MTI

Eltűnt 25 millió brit adóhivatali adata

Nyoma veszett Nagy-Britanniában két számítógépes adathordozó lemeznek, amelyeken a brit felnőtt lakosság gyermeknevelési kedvezményben részesülő felének minden, e kedvezmény igénybe vételéhez szükséges, bizalmas adóhatósági adata rajta van.

Az eset miatt lemondott a királyi adó- és vámhivatal (HMRC) elnöke, a kormányfő pedig nyilvánosan elnézést kért. A két lemezen - amelyet a HMRC munkatársai minden adatbiztonsági előírást felrúgva egyszerű gyorspostai küldeményként akartak továbbítani a számvevőszéknek felülvizsgálatra - mind a 25 millió olyan brit állampolgár bizalmas adatai rajta vannak, akik - adójóváírás formájában - gyermekgondozási támogatást kapnak. Az incidens 7,25 millió brit családot érint. A két lemezt az adóhivatal "alacsonyabb beosztású" alkalmazottai a TNT csomagküldő szolgálatra bízták, még csak nem is ajánlott küldeményként, a csomag azonban eddig nem érkezett meg a rendeltetési helyre, és nem is találják. Mint kiderült, az alkalmazottaknak az adatbázis lemezre másolására sem volt jogosultságuk.

A pénzügyminisztériumi szervek helyiségeiben szerdán rendőrségi kutatás kezdődött az adathordozók után. A lemezek tartalmazzák az érintettek egészségbiztosítási kódját, nevüket, születési időpontjukat és lakcímüket, bankszámla-adataikat, partnerük személyes adatait, és gyermekeik nevét, nemét és életkorát. Londoni kommentárok szerint a fejlett ipari világ egészében ez az eddigi legsúlyosabb adateltűnési eset.

Gordon Brown miniszterelnök a londoni alsóházban elnézést kért, és kijelentette: a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a lakosságot az esetleges adatlopások következményeitől. David Cameron, a konzervatív ellenzék alsóházi vezére ugyanakkor alig burkoltan lemondásra szólította fel Brownt, mondván: ilyen helyzetekben a választók azt várják, hogy a miniszterelnök "vállaljon magára valamit a felelősségből". Az incidens miatt azonban egyelőre Paul Gray, a királyi adó- és vámhivatal elnöke mondott le.

Alistair Darling pénzügyminiszter nem ajánlotta fel lemondását, és Gordon Brown miniszterelnök közölte, "maradéktalan a bizalma" pénzügyminiszterében. Darling az alsóházban közölte: a bankok "folyamatosan figyelik" az ügyben érintett több millió lakossági számlát, de eddig nem találtak visszaélésre utaló jeleket. A rendőrség szerint sincsenek olyan információk, hogy az adathordozók "rossz kezekbe kerültek volna".

Mindazonáltal ez már a második, Darling nevéhez fűződő súlyos bizalmi válság azóta, hogy a politikus a nyár elején átvette a pénzügyminiszteri posztot a miniszterelnökké előlépett Browntól. Ősz elején, az amerikai nem elsőrendű jelzálogadósi körből kiindult bankközi likviditási válság miatt az egyik legnagyobb brit szakosodott jelzálogkölcsönző, a Northern Rock kénytelen volt a brit jegybankhoz fordulni átmeneti finanszírozásért, és a bank kiskereskedelmi ügyfelei ezt úgy értelmezték, hogy a pénzintézetnél lévő betéteik veszélybe kerültek.

Jóllehet nem erről volt szó - a likviditásszűke a nagybani bankközi piacon jelentkezett -, a Northern Rock fiókjai ellen azonban olyan pénzkivételi roham indult, amilyenre a brit bankrendszerben másfél évszázada nem volt példa. Alistair Darlingnak akkor több napi erőfeszítésébe telt megnyugtatni a betéteseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #14
    " A két lemezen - amelyet a HMRC munkatársai minden adatbiztonsági előírást felrúgva egyszerű gyorspostai küldeményként akartak továbbítani a számvevőszéknek felülvizsgálatra - mind a 25 millió olyan brit állampolgár bizalmas adatai rajta vannak"
    ez no comment, igazi balfaszok
  • vax #13
    Ha figyelmesen elolvasod az előttem lévőket akkor világos, hogy mire gondoltam, de pont arra amiket Te is írtál.
  • sathinel #12
    Én értem mi lenne a felelősségvállalás, de minél nagyobb a cég annál több idióta dolgozhat ott. Márpedig ha így nézzük senki nem vállalna el egy nagy céget, mert 1-2 napon belül található olyan hiba, ami miatt akkor ő a felelős. És nemrég van hatalmon a miniszterük, és az új emberek a posztokon. Ezért mondtam hogy pl 2 hét munka után már mondj is le mert te vagy a felelős azért amihez annyi közöd van hogy valsz te adsz parancsot annak aki a felelős főnökének főnöke. De még lehet nagyobb láncot jár be egy ilyen intézménynél a hierarhia. Márpedig így mindenért te vagy felelős. Inkább vezessük be hogy havonta választások, mint havonta kirugdosni, felmondatni mindenkit aki oda kerül.
  • halgatyó #11
    Na, arra kíváncsi leszek, hogy fog-e történni valami felelősségrevonás. Gyanítom hogy majd szépen elaltatják az ügyet, hisz CSAK néhány millió kisemberről van szó. Az meg uggayn kit zavar?

    Azzal a néhány "nagyhallal", akik sztárügyvédek hadával a hátuk mögött tudnak perelni, azokkal meg majd szép csendben kiegyeznek semmi nyilvánosság...

    Szerintem a BSA-nál kell keresnei azokat az adatokat!
  • magyarvok #10
    Szerintem nem feltűnő, ha bemegy vki a bankba, és levetet 14.000.000 bankszámláról x összeget? :D
  • CsZ #9
    Tudod szerintem ez nem hülyeség, hanem a felelősség vállalása. Nem hiszem, hogy az aki a szabályok ellenére lemásolta és TNT-vel elküldte az anyagot nem kerül felelősségre-vonásra. Vezetni pedig nem azt jelenti, hogy többet keres az illető mert esetleg többet járt iskolába hanem, hogy gondoskodik arról, hogy a rábízott szervezet megfelelően működjön.
    Intrex: senki nem mondta ki ezeket a szavakat, vannak akik maguktól belátják, hogy hibáztak, és levonják a következtetéseket. Ez talán társadalmi elvárás fejlettebb demokráciákban, de nem mondja nekik senki - talán csak a lelkiismeretük, mert talán van nekik olyan.
    Vax: pontosan mire gondolsz? Mi van nálunk? Szerintem nálunk éppen az van, hogy csak a végrehajtókat vonják felelősségre. Mikor mondott le valaki ilyen esetben? Pl 2006 augusztus 20?
  • Zoleeca #8
    Szerintem az adatok nem elvesztek...kikerült a kezükből a másolat...az eredeti nyilván megvan...
  • intrex #7
    sathinel: pontosan így látom én is, hátadzik a borsóm is a "mondjon le" szavaktól.
    BCS: biztonsági mentés van, csak egy másolat tűnt el.
    pjke: mindenképpen észrevennék ha sokszázezer számláról hirtelen sok kis összeg vándorolna át egy vagy néhány másik számlára.
  • kacsi01 #6
    De náluk legalább vállalja a felelősséget az illetékes.. Itthon mi lenne...?? Mondjon le a posta a futár a kézbesítő, aki mellett elhaladt a küldemény, az aki kitalálta hogy postán küldjük, aki aznap be sem ment dolgozni mert mi az hogy nem dolgozott aznap..? csak az illetékes maradna továbbra is a jól megérdemelt székében. Szakadjanak meg.
  • pjke #5
    Hú vazzee "7,25 millió brit család" ami azt jelenti kb. 2 kereső ember tehát kb 14 millió ember."Darling az alsóházban közölte: a bankok "folyamatosan figyelik" az ügyben érintett több millió lakossági számlát, de eddig nem találtak visszaélésre utaló jeleket."
    Vazee ha csak 100000 ember számlájáról leemelek kb. 1000ft értékű angol fontot, havonta 100000000ft, szerintetek ki veszi észre.:) ,de persze lehet kevesebb embertől is az is szép összeg, de a számláról csak pár fillér hiányzik egyénenként.:D