23
 • Epikurosz
  #23
  1etértünk.
  off
  Mondjuk, az bosszantott, hogy 32 bitest vettem, de később rájöttem, hogy jól van így, mert több 32 bites alkalmazás van, mint 64 bites.
  off
 • gkalcso
  #22
  A 30 ezer pénzből kb 7 ezer a tiszta nyereség, a többi marketing, irodahálózat és a fejlesztésre fordított összeg sajnos elenyésző.
 • Wittgen
  #21
  Aki nem tud egy wint feltelepí az tényleg láma, mert mit is kell csinálni?
  1. partícionálni (ha nincs)
  2. entert nyomogatni, max a serialt beírni

  minden autómatikus

  még a dos-os időkben is többet kellett foglalkozni a rendszertelepítéssel manuálisan (na jó, nem sokkal többet, meg azért xt-n is gyorsabban felment egy szűz os, mint mostanság egy xp v. vista)
 • sathinel
  #20
  ez sem rossz.
 • Epikurosz
  #19
  óM
 • Epikurosz
  #18
  csak a kétségek eloszlatása végett: a visztám legális 30 ezer pénzt adtam érte. óem.
 • Epikurosz
  #17
  Hűha!
  szorul a hurok az MS nyaka körül
 • sathinel
  #16
  http://stage6.divx.com/user/Elive/video/1413568/Elive-Gem-Luxury-Linux

  itt

  nem tom mi volt előbb
 • Epikurosz
  #15
  nincs ilyen lap! bszd
 • Epikurosz
  #14
  Én amúgy nem ellenzem a mikrofaszt, most is épp Vista alatt írom e sorokat, persze Firefoxban.

  Legyen több alternatív azoknak, akik FIZETNEK érte. akik meg ingyen, segélyekből, állami szubvenciókból, adóforintokból ténykednek, azoknál egyértelműen és határozottan és kötelezően ingyen szoftvert KELLJEN használni.
  Most, hogy az épp Linux-e vagy esetleg honi Magyarux, Magyarix, az mellékes.

  apropó, a fenti két márkanevet ezennel levédem.

  (c) epikurosz, 2007, Minden jog fenntartva, a szomszédosok is.
  :-)
 • sathinel
  #13
  egy kis mozi amit érdemes megnézni miket hoznak ki mostanság nyílt forráskóddal.
 • echo
  #12
  lebecsülöd a politikusokat :) Ebből az ingyenes szabad szoftver az állami szférába dologból tuti jól jönnének ki. Lenne nem kis média visszhang stb.
  (mellesleg azt se felejtsük el, hogy ha az oktatásból úgy jönnének ki az emberek, hogy magabiztos linux felhasználók, akkor ott lenne a lehetőség, hogy ők is legálisan és ingyen meglegyenek ms nélkül (persze aki akar).)
 • Horse
  #11
  Szerintem:

  Igazából az, hogy a Windowst mennyire könnyű telepíteni és beállítani, az alapvetően feladattól függ. Ugye, más egy desktopgépre felhúzni egy winXP-t, mint AD-szervert belőni.

  Aztán az egy dolog, hogy valaki kiismeri magát unix-os környezetben, de az még nem jelenti automatikusan azt, hogy ugyanazt a dolgot Windows alatt is csettintésre megcsinálja, noha a feladatok elméleti háttere sok esetben közös. Természetesen mindennek utána lehet járni, de az nem biztos, hogy az két perc lesz.

  Végül, a MS-os rendszerek oktatásának pedig azért (is) van létjogosultsága, mert ugye eléggé el vannak terjedve (még szerverek piacán is szépen jönnek felfelé).

  Ettől függetlenül viszont tényleg jó lenne, ha legalább az oktatásban nagyobb teret kapnának nálunk is a GNU/Linux rendszerek, márcsak a MS-tól való függés visszaszorítása miatt is, ha egyszer sokmindenre van használható alternatíva a szabad szoftverek között.
 • Razgon
  #10
  Mi a répáért kellene win telepítést tanítani? Szerintem, ha valaki el akar érni egy szintet az informatikában, akkor önállóan meg kell bírkóznia a win telepítéssel. Nincs mit tanítani rajta. Tisztában kell lenni bizonyos dolgokkal,(partíció, aktív partíció, logikai partíció, stb). Ha valaki ezeket tudja, akkor a telepítés sem okoz gondot. Ha nem, akkor jobb is ha nem telepít.

  Akit kicsit is érdekel a számítógép, azok önállóan meg szoktak próbálkozni oprendszer telepítésekkel.... Ismerős?
 • turul16
  #9
  Novekvő fejlesztésk Linux platformra A magyar munkaerő picaon is rengeteg hely van Linux guruknak. És ez szintén növekvő tendencia. Gyakran más Unix rendszerek rovására, amikhez hozza ertő szakemberekből súlyos hiány van.
 • T0nk
  #8
  Így van. Mit kell azon megtanítani? Ha valaki fel tud telepíteni egy bármilyen linuxot, és mondjuk sikeresen veszi az általános iskola első két osztályát is, akkor egy icipici gondolkodással menni fog. Akinek meg nem megy ezek után sem, az ne erőltesse a számítástechnikai pályát, valószínűleg nagyon megbecsült utcaseprő lesz belőle.
 • lazly
  #7
  Lattal mar linuxot vagy a "ismim meselte"
  ubuntu.hu

  Udv!
 • remark #6
  Teljesen logikus hogy a Vindóz telepiteset nem tanitjak.
 • Midas
  #5
  Az is hulyeseg, egyik ismim meselte hogy jartak vmi 2 eves suliba ahol megtanultak linuxot telepiteni. De pl wint nem es sokan ugye foleg csajoknak gozuk nem volt rolla.
  Na most ha vki pl dolgozni akar meg az eleteben ez egy eleg nagy hatrany.
 • Epikurosz
  #4
  szerintem az adófizetők pénzén működő intézményekben (iskolák, eü. int., hivatalok) kizárólag ingyenes szoftvereket szabadna használni, pld. Linuxot, mert teljes mértékben megfelel a célnak, biztonsága okés stb.

  Nem a Mikrófasz zsebébe kellene tömni a rengeteg pénzt, hogy aztán Bill Gates jótékonykodjon belőle.
 • poizon
  #3
  az átállás először nem népszerüséget, hanem inkább egy rövidtávú pluszköltséget hoz.
  a pártoknak meg szerintem inkább a pénz számít (és nem akarom tudni, hogy az MS mennyit csusztat 1-2 politikus zsebébe a pár milliárdos szerzödésekért cserébe)

  "A tisztaszoftver-szerződés ugyanis jövő februárban lejár. Úgy tudjuk, legfeljebb korlátozott mértékben engednék be a versenytársakat (pl. Linux) az oktatási intézményekbe; az MS mellett változatlanul azt az érvet hozzák föl, amit korábban is: ha nem hosszabbítják meg a licenceket, illegálissá válnak a szoftverek."
  (Forrás: nol.hu)

  ilyen hozzáállással pedig ne várjunk csodát.
 • echo
  #2
  én nem vagyok olyan pesszimista. Szerintem nagyon jön fel a linux. és hát az átállás népszerűséget hoz, a pártoknak meg ez számít.
 • poizon
  #1
  Kis hazánkról ilyen cikk vajon mikor fog megjelenni...?