Napi Online

Adatvédelmi kockázat a díjkalkulátor honlapoknál

A kötelező felelősségbiztosítás piaca sokak szerint megérne egy komoly adatvédelmi auditot.

Ma már a különböző kedvezmények igénybevétele érdekében az ügyfelek jelentős része olyan információkat ad ki magáról a tarifálás kapcsán, amelyek - noha közvetlenül nem tartalmaznak személyes adatot - kiválóan alkalmasak arra, hogy abból személyiségprofilt lehessen összeállítani. Hiszen ma már kedvezmény jár foglalkozás alapján, az eltartottak száma után, de akár még a felekezeti hovatartozást is díjazhatják. Vannak persze egyértelműen személyes adatok is, amelyeket az ügyfél kiad: ilyennek minősül például a szerződő e-mail-címe.

A gondot az jelenti, hogy már a próbatarifáláskor is kiadják ezeket az adatokat - hívták fel a figyelmet informatikai szakemberek. Miután az alapszintű adatszolgáltatás része a gépjármű forgalmi rendszáma, ezért nem is kell megadnunk a nevünket, máris olyan adat birtokába juttattuk a másik felet, amelynek alapján könnyen azonosíthat minket.

Önmagában az sem lehet megoldás, ha az ügyfél az adott tarifáló honlapon feljogosítja a partnert, például az online alkuszt arra, hogy használja a személyes adatokat. A mostani kampányban ugyanis nyolc biztosítótársaság kínál majd úgynevezett webszerviz-szolgáltatást: ekkor a tarifáló honlapról az adatok az érintett biztosító saját hálózatába kerülnek, ahonnan a megadott paraméterek alapján érkezik vissza az ügyfél számára ajánlott díjmérték. Az adatokat tehát rögtön egy harmadik fél is megkapja.

Persze ettől még nem kell annyira félni. Az azonban sokkal aggályosabb, hogy egyes piaci vélemények szerint az idén megsokszorozódhat az illegális adatfelhasználás. Az elmúlt évi kampányban állítólag jó néhány olyan ügyfél kapott telefonhívást akkori biztosítójától, aki valamelyik honlapon tarifált egy új, esetleg olcsóbb megoldást keresve. A dolog persze lehet véletlen is, ám egyes, a piacot ismerő szakértők szerint az esetek egy részében bizony arról volt szó, hogy a webszerviz adatait használták fel - nem megengedhető módon - ügyfélmegtartásra.

A kártörténeti igazolások kiadásakor gondot okozhat, hogy a bónusz/malusz soron egy biztosítási titok kategóriájába tartozó adat - a biztosítás kötvényszáma - is megjelenik majd. Ezt ugyan törvény írja elő - vagyis adatvédelmi okból nem lehet kifogásolni -, ám az alkuszok egy részének komoly félelmet okoz, hogy az igazolás kiadására felkért biztosító aggályait fejezheti ki, ha az alkusz egy megbízója nevében próbálja majd elkérni a kötvényszámot, amire partnere már nem emlékszik. A CLB azt tervezi, hogy a megbízási szerződések megkötésekor külön pontban jelölik majd meg, hogy a megbízás az előző biztosítóval szemben erre az esetre is kiterjed. A piaci szereplők egy része szerint a tavalyi kampányban az interneten tarifálókat célzott telefonhívásokkal próbálták eltéríteni váltási szándékuktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!