Gyurkity Péter

Ismét kalóztörvénnyel kacérkodik az USA

Egészen pontosan a szenátus, amely immár harmadik alkalommal fogja megtárgyalni a Pirate Act néven jegyzett törvényjavaslat részleteit. A szórakoztatóipar támogatja az ötletet, amely az igazságügyi minisztériumot bízná meg a feladattal.

A nem sok részletében módosított javaslatot - ezúttal Intellectual Property Enforcement Act né­ven - két szenátor, egy demokrata és egy re­pub­li­kánus közösen nyújtotta be. Ennek értel­mé­ben a főügyész polgári peres eljárást kezde­mé­nyez­het­ne minden olyan felhasználó ellen, aki 1000 dollárt meghaladó értékben má­solt, illetve ter­jesz­tett szerzői joggal védett tartalmakat. Ezt követően az igazságügyi minisz­té­rium járna el az ügyben, abba a jogtulajdonosokat is bevonva, hogy kellőképpen megbüntessék a renitens állam­polgárokat.

Ez már a harmadik alkalom, hogy a Pirate Act megszületésének ötlete felmerül a Szenátusban. Legutóbb 2004-ben játszottak el a gondolattal, a problémát azonban általában az éppen erre a feladatra kiszemelt minisztérium magatartása jelentette. A Justice Department illetékeseit ugyanis mindeddig nemigen töltötte el lelkesedéssel az újabb potenciális megbízatás, és folyamatosan érzékeltették, hogy nem nagyon teszik nekik az ötlet. A szórakoztatóipar természetesen azonnal felsorakozott a terv mellett és mind a RIAA, mind pedig az MPAA azonnal méretes - képzeletbeli - plecsnivel jutalmazná a két szenátort.

Az igazságügyi minisztérium magatartása miatt éppen az elmúlt hetekben lezajlott per volt az első, amelyben felhasználót ítéltek tetemes pénzbüntetésre - igaz ebben az is közrejátszott, hogy a legtöbben inkább a peren kívüli megegyezést választották. A tervezetben egyébként az is szerepel, hogy a szörnyű tett elkövetőjének megbüntetése mellett kártérítésben részesítenék azon cégeket, amelyeket a jogsértés hátrányosan érintett.

Szakértők szerint az ágazat azért is fogadja nagy örömmel az ötletet, mert a polgári peres eljárásokat jóval könnyebb megnyerni a bűnügyi esetekhez képest. Emellett ügyvédeket sem kell fogadniuk egy olyan vádlottal szemben, aki valószínűleg úgysem tudja kifizetni a büntetést, ráadásul a bíró nagy valószínűséggel könnyebben foglalna állást az igazságügyi minisztérium emberei mellett az egyes perekben.

A tervezet egyéb pontjai szerint az FBI egy legalább 10 főből álló külön csoportot hozna létre az ilyen ügyek felgöngyölítésére. Hongkongban és Budapesten (nem tévedés, a magyar fővárosban) koordinátorok tevékenykednének, elősegítve a nemzetközi előírások betartatását, emellett pedig évente 20 millió dollárral fedezné az FBI és a minisztérium költségeit a számítógépes bűncselekmények felderítésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stendi #33
    Már elég amcsi hülyeséget vettünk át,így is mindent ők irányítanak.Gondoljunk csak az olaj manipulációikra.
  • spydee #32
    sajnos tévedsz: Magyarország arab gyarmat. azt vesznek meg itt, amit akarnak.
    reménykedjünk, hogy az amcsik hamarosan pottyantanak egy-két atomot rájuk.
  • djoti #31
    Nekem már tele van a ... az amcsikkal, maradjanak otthon.
  • dimenzio harcos #30
    sajnos tévedsz: Magyarország amerikai gyarmat. azt csinálnak itt, amit akarnak.
    reménykedjünk, hogy az arabok hamarosan pottyantanak egy-két atomot rájuk.
  • kildar #29
    ez itt nem egy amerikai gyarmat. el lehet huzni innen a pics@ba az FBI-os gayzoroknak.
  • zserrbo #28
    "A tervezet egyéb pontjai szerint az FBI egy legalább 10 főből álló külön csoportot hozna létre az ilyen ügyek felgöngyölítésére."
    LL FBI M.O.-n? :D

    A külön csoport lehet két értelmű is.

    Amúgy én az ilyeneken már csak nevetek. Komolyan ennyi érdekeltség a világon nics, na meg ennyi hazugság. Sok buzi amcsi a krv jó édes anyjukat miért kell mindenki életébe belepofázni? Húzzanak már vissza a hazájukba. 56-ban vártuk hoyg jöjjenek basztak, pedig ENSZ tagok voltak. Szóval mostmár akkor kussolva húzzák be fülük farkukat oszt jól van.
    A sok jogvédő TIAA meg MPAA tudhatná már ami a netre felkerül az meg is lesz osztva. Ha akarják, ha nem. Jó, hoyg nem a netet be nem akarjűk már tiltani.
    Mert uyge azt senki nem golndolja, hoyg a mi kis hazánkba a határon kalóz lemez hegyeket hoznak be. Arra ott a net.
  • who am I 7 #27
    Egyébként ő nem nevezte meg az embereket, hogy komcsi vagy fasiszta (te viszont igen, sztem el gondolkodhatnál).Hanem általánosságban beszélt.Mindegy hogy milyen, az átlag nép bírka, és nem zavarja el azokat akik lopják ezt a kis országot...Bár tegyük fel, h intelligensebbek és elzavarják, de akkor ki az isten áll az élére?Aki a javunkat akarná?Érdekes kérdés ez...
  • who am I 7 #26
    "egy náci megmondóember" Miért is?
  • virs lee #25
    Na már megint egy náci megmondóember...
  • virs lee #24
    nem értem, a kormány nem a népért van?

    Sosem volt a népért. Minden kormány csak a saját zsebét tömi a tőlünk ellopott pénzből. Le kell vinni az adót 0 ft-ra, akkor lopjanak amit tudnak.