Napi Online

Elektronikus ünnepeket kívánunk

Bár az európai kiskereskedelem szereplői, különösen a szuper-, illetve hipermarketláncok idén nem panaszkodhatnak eddigi forgalmukra, kissé szorongva várják a karácsonyi szezont.

A logika és a realitások ugyanis a tavalyinál gyengébb eredményt ígérnek: a magas energiaárak, az élelmiszerek rég nem látott drágulása, az emelkedő kamatok mind emellett szólnak. Ám várhatóan még az önkorlátozások mellett is többet fognak költeni idén az ünnepre az európaiak, már csak a drágább karácsonyi vacsora miatt is, hiszen hat év óta először az ünnepek előtt nem mérséklődnek, hanem emelkednek az élelmiszerárak. Tovább drágítja a mulatságot, hogy a Távol-Keletről érkező fogyasztási cikkek és játékok évek óta tartó árcsökkenése lelassult, sőt a minőségi panaszok miatt bezúzott kínai játékok tömegét valószínűleg az importőrök nem fogják tudni teljesen pótolni, így a hiány is áremelkedéshez vezethet.

Csak az internetes kereskedőházak nyugodtak: az előrejelzések világszerte hatalmas forgalomnövekedést jósolnak a szektornak. A JupiterResearch szerint az Egyesült Államokban az elektronikus kereskedők ünnepi árbevétele meg fogja haladni a 39 milliárd dollárt, ami 20 százalékkal több a tavalyinál. Becslések szerint több mint 126 millió amerikai veszi majd igénybe az e-kereskedelem szolgáltatásait idén. Még nagyobb fellendülésre számíthat a szektor Európában: október 1-jétől karácsony napjáig árbevétele várhatóan 58 százalékkal haladja meg a tavalyit, és eléri az 51 milliárd eurót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!