Gyurkity Péter

30 hónap börtön illegális másolatokért

Az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint megvan a 12. elítélt az immár két éve folyamatosan zajló akcióban - a 20 ezer másolt példány 30 hónap börtönt és 3 év felügyeletet ért.

A minisztérium által kiadott közleményből kiderül, hogy ezúttal egy illinoisi férfit ítélt el a bíróság illegális példányok terjesztéséért. A beismerő vallomásra már májusban sor került, az ügy részleteit azonban csak most hozták nyilvánosságra. A 12. elítéltet minden bizonnyal újabb sorstársak követik majd a tengerentúlon.

A per során beigazolódott az a vád, miszerint a 40 éves Eli El több különböző FTP-címhez fért hozzá, ahová népszerű tartalmak kalózmásolatait töltötte fel még a kereskedelmi megjelenés előtt. Mindezért cserébe az oldalak hasonló illegális másolatokat kínáltak neki, vagyis kétirányú cserebereként működött a kapcsolat. Nem kis mennyiségről van szó, hiszen El végül mintegy 20 ezer másolat terjesztését ismerte el, amelyek között számítógépes játékok, filmek, és zenei albumok is megtalálhatók. Arról nem esik szó, hogy ezen tartalmakat milyen forrásból szerezte be, bár nyilván nagyobb részére ilyen cserebere során tette rá a kezét.

Eli El, aki az akció során sorrendben a 12. elítélt, a másolt példányok terjesztéséért 30 hónap börtönbüntetést kapott, ami további három év felügyelet egészít majd ki. Az Operation Safehaven névre keresztelt kampány már jó ideje tart, hiszen a magyaros nevű Carol Szőkét is ezen akció keretében ítélték el 2005 szeptemberében. A név egyébként a DMCA-törvény azon passzusából ered, amely mentességet ígér az internetszolgáltatóknak, amennyiben gyorsan a hatóságok rendelkezésére bocsátják az általuk igényelt adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wilddog #7
    Aki pénzért terjeszti a warez-t, azt nem sajnálom.
  • tar86 #6
    Miért is? Mert a bűnözőnek több joga van, mint az áldozatnak!
  • archkoven #5
    Nem csak hogy elcsépelt, de nem is igaz.
    A gyilkosságot és a pedofiliát sokkal szigorúbban büntetik az államokban, csak nálunk ússzák meg olyan könnyen.
  • 12346 #4
    ez az emberöléses, pedos téma már kissé elcsépelt
  • wanek #3
    Az általad felsoroltakért azért többet szoktak kapni, mint 2.5 év...
  • drizzt1666 #2
    annyit csak m.o-n kapsz. amcsiban keményen büntetik a gyilkosságot, akár halálbüntetéssel is (egyes államokban)
  • Darth Sith #1
    szegény csóka.. Mások emberölésért nem kapnak ennyit.. Nemi erőszakért, pedofíliáért kb a töredékét lehet kapni.. Szoftver másolásért meg..