Berta Sándor

Háromrétegű HD-DVD lemez érkezhet

A HD-DVD tábor új verzióval próbálta a maga javára eldönteni a formátumháborút, kérdéses azonban, hogy a lépésnek volt-e értelme.

A DVD Forum már augusztus végén elfogadta a háromrétegű HD-DVD lemezekre vonatkozó specifikációkat. Az új típusú korongokon már 51 gigabájt adat fér el, így egyetlen gigabájttal több információ tárolható rajtuk, mint a konkurens Blu-ray diszkeken.

A hagyományos, kétrétegű HD-DVD lemezekre legfeljebb 30 gigabájt adat égethető, így ilyen szempontból kétségtelenül előrelépés történt, azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez a döntés helyes volt. Azt a HD-DVD tábor oszlopos tagjának számító Toshiba is kénytelen volt elismerni, hogy a filmipar már a kétrétegű HD-DVD korongokat fogadta el, így nem valószínű, hogy bármelyik filmstúdió is váltana az új verzióra, ráadásul mivel a 30 gigabájtot is elegendőnek találták, a nagyobb kapacitás sem csábítja őket.

Mindezek után kérdéses, hogy a háromrétegű HD-DVD valaha piacra kerül-e majd, vagy csak egy érdekes kísérlet marad. Igaz, a Toshiba még nem tett le arról, hogy a jövőben a háromrétegű HD-DVD korongok sorozatgyártása is beinduljon, ehhez azonban még számos körülményt meg kell vizsgálniuk a szakembereknek. Kérdéses például, hogy az új diszkeket a meghajtók tudnák-e olvasni és képesek lennének-e írni rájuk, hiszen az egyes rétegekre már nem 15, hanem 17 gigabájt adat kerülhet és a rétegek száma is kettőről háromra nőtt. Az új termékek iránt érdeklődés mutatkozhat viszont a számítástechnikai adattárolás területén. Azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy adott esetben a Blu-ray gyártók is elkészíthetik a három vagy többrétegű lemezeiket.

Eközben a New Line Cinema bejelentette, hogy idén november 20-án megjelenik a Hairspray című, hazánkban Hajlakk címen bemutatott musical újra feldolgozott változata nemcsak DVD-n, de Blu-ray és HD-DVD lemezen is. Igaz utóbbi megjelenése csak 2008 első félévében várható.

"A formátumháború még nem dőlt el, nincsen egyértelmű győztese, ezért így biztosítjuk a vásárlóinknak a szabad választás lehetőségét" - mondta Matt Lasorsa, a vállalat alelnöke.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Horsee #22
    Jelenleg a dévédé a király, a többi monnyon le! Egy Blu-ray lemez árából veszek kb 50DVD-t. 25GB kontra 225GB. :) Egy Blu-ray író árából meg 10 DVD-írót, vagy egy komplett gépet. Ha meg besz@rik a lemez, inkább sz@rjon be kisebb. Sokra nem mész a 25GB-os lemezzel, ha megkarcolódik stb.

    Most még felesleges azon vitázni, hogy melyik lesz a jobb. Még csillagászati áron van mind2. Én majd akkor döntöm el, hogy Blu-ray vagy HD DVD, ha már "meglehet" őket venni és nem vagyonokért.

    Cikkíró: A HD DVD-t nem kötőjellel kell írni!
  • angol #21
    f@szom, régen volt 100 kazim, 30 vhs-em, ma van kb. 1000 audió cd-m, 1000 filmem dvd-n (divx), azt mégsem vagyok boldogabb
  • matt taylor #20
    Két vagyonba?Anyuci apuci pénze
  • turul16 #19
    Disk kicsi.
    Csak ami írja--olvassa, nagyobb, mint egy PC ház. És két vagyonba kerül.
  • fourgee #18
    "Egyébként testvérem nagybátyjának munkatársának a féltestvérének az apjának a nagybátyja SZONInál dolgozik japánban"

    Most az jutott eszembe, hogy milyen kár, hogy nem Sándornak hívnak engem. Mert akkor felküzdeném magamat odáig, hogy kijussak Japánba a Sony-hoz. Milyen poén lenne, Sanyi a Sony-nál
  • Balumann #17
    az sztem nem hordozható adattároló, nem kis méretű.
  • djw #16
    a péeshárom is monnyon le

    na és mi van a holodiszkkel?
  • neoG #15
    blúréj király megarulez, hddvd monnyonle
    ahogy lököd.kína csak a saját formátumát nyomatja majd otthon, és kínai sz@rok nélkül sosem lesz olcsó egy HD-DVD/BR
  • matt taylor #14
    3 rétegű Hádéé dévédé. Na és??Jön majd a 3 rétegűű blúú rély és majd lealázza!
    Egyébként testvérem nagybátyjának munkatársának a féltestvérének az apjának a nagybátyja SZONInál dolgozik japánban és azt mondta h már látott iet és h tök jó!Szal megéri várni ráá
  • scs17 #13
    blúréj király megarulez, hddvd monnyonle