Gyurkity Péter

IFA 07 - Jönnek az olcsó HD-lejátszók

A németországi kiállításon a Sony két újabb asztali Blu-ray lejátszót is bemutatott, ám az árakat elmulasztotta közölni. A HD DVD tábor egyik tagja eközben 200 dolláros ajánlatával hódítaná meg a tömegeket.

A Sony két újabb fejlesztése BDP-S300 és BDP-S500 jelzéssel lát napvilágot. Előbbi mainstream ajánlat lesz, utóbbi pedig egy csúcskategóriás változat, az árban eszerint állapítanak meg különbséget. Ennek mértékét azonban eddig a cég nem közölte, így a bejelentésből talán éppen a legfontosabb részletet hagyták ki, ami sokakat érdekelt volna.

A BDP-S300-ról már februárban felbukkantak az első hírek, akkor a Sony jelezte, hogy 500 dollár körül alakul majd a készülék ára. Most azonban a hivatalos oldalon már fellelhető ez a készülék, amelyet valóban ezen az áron vásárolhatnak meg az észak-amerikai érdeklődők. Azóta annyi változás történt, hogy a BDP-S1 ára is csökkent, mégpedig 900-ról 800 dollárra. A második lejátszót illetően azonban továbbra is a sötétben tapogatózunk, ennek ára nyilván e két készülék között helyezkedik majd el.



Valószínűleg némileg vonzóbb lesz a konkurencia ajánlata, mégpedig a kanadai Venturer Electronics révén, amely most készül piacra dobni saját olcsó HD DVD lejátszóját. Ennek ára a napokban elhangzott nyilatkozat szerint mindössze 200 dollár lesz, amely egyben azt is jelenti, hogy a cég az eddigi legolcsóbb asztali készüléket mutatja be a nagyközönség előtt. Igaz, a Toshiba is gyakorlatilag ezen az áron adja saját olcsó megoldását, hiszen a HD-A2 300 dollárért kapható, 5 olyan filmmel együtt, amelynek darabja 20 dollárt kóstál. Mindez azonban nem változtat azon a tényen, hogy a lejátszó maga ilyen olcsón jelenleg nem beszerezhető.

Az SHD7000 azonban kompromisszumot jelent, hiszen csak a "gyengébb", 1080i (1920x1080, váltottsoros) felbontást ismeri. Mindazonáltal a lejátszó támogatja a Dolby TrueHD hangzást, a HDMI-csatlakozót, valamint a meglévő DVD-kiadványok jobb minőségben történő lejátszását, "felkonvertálását". Ez utóbbi 720p felbontást, azaz 1280x720 pixelt jelent a DVD 720x480-as felbontásához képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #23
    mármint nem a microsoft írja. Az ő oldalukon is olvastam, ahonnan lehet minta videókat is letölteni, de máshol is már.
  • Balumann #22
    Nekem előző gépemen [2400+-os AMD, 512MB ram, és Ati9600 pro] a kisebb méretű hd videó az időnként beakadt, de ment, az 1080p -s videók már akadtak. Akármilyen kodeket próbáltam, és akármilyen lejátszót. Az 1080p-s hd videók lejátszásához azt írja a microsoft, hogy 3000-es proci, és 1 gb ram szükséges minimum.

    A mostani gépemen tökéletesen lejátszódik mindegyik természetesen.
  • dez #21
    Az mpeg2-t már tudja gyorsítani, DXVA szabványnak megfelelő codecekkel.
  • NEXUS6 #20
    Hát az a 9600XT nem olyan új kártya;)
    Ráadásul ezek között elég gyakori probléma, hogy az AGP 8X-et egyszerűen nem lehet bekapcsolni, az is probléma lehet esetleg.
  • dez #19
    Nem csak a player számít, hanem elsősorban a codec. Próbálkozz a CoreAVC-vel, vagy ha újabb videokártyád van, akkor olyan codecekkel, amik kihasználják a GPU-ban lévő gyorsítást.
  • dez #18
    Basszus, olvassál már! (#13)
  • dez #17
    Ez egy teljesen téves párhuzam volt...
    1. Az XviD egy codec - az MKV meg egy konténer (mint pl. az AVI), amin belül többféle kódolású anyag lehet.
    2. A BD/HD_DVD-s kiadványok többsége AVC (=H.264, X.264) v. VC-1 kódolású, amelyek a mai leghatékonyabb kódolások, így kisebb méretre csak minőségromlással tömöríthetők tovább.
    3. A HD-s MKV-kban általában AVC tömörítésű anyag van, azaz az eredeti csökkentett bitrátájú, ill. DVD5-nél csökkentett felbontású (720p) változata.
  • Cat #16
    oké, akkor mondjunk egy negatívot is: nekem AMD 2800+ (sima, egymagos), 512 MB DDR2 és Radeon 9600XT. Az 1080p felbontású HD mozi Media Player Classiccal szaggat.
  • Gerygrey #15
    Nekem AMD 3500+ van (sima, egymagos) 1GB DDR-2 és 7600GT, ezzel simán megy a legnagyobb, 1080p felbontású HD mozi is VLC Media Playerrel.
  • Gerygrey #14
    Azoknak a többsége egy mezei DVD-n elfér, a maradék pedig egy kétrétegűn.

    Csak remélni tudom, hogy a torrenteken egyre jobban terjedő MKV formátum pár éven belül olyan általános, az asztali lejátszók által is széleskörűen támogatott "csökkentett helyigényű" alternatívája lesz a HDDVD/BR szabványoknak, mint most a DVD-nek az XviD.