Specker Balázs

Több ezres adatlopásra bukkantak a britek

A brit hatóságok jelenleg több ezer szigetországi felhasználót próbálnak elérni, akik egy napokban napvilágra került adatlopási ügy áldozataivá váltak.

A Metropolitan Police kedden arról adott tájékoztatást, hogy egy - az Egyesült Államokban nemrég lefoglalt - számítógépen körülbelül 2300 brit felhasználó személyes adatát találták meg. Az információk között e-mail címek, jelszavak, hitelkártya számok, valamint online átutalási információk szerepeltek - értesült a CNet. A brit rendőrség számítógépes bűnüldözési csoportja szerint az adatokat egy ártó szándékú szoftver segítségével tulajdonították el, melyek észrevétlenül települtek fel az áldozatok számítógépeire.

"Az információkat a számítógépekről egy hátsó ajtóként szolgáló kód segítségével gyűjtötték be" - nyilatkozta az ügyosztály egyik nyomozója. "Még túl korai lenne bármi biztosat mondani azzal kapcsolatban, hogy hogyan fertőződtek meg a gépek. Azonban több ezer olyan felhasználó van világszerte, akiknek számítógépét feltörték és adatait ellopták" - tette hozzá az ügyben eljáró rendőr. A hivatal ugyanakkor nem volt hajlandó felvilágosítást adni arról, hogy a megszerzett információkat felhasználták-e valamilyen módon az áldozatok megkárosítására. A 2300 érintettel e-mailen keresztül lép kapcsolatba a rendőrség.

Azonban sokan átverésnek hiszik az e-mailes felhívásokat, és elzárkóznak a további együttműködés elől. "Felhívjuk mindenki figyelmét, aki e-mailt kapott az osztály munkatársaitól, hogy lépjenek velük kapcsolatba" - nyilatkozta a részleg képviselője. A Metropolitan Police ugyanakkor azt sem árulta el, hogy milyen körülmények között sikerült hozzájutniuk az amerikai számítógéphez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nedudu #5
    Kiváncsi vagyok a 2300 felhasználó operációs rendszerére és az azon futó biztonsági megoldásokra. Lehet egyetlen folt sem volt telepítve, se tűzfal, se biztonsági megoldás?
  • PíszLávJuniti #4
    Igen kemény statisztikák ezek, szerencsére nem volt ilyenben részem.

    Viszont az elég visszás helyzet, hogy a károsultaknak emailt küldenek. Mostanság a hasonló tartalmú szpemek miatt érthető hogy nem veszik komolyan. Ha tényleg súlyos a dolog, és személyes adatok kerültek elő, akkor akár a banknak szólhatnának az érintettekről...
  • rigidus #3
    En mar jelentettem a banknak tavasszal, mikor eszrevettem, hogy fejik a bankszamlamat. Azert nem ertem ezeket a "lepodjunk meg ember! 2300 felhasznalo!" hype cikkeket, mert Nagy-Britanniaban a neten vasarlok 25%-kat mar legalabb egyszer kifosztottak valamilyen modon.

    Ez viszont joval nagyobb szam mint 2300 es akkor mi lehet vilagviszonylatban. Egyebkent meg nem kell akkora feneket keriteni neki, aki eszreveszi, hogy tunt el mar penz a bankkartyajarol, azt a bank visszafizeti. Sokkal nagyobb baj Angliaban, hogy a lakossag 60%-a alkoholista, 40%-a drogfuggo, 14 even aluliak 40%-nak mar volt szexualis aktusa, 14-16 ev kozottiek 5%-nak mar van gyereke, ezeknek 33%-a legalabb ket gyerekkel rendelkezik. (60 millio lakos)
  • Cat #2
    ja, végülis lehet hogy pedofil cuccok voltak a gépen :D
  • wanek #1
    Én biztosan nem jelentkeznék a helyükben. Lehet, hogy csapda, és egészen más áll a dolog mögött.