Gyurkity Péter

YouTube videók az Apple TV-n

Steve Jobs kissé meglepő bejelentést tett a D: All Things Digital elnevezésű konferencián. Eszerint cége megállapodott a YouTube portállal a feltöltött videók átvételéről. Az iTunes zenebolt eközben megkezdte a másolásvédelem nélküli zeneszámok árusítását.

Jobs bejelentése szerint az Apple és a YouTube a napokban egyezett meg a tartalmak sugárzásáról, pontosabban a videómegosztó portál kínálatának elérhetővé tételéről az Apple TV készülékeken. Abban reménykednek, hogy ezzel alaposan megnövelik az érdeklődést a fejlesztés iránt, amely eddig csak a megvásárolt filmeket, televíziós műsorokat, valamint a tulajdonosok által készített home videókat játszotta le. A kínálat kibővítése azonban időbe kerül, mivel ez megköveteli a megosztott tartalmak átkonvertálását.

A megállapodás keretében ugyanis kizárólag azok a YouTube videók válnak elérhetővé az Apple készülékein, amelyek h.264 formátumban is megjelennek. Ehhez a portál segítségére van szükség, a YouTube végzi majd ugyanis a tömeges átkonvertálást, és a videók nagy száma miatt ez várhatóan az év végéig eltart majd. Egyelőre a teljes tárház csak egy része lesz elérhető az Apple TV-n, míg a visszamaradó anyagok konvertálását folyamatosan végzik. A cég ezzel egy időben azt is jelezte, hogy egy újabb, nagyobb kapacitású változatot is piacra dobnak, amelyben a jelenlegi 40 GB-os merevlemez helyett egy 160 GB-os háttértároló kap helyet. Ez száz dollárral dobja meg az eredeti árat, amely így 300-ról 400 dollárra ugrik.


Az iTunes zenebolt időközben megkezdte a másolásvédelmet nélkülöző zeneszámok árusítását. A többnyire az EMI kiadótól származó tartalmak esetében nemcsak a korlátlan másolás válik elérhetővé, hanem a nagyobb kompatibilitás, hiszen ezeket a számokat immár a konkurens cégek hordozható zenelejátszóin is meghallgathatjuk majd. Elsőként olyan anyagok válnak elérhetővé, mint a Coldplay, a The Rolling Stones, Norah Jones, Frank Sinatra, a Pink Floyd és Paul McCartney egyes albumai. A zeneszámok ára 1,29 dollár, ami 30 centtel magasabb a megszokottnál - cserébe viszont jobb minőséget is kapunk. A meglévő, korábban vásárolt tartalmakat újból letölthetjük, hogy eltávolítsuk a védelmet, ez viszont számonként 30 centbe, albumonként pedig 3 dollárba kerül.

Az Apple és az EMI abszolút sikert vár a lépéstől, mivel saját felméréseik szerint a felhasználók többségét a kompatibilitási félelmek, illetve a minőség tartotta távol a digitális zeneboltoktól. Ezt a két akadályozó tényezőt most sikerült kiküszöbölni, így az első eredményekre várnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szacsi #6
    "A megállapodás keretében ugyanis kizárólag azok a YouTube videók válnak elérhetővé az Apple készülékein, amelyek h.264 formátumban is megjelennek."
  • kvp #5
    Youtube eseten erdemes eloszor letolteni, majd utanna megnezni a videot. Ha tobbet is meg akarunk nezni, akkor eloszor ki kell jelolni, majd egyben lehuzni oket. (raadasul igy rogton le is vannak mentve)
  • nbarnabas #4
    1920*1080-on valoban jól fog kinézni a 320*240-es videok
    24 darabot tudsz egyszerre nézni

    Big G, nem mindegyik jön lassan, vmelyik akár 70KB/s-el is képes jönni, ugyhogy éppen nézhető élőben

    épp ma néztem hogy metacaferol meg 1MB/s el jött egy 50 perces
  • Gerygrey #3
    Kapar az Apple hogy a haszontalan kacatjuk mégiscsak tudjon valamit, de hiába, az Apple TV egy elhibázott termék úgy ahogy van. A Youtube meg jó, de nem a százcentis plazmán, ugyanúgy mint az itunes-os 640*480 szarok.
  • BiG G #2
    azon a rakás szaron is "gyorsan" fognak bufferelni a videók?
  • NEXUS6 #1
    Hát azért biztos veszek egy ilyen kütyüt, hogy ezen keresztül nézhessem a tvn az ultraxar minőségű lyutyúb vidiókat!
    LOL