Specker Balázs

2,2 millió amerikai katona személyes adatát lopták el

Mintegy 2,2 millió aktív állományban lévő amerikai katona személyes adata kerülhetett illetéktelen kezekbe. A nemrég kirobbant veterán-adatlopási botrány úgy tűnik tovább dagad.

A Veterans Affairs (VA, Veterán Ügyek Hivatala) tájékoztatása szerint a több mint 2 millió aktív állományú katonához tartozó, személyes információkat tartalmazó adatbázis valószínűűleg szintén rajta volt azon az a nemrég eltulajdonított külső merevlemezen, amely a 26,5 millió amerikai veterán adatát is tartalmazta - értesült a ZDNet. Ezek az adatok felhasználhatók hitelkártyás csalásokhoz és más bűncselekmények elkövetéséhez, arról már nem is szólva, hogy az aktív katonák adatai ellenséges erőkhöz is eljutnak, és ez károsan befolyásolhatja a nemzetbiztonságot - fejtette ki a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egy védelmi szakértője a The Washington Postnak adott nyilatkozatában.

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy ismeretlen elkövetők betörtek egy veteránügyi hivatalban dolgozó állami alkalmazott marylandi otthonába, és eltulajdonították a bizalmas információkat tartalmazó meghajtót. A vizsgálat során kiderült, hogy a tisztviselő jogtalanul tartotta otthonában a bizalmas információkat. Később arról lehetett hallani, hogy a veteránok mellett körülbelül 50 ezer, jelenleg is szolgálatot teljesítő nemzeti gárdista adata is megtalálható volt az eszközön.


Lehet, hogy valaki épp vásárol a hitelkártyájukkal

Ám miután Veteránügyi Hivatal és a Pentagon összehasonlította adatbázisát, egyre valószínűbbé vált, hogy 1,1 millió aktív állományú katona, 430 ezer nemzeti gárdista és 645 ezer tartalékos is érintett az ügyben. Az esetet vizsgáló bűnüldözési szerveknek nincs tudomásuk arról, hogy az eltulajdonított információkat személyi igazolvány hamisításához használták volna föl. A Veterán Ügyek Hivatal azért kapja meg az összes katona adatát, hogy garantálni tudja a katonáknak járó juttatásokat, így a képzési hozzájárulást, vagy az építkezési hiteltámogatást is - írja a Chicago Tribune.

Több veterán érdekcsoport is kritizálta a kormány nem megfelelő hozzáállását a biztonság terén és azt, hogy meglehetősen lassan reagált az eseményre. Állítólag Jim Nicholson, a hivatal vezetője is csak május 16-án szerzett tudomást a május 3-ai eseményekről, a közvéleményt pedig csak május 22-én értesítette az esetről. "A VA továbbra is tájékoztatja a közvéleményt az ügy legújabb részleteiről" - mondta Jim Nicholson, a hivatal vezetője. Néhány szervezet már be is perelte az amerikai kormányt, ezer dolláros kártérítést követelve minden érintett személy számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #10
    Ez a kép+aláírás legalább olyan jó, mint a warezoló fiatalok
  • gordonmail #9
    Hát kezdőnek tűnik szo se rola
  • uniu #8
    lol a kep es az alairas! Sztem direkt csinalta a cikk iroja, ennyire bena nem lehet.
  • vttomi #7
    a képaláírás a legjobb

    és mit keresnek a veteránhivatalnál az aktív katonák adatai?
  • asdasdasd #6
    "Néhány szervezet már be is perelte az amerikai kormányt, ezer dolláros kártérítést követelve minden érintett személy számára."

    Majd a csávó ledolgozza...
  • BiroAndras #5
    Én azt nem értem, hogy ilyen adatokat miért kell külső vinyóra másolni. Egyáltalán hogy férhet hozzá bárki is a teljes adatbázishoz?
  • Akuma #4
    Ezért legalább egy életfogytiglant..
  • bakterrier #3
    szegény szerencsétlen amerikai katonák nem tudnak nyugodtan lövöldözni...
    lehet benn az ajtó mögött a veszélyes arab hackerek utalgatják a fizetésüket...
    a szívem szakad meg értük, hiszen értünk harcolnak:D
  • dirty dogg #2
    vajon mennyit kaphatott a vinyóért?
  • Riker87 #1
    Hogy mik nem történnek