Berta Sándor

FBI - az alkalmazottak egyharmadának van munkahelyi internete

Érdekes hírt közölt az amerikai Szenátus Titkosszolgálati Bizottságának legutóbbi ülésén elhangzott információkkal kapcsolatban a USA Today nevű amerikai napilap.

Az újság blogja a testület előtt megjelent Willy Hulont, az FBI igazgatóhelyettesét és a nemzetbiztonsági részlegének vezetőjét idézte. A szakember a bizottsághoz benyújtott jelentésében azt bizonygatta, hogy mennyire jobb és a korábbinál jóval összehangoltabb lett az információáramlás, holott a valóság finoman szólva is teljesen más.

Hulon arról számolt be a testület ülésén, hogy az FBI 2003-ban létrehozta a Hírszerzési Irodáját, majd helyszíni felderítési csoportokat és más biztonsági hivatalokkal együttműködve közös központokat alakított ki. Emellett javították az információcserét, ami különösen a terrorizmus ellenes harc miatt lett fontos. Egyetlen szépséghiba van csak, még pedig az, miszerint jelenleg a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársainak csupán az egyharmada rendelkezik olyan számítógéppel vagy notebookkal, amelynek internethozzáférése is van.

Hulon elmondta, hogy minden FBI-irodában interneteléréssel rendelkező PC-k vannak, vagyis bárki bármikor online lehet. A tervek szerint jövőre már az alkalmazottak kétharmadának lesz internetezésére is alkalmas számítógépe vagy laptopja. A USA Today nem véletlenül kommentálta ironikusan a hírt, miszerint, amennyiben az olvasók egyike FBI-ügynök, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a tudósítást el fogja tudni olvasni.

Mindezek után elgondolkoztató, hogy mennyivel hatékonyabb és gyorsabb lehetne az FBI ügynökeinek munkája, ha mindegyikük rendelkezne például egy internetezésére is képes notebookkal és így akár a terepen végzett munka közben is adatokat kérhetnének le vagy küldhetnének elemzésre.

Thomas H. Kean, a 9/11 Bizottság elnöke és Lee H. Hamilton, a testület alelnöke közös, a Szenátus Titkosszolgálati Bizottságának eljuttatott jelentésükben megállapították azt is, hogy az FBI számos esetben túllépte a hatáskörét a megfigyelési ügyekben, például több ezer esetben küldött ki úgynevezett Nemzetbiztonsági Leveleket, hogy bírói engedélyek nélkül jusson banki, internetszolgáltatók és más cégek információihoz. Problémát jelent az is, hogy 2001. szeptember 11. után a hagyományos bűnüldözésre fordított költségvetési keretet 30 százalékkal csökkentették, emiatt ismét elharapózott az erőszak és a bűnözés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!