Berta Sándor

Tudósok a megfigyelések ellen

Aki napjainkban az Egyesült Államokban egy állami hivatalban vagy kutatóintézetben munkát vállal, az ezzel a lépésével egyúttal gyakorlatilag lemond a magánéletéről.

2004 óta ugyanis hatályban van a Homeland Security Presidential Directive 12 (HSPD-12) nevű amerikai elnöki rendelet, miszerint minden biztonsági szempontból potenciálisan kritikus munkát végző intézményben dolgozó munkavállalót, legyen szó takarítóról vagy kertészről, részletesen át kell világítani. Ezenkívül a cégeket és intézményeket kötelezték egy azonosítókártyán alapuló rendszer kiépítésére is. A HSPD-12 nemcsak azokra a hivatalokra vonatkozik, amelyek egy terrortámadás lehetséges célpontjai lehetnek, hanem minden olyan cégre vagy intézetre, amely egy hivatal partnere.

Ilyen intézmény például a Kaliforniai Technológiai Intézethez (Caltech) tartozó pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL), amely többek között a NASA részére épít műholdakat A JPL Deep Space Network rendszere három országban (Egyesült Államok, Ausztrália és Spanyolország) van jelen és innen irányítják például az űr- és Mars-missziókat, köztük a Spirit és az Opportunity nevű Mars-robotokat, a vörös bolygó felderítésére kiküldött Mars Reconnaissance Orbitert (MRO) és a Spitzer űrteleszkópot. Nem véletlen, hogy a JPL-nél állást kapni óriási megtiszteltetésnek számít, azonban jelenleg sok mérnök és más alkalmazott úgy érzi, lábbal tiporják az alapvető jogaikat. Az intézmény ugyanis most készül a HSPD-12 bevezetésére. Ennek keretében minden dolgozótól ujjlenyomatokat vesznek, amelyeket RFID-chipekkel ellátott biometrikus azonosítókártyákon tárolnak majd el.

Minden egyes munkatársnak idén szeptember 28-ig alá kell írnia azt a nyilatkozatot, miszerint beleegyezését adja, hogy a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok bármikor ellenőrizhessék akár a magánéletének a legapróbb részletét is. A rokonoknak, kollégáknak, ismerősöknek feltett kérdések között szerepel például, hogy mikor és hogyan szexelt utoljára az illető személy vagy hogy kért-e kölcsönt pénzt. Aki megtagadja a National Check with Inquiries nevű eljárást, az október 27-ig megkapja a felmondólevelét, amelyben az szerepel , hogy önként döntött a Caltechhel való munkaviszony a megszüntetéséről. Ezért döntött 28, többségében magas rangú és elismert JPL-kutató úgy, hogy több mint 5000 kollégájuk nevében pert indítanak a kaliforniai központi kerületi bíróságon a NASA, a kereskedelmi minisztérium és a Clatech ellen. A tudósok azt kérik a bíróságtól, hogy állítsa le az eljárást.

"Ami itt és most történik az egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy a hivatalban lévő Bush-kormány lábbal tiporja az Egyesült Államok Alkotmányát. Egy jogellenes rendelet alapján idegenek személyek gyakorlatilag korlátlan módon betekinthetnek és vájkálhatnak több ezer ember magánéletében. A JPL ráadásul nem is állami intézmény és az ott dolgozók 97 százalékának semmilyen hozzáférése sincs titkos vagy annak minősülő információkhoz" - jelentette ki Virginia Keeny ügyvéd.

A laboratórium alkalmazottainak egy olyan SF85 nevű nyomtatványt kell kitölteniük, amely azt vizsgálja, hogy az adott személy alkalmas-e egy állami intézményben vagy hivatalban pozíció betöltésére. Ezért mindenkinek legalább három személyt kell megneveznie, akik legalább öt éve ismerik. Ezenkívül közölnie kell, hogy az elmúlt három évben pontosan mely címeken lakott.

Annak pedig, aki olyan beosztásba kerülhet, ahol titkos információkhoz férhet hozzá vagy már ilyen beosztásban dolgozik a 85P nevű nyomtatványban le kell írnia a részletes pénzügyi helyzetét, nyilatkozatot kell adnia, amelyben az őt kezelő orvosokat feloldja az orvosi titoktartás alól és hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a bármelyik amerikai állami hatóság és hivatal bármikor kutathasson a vele kapcsolatos adatok és iratok között.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dani910 #14
    Valamint Röntgen
  • dani910 #13
    Sztem a valaha létezett legnagyobb tudósok, feltalálók:
    Nikolausz Kopernikusz (új világkép)
    Galileo Galilei (csillagászati felf, fizikai gondolatok, mozgások vizsgálata)
    Blaise Pascal (számológép, hidrosztatika, nyomás)
    Sir Isaac Newton (új fizikai világkép, mechanika, optika)
    Charles Robert Darwin (evolúcióelmélet, tudományos megfigyelések, természetbúvár)
    Neumann János (Számítógép)
    Albert Einstein (relativitáselmélet)
    Gábor Dénes (holográfia, elektronoptika, 62 találmány)
    Thomas Edison (1093 találmány, köztük: fonográf)
  • echo #12
    Ez de durva!!!! Hogy a fenében nincsenek még tömegek az utcákon, hogy egyáltalán ilyen rendelkezéseket hoznak??
  • wanek #11
    "csak ök legállisan igáznak le másokat" - szó sincs róla, hogy legális lenne. Az erősebb kutya b@szik elv alapján csinálnak mindent.
  • kadar1 #10
    Nem tudom mit világitanak.Usánál nagyobb terorrista nincs a földön,csak ök legállisan igáznak le másokat :).
    Egyébbként ez minden államban müködik.Van hol ezt nyiltan felvállalják
  • dez #9
    "Caltechhel" - inkább Caltechkel, mivel itt a ch-t k-nak ejtjük, és a -vel ahhoz hasonul.
  • pez #8
    "the land of the free"
  • formatuq #7
    az a szomoru, hogy amit mondtal nem vicc. lehet kicsit eros, de nagyon talalo!
  • HUmanEmber41st #6
    Lásd még sg/new world order topicját :D :D
    pár éven belül az összes USA állampolgárnak lesz ilyenje, mert különben lemondhat állampolgárságáról és mehet Észak Koreába hazaárulónak :D
  • Vang So #5
    Itt most arról van szó, hogy kiknek kötelező, azaz nem egyes esetekről, hanem full-spektrumról van szó. Nekem sincs, pedig tanítok egyetemen.