Gyurkity Péter

Szoftverhiba miatt sokezer Windows-felhasználó vált kalózzá

A szoftverfrissítések során azonosításra használt WGA-rendszer hibája miatt felhasználók ezrei minősültek át kalózzá a hétvégén. A Microsoft vizsgálja a hibát és tagadja, hogy az komolyabb gondokat okozott volna a számítógépeken.

A Windows Genuine Advantage (WGA) blogjában megjelent friss információk szerint továbbra is vizsgálják, hogy mi okozhatta a hibát, bár némi magyarázattal máris előálltak a szoftvercégnél. Eszerint a hétvégén néhány, kizárólag az ellenőrzött vásárlók számára elérhető funkció nem volt letölthető, így a rendszer egy hiba miatt automatikusan kalóznak minősítette a frissíteni szándékozó felhasználókat. Ezt az érintettek természetesen nem hagyták annyiban és bejelentéseikkel elárasztották a vállalat központját.

A Microsoft állítása szerint kevesebb mint 12 ezer számítógépet érintett a probléma, ám azt tagadják, hogy ennek következtében járulékos gondok fordultak volna elő. Így például állításuk szerint olyan nem fordulhatott elő, hogy az adott számítógépet a 30 napos kegyelmi időszakba soroltak volna be, amely egyúttal néhány funkció - így például az Aero felület, vagy a DirectX 10 - letiltását is eredményezte volna. Néhányan ugyanis a bejelentők közül pontosan ezt állították, ám Redmond szerint ez nem következett be.

Azok akik így jártak, rendszerüket egy ismételt ellenőrzéssel visszaállíthatják normál állapotba a WGA weboldalán. A szoftvercég szakértői szerint a számítógép újraindítása is ajánlott, hogy kikerüljenek minden potenciális problémát. Addig is folytatódik a vizsgálat és igyekeznek kizárni annak lehetőségét, hogy megismétlődjön az eset.

A fals pozitív eredmények már korábban heves vitát váltottak ki a felhasználók körében, sokan azt is megkérdőjelezték, hogy az egész rendszer bármilyen módon használna a legális példánnyal rendelkező vásárlóknak. A Microsoft ismét igyekezett leszögezni, hogy a cél nem a kalózpéldányt vásárlók megbüntetése, éppen ellenkezőleg, azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebben vásároljanak jogtisztaként árult illegális másolatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rapidshareacc #25
    lol :D miért nem csodálkozok nagyot? :D
  • BiroAndras #24
    "Leszedtem egy activity-t nélkülöző verziót, feldobtam, és ment minden(frissítés, Aero, DX10, WGA, MINDEN)."

    Ez meg megint nem az MS hibája. A nagy PC gyártók (Dell, HP, stb.) miatt kell előre aktivált változatot is készíteni, amivel gyakorlatilag az MS maga töri fel a saját védelmét.
  • BiroAndras #23
    "Egy dologra jó ez a kalózellenes rendszer, mégpedig a rendes becsületes felhasználók életének megnehezítésére."

    A WGA sok más másolásvédelemmel ellentétben gyakorlatilag semennyire nem nehezíti a becsületes felhasználó életét. Ha van ten, akkor egy kattintás, és pár másodperc várakozás az egész. Ha nincs net, akkor telefonon ingyenesen, egyszerűen és gyorsan aktiválni lehet.
  • intrex #22
    Hahh.. windows...
  • bvalek2 #21
    Nem, a Debian nem cég, hanem alapítvány. Nonprofit szervezet. Felajánlhatod nekik az adód egy százalékát ha gondolod.
  • Bith #20
    Miért a Debian nem cég? :)
  • Dj Faustus #19
    <off>
    Kell egyáltalán WGA?
    </off>
  • eszkaresz #18
    Ez tényleg nagy „balgaság”, VENNI egy szoftvert amit aktiválsz és kicsivel később azt állítja a <beépített> ellenőr, hogy kalózváltozat :))) Ez még áfa-nélkül is sok :D Az MS kínjában már szétvariálja magát ezzel a lopott nem lopott, kalóz nem kalóz dilivel. Egyébként meg a Windowsnak szerintem annyi, mert játszani jobban lehet konzolon, az internethez nem kell Windows. Marad néhány csak Windowson futó program (pl.vírusirtó):) hát ezért megérte 6 év fejlesztés, hogy kiváltsa az XP-t

    (az is igaz, hogy 6 éve én sem tudtam, hogy találok igazi tényleg szabad és jogtiszta alternatívát)

    Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • bvalek2 #17
    Nem csak cégek készítenek operációs rendszereket: Debian
  • C4ine #16
    Nem igazán vágom amit írtál. Mármint értek magyarul, csak nem látom honnan vettél ennyi... khmm... balgaságot.

    Mellesleg meg ez az egész activity egy orbitális nagy f*szág. Húgom laptopját mikor újratelepítettem, (HP gép Vista HP-vel) fel sem merült bennem az eredeti lemezzel való szórakozás. Leszedtem egy activity-t nélkülöző verziót, feldobtam, és ment minden(frissítés, Aero, DX10, WGA, MINDEN).
    Egy dologra jó ez a kalózellenes rendszer, mégpedig a rendes becsületes felhasználók életének megnehezítésére. De mondjuk minden aktiválós cuccra igaz ez. Eredeti a polcra való, a kalóz meg használatra. Talán egyszer a cégek is észreveszik...