Berta Sándor

Minden másolat lopás?

Egy az Egyesült Államokban zajló fájlcserélő elleni perben érdekes kijelentésre ragadtatta magát a Sony BMG érdekeit képviselő ügyvédcsoport vezetője.

"Abban az esetben, hogy ha valaki egy zeneszámról akár magán célra is egyetlen kópiát készít, azt hiszem a dal ellopásáról beszélhetünk. Szerintem a másolás csak egy szép megfogalmazása a lopásnak. A kiadók ma már alig vagy egyáltalán nem tesznek szert bevételre a turnékból, a rádiókban leadott dalokból, ami miatt különösen érzékenyen reagálnak a fájlcserélés miatt bevételkiesésre. A kalózkodásnak köszönhetően a Sony a 2000. évi méretének a felére csökkent" - mondta tanúvallomásában Jennifer Pariser.

Amennyiben ezt a logikát követjük, az azt jelentené, hogy bárki, aki egy legálisan megvásárolt zenei albumnak akár csak egyetlen számát is átmásolta az MP3-lejátszójára, bűncselekményt követett el. Ráadásul Pariser okfejtését követve, jó volna, ha mindenki aki megvásárolt egy zenei CD-t, később még egyszer fizetne, ha a rajta lévő dalokat vagy az egész albumot át akarja másolni mondjuk a szintén legálisan megvett, jogdíjakkal terhelt MP3-lejátszójára. A Sony BMG-nél senki sem kívánta kommentálni az ügyvédnő szavait.

A probléma Pariser logikájával az, hogy nem követi az amerikai törvényeket, ugyanis azok pontosan szabályozzák, hogy milyen esetekben készíthetők magán célra másolatok. Európában a hatályos jogszabályok szerint szinte mindenhol szintén bárki készíthet magáncélú kópiákat, az egyetlen kitétel, hogy eközben nem törheti fel a zenei CD-ket védő digitális másolásvédelmeket, mert az már jogsértésnek számít. Mindenesetre Pariser tanúvallomása jelentős vihart kavart és a zeneiparnak sem jön jókor a botrány, hiszen egyre több zenekar jelentette be, hogy új utakon indul el.

Előbb Prince jelentette meg ingyen júliusban az egyik bulvárújság mellékleteként Planet Earth című nagylemezét, kedden a Radiohead brit banda döntött úgy, hogy a felhasználókra bízza, mennyi pénzt fizetnek az együttes legújabb albumáért, szerdán pedig a brit Charlatans tette ingyen letölthetővé az új nagylemezének egyik számát, később pedig a teljes album elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jojo01 #69
    Javaslat: Ha vettél egy műsoros cd-t akkor minden szám meghallgatása után minden alkalommal fizzes jogdíjat! Ezért mindig veled lesz egy APECH ellenőr, akit kötelesvagy eltartani (nagyon jól!). Ez lesz az igazi profit!
  • mclevi #68
    akko miert a faszer arulnak cd ket s cd irokat ha mi a faszt kebzelnek
  • angol #67
    ezt már a börtön könytárából írtad ?
  • lamella #66
    Amikor megvettem az mp3 lejátszómat alapból volt rajta 2 db mp3 zenefájl. Azokkal mi a helyzet?
  • Hegyikecske #65
    már megin a sony... csináljanak normális zenét, és ha értékelhető lesz amit eladnak nem az a másolásvédett szar (lásd rootkit botrány) akkor majd pattoghatnak, de azér ez durva h ha már megvettem vmi akko lopásnak nevezi azt h átkonvertálom pl azér h az mp3 lejátszómra feltegyem. Vagy talán árulnak eredeti mp3as cdket? Nem? Hát ennyi... Ezzel is csak az adják a felhasználók alá a lovat, minek venném meg pénzér a másolásvédett szart, h ha sokkal eccerűbb letölteni, és még jobb is? sony meg húzzon el
  • matt taylor #64
    Azt ke csinálni mint a wacuum airsos arcok(nem tom kiismeri őket, magyar hip-hop "kiadó"), otthon megcsinálják a zenéjüket és inygé felrakják a netre pusztán a zene szertetéből
    Kiadók meg %@+#!
  • irkab1rka #63
    nagy ügy.... aki ügyvéd, úgyis talál magának lehetőséget hogy más módon sajtoljon ki magának pénzt mások tudásából és tehetségéből.

    Titsuk be az ügyvédeket!
  • AljasGetto #62
    "A kiadók ma már alig vagy egyáltalán nem tesznek szert bevételre a turnékból, a rádiókban leadott dalokból"

    Pénzéhes banda. Én sem részesedem belőle, pedig pont annyi közöm van hozzá, mint a kiadóknak...
  • Razgon #61
    "A kiadók ma már alig vagy egyáltalán nem tesznek szert bevételre a turnékból"

    Szerintem itt a lényeg. Azok a zenekarok, akik tényleg tudnak zenélni, turnézni kezdtek, és nem egy lemez jogdíjaiból akarnak megélni 51 évig. Viszont a turnék általában kívül esnek(?) a kiadó "fennhatóságán". Mindenesetre a kiadói ipar pusztulásra van ítélve, és ez látszik abból, ahogyan egyre több zenész keres új utakat.

    Attól meg hadd ne fakadjak sírva, hogy a Sony a 2000.évihez képest a felére csökkent... Tőlem aztán meg is....
  • lokko #60
    amúgy szinte biztos vagyok benne, hogy a könnyűzene újraéled, csak közel sem lesz olyan szinten uniformizált és központosított mint ahogy azt a 90-es években megszoktuk ... az új kor ki fogja termelni azt az előadói réteget, akik jól elnavigálnak a net kaotikus kuplerájában, és ebből még pénzük is lesz majd ... ez az általuk felhalmozott tapasztalatokból új kiadócégek fognak kinőni, akiknek nem lesz arcuk ahhoz hogy a társadalom egészét bűnözőnek titulálják ...