Berta Sándor

Utólagos jogdíjfizetés fenyegeti a PC-gyártókat

A Német Szabadalmi és Márka Hivatal (DPMA) elképzelése szerint a németországi számítógépgyártóknak visszamenőleg körülbelül 200 millió eurós jogdíjat kellene fizetniük a 2002-2005 között értékesített PC-k után.

A DPMA javaslata értelmében a PC-gyártóknak minden olyan eladott számítógép után, amelyben volt merevlemez, kötelesek 15 euró jogdíjat fizetni a szerzői jogi társaságoknak. "A beépített merevlemezt tartalmazó PC-k alkalmasak arra, hogy a winchesteren a felhasználók filmeket másoljanak" - áll egy egyelőre nem jogerős ítélet indoklásában.

Amennyiben a döntés jogerős lesz, teljesen megváltozhat a jelenlegi piaci helyzet. Nem csoda, hogy a PC-gyártók azonnal összeszámolták, hogy mennyi konfigurációt adtak el 2002 januárja és 2005 decembere között. Az eredmény: körülbelül 13 millió számítógép. Mindez azt jelenti, hogy az utólagos jogdíj összesen akár a 200 millió eurót is elérheti. "Ennek az ítéletnek a következményei rettenetesek lennének az egész németországi számítógépipar számára. Ugyan a gyártók felkészültek erre a helyzetre is, azonban ez nem zárja ki, hogy egyes vállalatok nehéz anyagi helyzetbe kerülnének. A jogdíj kifizetése elsősorban a kis cégek számára lenne nehéz" - reagált a DPMA terveire Judith Lammers, a BITKOM német szakmai szervezet munkatársa.



Nem ez lenne azonban az egyetlen jogdíj, amit a számítógépgyártóknak fizetniük kell a termékeik után. A Müncheni Tartományi Bíróság tavalyi ítélete szerint ugyanis minden olyan PC után, amellyel sokszorosíthatók szövegek, 12 euró jogdíjat kell fizetniük. Ez a döntés azonban még szintén nem jogerős, az ügyet jelenleg a Német Legfelsőbb Bíróság tárgyalja. Ezenkívül minden eladott DVD-írót 9,21 eurós jogdíj terhel. Vagyis akár számítógépenként 36,21 euró jogdíj is kiszabható, feltéve, ha van az adott PC-ben merevlemez és DVD-író. Már pedig ennek a követelménynek a legtöbb mai konfiguráció megfelel. "Ez szinte elviselhetetlen mértékű egyvelege a jogdíjaknak" - kommentálta az ügyet Leopold von Gerlach, szerzői jogi esetekre szakosodott ügyvéd.

Szakértők ugyanakkor egyre valószínűbbnek tartják, hogy legalább egy, de lehet, hogy az összes PC-gyártó fellebbezni fog a döntés ellen és így az ügy akár évekig is elhúzódhat. Végképp összezavarhatja a dolgokat és teljesen új helyzetet teremthet a várhatóan jövő január elsején hatályba lépő új német szerzői jogi törvény, ami új tárgyalások lefolytatására kényszerítheti a PC-gyártókat és a szerzői jogi társaságokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fourgee #40
    Nagyon sok családi fényképet és videót kiírtam, az adathordozók után jogdíjat kellett fizetnem. Azért, mert azt feltételezték hogy illegális tartalmat másolok rá. Akik ezt a döntést hozták, azok nagy százalékban férfiak. Mindegyiknek van f@sza. Minden nemi erőszakot elkövetőnek van f@sza. Magyarul, jogosan feltételezhetjük róluk, hogy nemi erőszakot akarnak elkövetni, hiszen megvan hozzá az "eszközük". Tehát, csukjuk le őket a picsába, így nem hoznak több idióta rendeletet...
  • HUmanEmber41st #39
    Jó lenne szervezni egy világraszóló sztrájkot, h egy híres film megjelenésekor ( főleg az amcsik) ne menjenek el megnézni a moziban. Várni kellene vele 1 hetet.
    Persze az mégjobb lenne, ha nem menne senki 1 hétig a világon moziba, és filmet, CD-t sem venne senki. Csak 1 hétig...
    Valahogy rá kellene ébreszteni a világ kiadóvállalatait, h az idejük lejárt..
  • ziby #38
    másolat== Másholhat
  • ziby #37
    Nem bírom ezt ésszel felfogni:S Most küzdenek a letölések ellen de minden adathordozóra rárakják a jogdíjikat. Bírom én ezt a felfogást is amúgy. Ebből a gondolat menetből ki indulva: Mindenki a gépére másolat pedofil videókat. Tartóztassunk le mindenkit akinek van merevlemez a gépébe! Vagy lehet dokumentumokat is tárolni egy lemezen, ezek a dokumentumok lehet leírják hogy kell házilag bombát csinálni! Börtönbe mindenkivel aki dokumentumokat tárol!
  • lpmaskmancick #36
    akkro a cerkára és a papírlapra is szedjenek jogdíjat,mert ha én egy könyvből lemásolok egy verset vagy egy akármit akkor azért is jogdíjat kéne fizetnem.erről az egészről a tv ügyvédje jutott eszembe amikor megkeresték az artistjust-ot hogy miért kell jogdíjat fizetni a memóriákártyáért ha pl a családi fényképeket tartunk rajta vagy a dvd-é si minek ha pl saját videóinkat írjuk rá......
  • Adenoma #35
    minden balta után árvasági díjat kéne fizetni, ugyanis minden balta alkalmas, hogy kiontsunk vele egy szülő életét
  • formatuq #34
    nagyon sok igazsagot irtatok, de sajnos ha ott font a nagy kutyak eldontottek (bar a dunaba kene loni az osszeset) akkor nincs mas mint lesulyjedni a szintjukre es lopni csalni ahol tudsz.
    Nem a az embertarsadtol!!!
    Hanem az allamtol az allamban, az ilyen kiskiralyoktol, mint "kiadok". Es ezert el se itelhetnek, max alatkinzasert, hiszen egy feregtol lopsz, egy hitvanytol, aki a "sajat" fajtanak nevezettet sanyargatja.

    hitvany fergek.
  • erb #33
    Nem ertem miert vagytok meglepodve. A multban is megfejtek minket, ezutan is meg fognak. Addig semmi sem valtozhat, mig a vezetok (~politikusok) nem lesznek szamonkerhetoek.

    Mikor olvastam a cikket en is felhaborodtam. Megforult a fejemben, hogy sorba allitom az ossze ingyenelo szemetet es ... a tobbit a fantaziatokra bizom.

    Aztan atgondoltam, es el kell ismernem, ugyes huzas. Az igazsag az, hogy barmeddig feszithetik a hurt, ugysem fog tortenni az eg egyadta vilagon semmi.

    Uff.
  • virs lee #32
    Mert ez köztörvényes lopás bűncselekménye, állami keretek közt.
  • virs lee #31
    JBQA a jogvétő ingyenélőcégeknek!