Napi Online

Hollandiában a GPS, Angliában a Wii a menő

Belgiumban és Hollandiában idén is az elektronikai újdonságok a fő slágercikkek: a navigációs készülékek legutolsó változatai, mobiltelefonok, digitális fényképezőgépek minden árfekvésben, a számítógépek és a játékkonzolok.

Hollandiában a legutolsó kamarai becslések szerint a forgalom 15 százalékkal haladja majd meg a tavalyit, az egy személyre jutó átlagos karácsonyi ajándékvásárlás értéke 440 euró körül várható. Végül talán trendinek nevezhető az egyre népszerűbb új jelenség: a tudatos zöld vevő. Interneten rendelhető meg a "zöld" ajándékkosár vagy a környezetvédő szempontok alapján összeállított utazási csomag.

Ausztriában a felmérések szerint férfiak esetében 310, a gyengébb nemnél 340 euró lesz az egy személyre jutó vásárlás, és átlagosan kilenc személynek vesznek ajándékot. Karácsony előtt hagyományosan megugrik a személyi kölcsönök száma, idén a hitelfelvételek összege már negyven százalékkal haladja meg a tavalyit, most 1,6 milliárd eurónál tartanak. Ebben benne vannak az áruhitelek és a személyi kölcsönök is. Az eddigi karácsonyi forgalmat az osztrák kereskedők jónak, de nem szenzációsnak minősítik, a múlt hétvégi forgalom pár százalékkal haladta meg a tavalyit, de a 340 üzletnek otthont adó grazi bevásárlóközpont 15 százalékkal teljesítette túl a tavalyi szintet. Itt főként a könyvek, ruhaneműk voltak keresettek, de népszerűek a vásárlási utalványok is.

Nagy-Britanniában egy brit felmérés szerint a megkérdezettek fele nem emlékszik, mit ajándékozott tavaly, egyébként pedig nagy részük elégedetlen a kapott ajándékkal és igyekszik megszabadulni tőle. A szigetországban idén a Nintendo Wii játékkonzolja a legnépszerűbb játék, olyannyira, hogy a kereslet meghaladja a kínálatot. Az érdeklődők számára internetes honlapot hoztak létre, amelynek már 120 ezer regisztrált látogatója van, akik percenként felfrissített információt kapnak, melyik boltba érkezett éppen a játékkonzolból, és sietnek lecsapni rá, amíg a készlet tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!