Berta Sándor

A Wikia Search lehet a keresők Firefoxa

Jimmy Wales reagált az új keresőt ért kritikákra és továbbra is kitart a Wikia Search mellett. A Wikipedia társalapítója bizakodó a program jövőjét illetően.

A Wikia Search január hetedike óta elérhető. Ugyan jól látható, hogy még csak egy alfaverzióról van szó, máris számos bírálat érte a szolgáltatást és annak fejlesztőit.

"Nem vagyunk Google-gyilkosok, ez egy kereső-projekt. Amikor a Wikipediát néhány évvel ezelőtt elindítottuk, alig három vagy négy bejegyzés volt csak az oldalon. Érdekes módon, akkor senki sem nevetett ezen és senki nem jegyezte meg, hogy ez nem lehet egy lexikon! Most azonban, a Wikipedia sikere miatt is nagyok az elvárások, azonban az emberek tisztában kell lenniük azzal, hogy a Wikia Search csak pár év múlva lesz kiforrott" - hangsúlyozta Jimmy Wales.

"Mi a nyílt forráskódra építünk. Mindenki láthatta a Firefox esetében is, hogy ez mennyire sikeres megoldás volt, igaz időbe telt. Egyszer azonban mi leszünk a keresőpiac Firefoxa. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy mindössze három főállású munkatársunk van, emellett 37 önkéntes segíti a fejlesztést."

"A célunk az, hogy demokratikusabbá tegyük a kereséseket. Jelenleg néhány nagyágyú - a Google, a Yahoo és a Microsoft - uralja a keresőpiacot, így azonban megtörhető lesz az egyeduralmuk. Mindegyikük saját kódot használ, amely titkos. Képzeljük el, ha lenne 50-100 kisebb cég, amelyek közösen dolgoznának egy szabad keresőn és állandóan továbbfejlesztenék, sokkal nagyobb verseny lehetne ezen a piacon. Ebből akár még a Google is profitálhatna. Annak ellenére, hogy konkurensei lehetünk egymásnak, szeretem például a Facebookot és a Google-t, de gyűlölöm a MySpace-t" - tette hozzá a szakember.

"A Wikia Search egyedi lesz, hiszen a felhasználók értékelhetik az egyes keresési találatokat, akár megjegyzéseket is fűzhetnek hozzájuk, így összeállíthatók lesznek a friss információkat tartalmazó, naprakész keresési listák. Ráadásul mindenki azonnal látni fogja, hogy az adott link élő-e vagy elavult. Ezenkívül a szolgáltatás egy közösségi portál is lesz, hiszen mindenki létrehozhatja majd a saját profilját és azonnal látni fogja, hogy az őt érdeklő témák iránt még kik érdeklődnek" - nyilatkozta Jimmy Wales.

Mint ismeretes, a Wikia Search már tesztelhető és a honlapok átkutatására és rendszerezésére csak szabadon használható szoftvereket alkalmaz majd és később bárki módosíthatja is azt. Az újfajta kereső a Grub nevű indexelő szoftveren alapul, amelynek végleges változata - a minél pontosabb találatok biztosítása érdekében - algoritmusok és szerkesztők bevonásával végzi a munkáját. Utóbbiak igyekeznek majd egyértelmű találatokat adni azon esetekben, amikor a keresett szónak több értelmezése is van, ami miatt az algoritmusok egymással össze nem függő találatokat is kidobhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 0o #7
    Mert segghülyék. profit orientált vállalat és csak a lóvé érdekli őket nem az hogy te jól járj velük. Kicsit más vállalkozás mint a wiki. Tessék támogatni a wikis kezdeményezéseket!!! Az a jövő, és nem a google, microsoft meg apple szerű mammut cégek és termékeik!
  • Devon Májsz #6
    a gugli lekoppinthatná ezt a találat-értékelős dolgot, nem is értem mért nem nekik jutott az eszükbe:)
  • Myron #5
    de csak akkor ha nem csomagolod be rendesen
  • Harakiri576 #4
    Hat ha turot szallitasz vele, bizony turos lesz a hata ;)
  • redmedve #3
    Mitől lenne egy ló háta túrós? Esetleg túros...
  • szvini #2
    közös lónak túrós a háta :), de majd csak lesz valahogy
  • Ravkin #1
    Fantasztikus, mostmár a wikipedia is megtanulta hogyan koppintsa le azt, amit mások már megcsináltak