhasználók tartalmak utáni keresését. A számítógép megértené, mire vágyunk.

"Az elképzelésünk szerint a jövőben az emberekhez hasonlóan a számítógépek is megértik majd a webes tartalmakat. Az Alexandria nemcsak egyes szavakat fog felismerni egy szövegben, hanem teljes tartalmakat és akár képeket is. A program idén júniusban indult, az első eredmények és a platform alapverziója várhatóan jövő szeptemberre készül el" - közölte Christian Maaß, a projekt vezetője. "Ahhoz azonban, hogy a számítógépek megértsék az adott tartalmakat, szükség van ezeknek a megfelelő formában való leírására, vagyis metaadatokra. Ezek segítségével leírható egy fotó és annak tartalma anélkül, hogy maga a kép látható lenne. Jelenleg egy számítógép nem képes felismerni egy Angela Merkelről készült képet" - tette hozzá a szakember.

Az ilyen megoldásokra egyre nagyobb az igény, hiszen egy ismertető anyagot nem kellene például átszerkeszteni vagy újra elkészíteni, hanem elég lenne csak egy másik fotót betenni a korábbi helyére. A Web 2.0 alapelve szerint a felhasználóknak nagy szerepük van a különböző tartalmak elkészítésében és megjelentetésében. A platform esetében az a kérdés merül fel, hogy miként köthető össze a Web 2.0 és a szemantikus web? Ebben segíthet majd az Alexandria, mint szemantikus webes közösség. A 3 éve tartó programban részt vesz a Siemens és a Német Nemzeti Könyvtár is. A cél az, hogy már az idén elkészüljön az Alexandria első grafikus felhasználói felülete.

Mint ismeretes, az új generációs online kereső megalkotását tavaly december végén jelentette be Hartmut Schauerte, a német gazdasági minisztérium államtitkára. A Theseus a Quareón alapuló intelligens kereső lesz, amely például a golf szó megadásakor megkülönbözteti a sportot és az autómárkát, és eszerint rendszerezi a találatokat is. A program azonban nemcsak egy egyszerű kereső lesz, hiszen később a tervek szerint hozzáférhet majd a könyvtárak, múzeumok és archívumok adatbázisaihoz is. A Theseust a német kormány 2011-ig 120 millió euróval támogatja, és az Európai Bizottság is hasonló összegű támogatást hagyott jóvá a projekt számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sirGalahad #3
    Nekem elég ha ÉN értem amit keresek...mert én ha értem,akkor úgy keresek,hogy találjak...
    Érti mindenki ugye?
    :D
  • gpeeter #2
    Aztán a végén meg megveszi az egészet a Google. :P
  • b10 #1
    Tehát ott ücsörög a Lycos és a Siemens a karosszékben, és várja, hogy a webes közösség kikaparja nekik a gesztenyét ? Vajon ha a projekt elkészül, akkor a hirdetési bevételekből fognak kapni azok is, akiknek részt vettek a projektben ?

    Nevetséges, hogy ilyen könnyedén rá lehet venni az embereket egy kis ingyenmunkára.