Gyurkity Péter

Két PC-s hibrid meghajtóval erősít az LG

Az LG két új Super Multi Blue meghajtót mutat be a közeljövőben, amelyek mind a négy optikai formátumot támogatják. A HD DVD szabványt támogató csoport eközben azt állítja, hogy Észak-Amerikában is megelőzték a riválist.

Az értesülés szerint a gyártó rögtön két új példánnyal bővíti a Super Multi Blue családot, amelyek az első példányokhoz hasonlóan egyaránt megbirkóznak a CD, a DVD, a HD DVD és a Blu-ray lemezekkel. Az LG GGW-H20LI olvas, ír és újraír mind a négy szabvány esetében, míg az LG GGC-H20LI csak a CD és DVD írásával boldogul, a két nagy felbontású formátum lemezeit mindössze beolvasni tudja.

A különböző formátumok támogatása mellett az ár is nagyon fontos, amely szerencsére szintén nagyon kedvező - már amennyiben beigazolódik a mostani hír. Eszerint ugyanis a négy formátumot író meghajtó 500, míg a némileg lebutított változat 400 dollárban kerül majd a boltokban. Ez már csak azért is jó hír, mert a korai Blu-ray meghajtók 1000 dollár feletti árakon érkeztek, és bár a Samsung is csökkentett áron dobja piacra új hibrid asztali lejátszóját, Európában továbbra sem ritka a 800-900 eurós ár, amivel nem fogják meghódítani a tömegeket.A HD DVD Promotion Group eközben több különböző piackutató cég elemzéseire hivatkozva nem kevesebbet állít, mint hogy Európa után Észak-Amerikában is megelőzték a konkurens Blu-ray szabványt. A friss adatok szerint ugyanis míg a konkurencia értékesítési mutatói visszaestek a második negyedévben, a HD DVD hardverek és kiadványok 37 százalékkal jobban teljesítettek az első három hónaphoz képest. Magyarázatuk szerint ez elsősorban az újabb árcsökkentésnek köszönhető, hiszen ennek révén a belépő szintű asztali lejátszót már akár 300 dollárért is megvásárolhatják az amerikai felhasználók.

Itt érdemes azonban leszögezni, hogy a Toshiba továbbra sem tekinti valódi lejátszónak a beépített meghajtóval érkező PS3 konzolt, ezért nyilván ezeket a készülékeket szépen kihagyja a felmérésekből. A promóciós csoport azonban leszögezte, hogy a kiadványok terén mindenképpen előnyre akarnak szert tenni, ezért az ünnepekre már mintegy 1000 különböző tartalom lesz elérhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • dez #35
  A Philips nem számít jónak sem (írható) CD-ben, sem DVD-ben. A BASF önmagában nagy névnek számít, de mint lemezgyártó, nem is hallottam róla. Egyébként nem a márkát érdemes nézni, hanem a valódi gyártót.
 • dez #34
  Jó esetben az eredeti is h.264. :) Támogatott az mpeg2 is, de egyre több lemez jön ki h.264 (más néven AVC), vagy a másik hasonlóan hatékony VC-1 kódolással.
 • Sanyix #33
  Az a baj hogy ez sem jön be mindig. Nekem a 1999 körül megírt tdk cdlemezeim gyönyörűen olvashatóak, de mondjuk a 2002-ben vásárolt és megírt philips, basf lemezeim már szép sárgák, és még csak fel sem ismeri a meghajtó.
 • Mister #32
  jobb, mint az eredeti? ;)
  azonos bitráta mellett persze, de mondom, kiváncsi lennék egy eredeti blu-ray lemezre is, de mivel nincs hozzá olvasóm, így egyelőre marad a h.264 :)
 • dez #31
  Ettől én is tartok egy kicsit. Mindenesetre nem a legolcsóbbat veszem majd. Most is a legjobbat veszem DVD-ből, és nem volt gondom még vele.
 • dez #30
  "még h.264-ben is"

  Abban főleg! :) Mivel azonos bitráta mellett sokkal jobb minőséget ad, mint az mpeg2.
 • Mister #29
  előfordulhat :)
  nekem még nem kellett 3 év alatt, pedig használjuk rendesen :)
 • Sanyix #28
  Aztán lehet izzót cseréltetni 50k-ért, tiszta haszon :D
 • Mister #27
  3 éve van projektorom, elég nagy képet ad, hidd el. :)
  annó 350k volt, és 800x600-at tud. ( nem apuci pénzéből, már 33 éves vagyok sajna )
  ma ugyanez a projektor 100k...
  namármost.
  már ma is van 1080p-s projektor, igaz, még drága, közel 1 milla, de pl a 720p-sek 200k körül is kaphatóak.
  jövőre pedig teljesen megvehető lesz a kicsi, a nagy pedig mondjuk 2 év mulva.
  redőny lehúz, és lehet nézni az 1080p-t.
  ( Amúgy meg a 24"-es aceremen is látszik a különbség, az 1080p mindent odaver még h.264-ben is.
  sajnos eredeti kiadványt még nem láttam
 • Sanyix #26
  "arra jön egy "szuperkemény", tökéletesen lég és vízhatlan védőréteg, és már kész is..." És itt kell kiegészítés is, hogy ez elvileg van így, gyakorlatilag kispórolják, mégsem lesz légmentes, mégis szétrohad a lemez. Elvileg a cd, és dvd is 20+ évet bír, gyakorlatilag meg örülni lehet ha 5-öt.