Berta Sándor

Laptopokat vesztett el az FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda az elmúlt években összesen 160 laptopot veszített el. Ezek közül legalább tíz tartalmazott fontos adatokat, egyben pedig számos ügynök nevét és címét tárolták.

Egy most elkészült jelentés szerint a testület 2002. február és 2005. szeptember között összesen 160 notebookot veszített el. Glenn A. Fine, a vizsgálatot vezető szakember elmondta, hogy az említett időszakban a laptopokon kívül a szervezettől eltűnt 160 szolgálati fegyver is. Fine szerint ugyan a hivatal sok mindent megtett az elmúlt években a helyzet javítására, azonban még ennél is többre van szükség. "Ez fontos hiányosság. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy az egyes eltűnt vagy ellopott notebookok milyen adatokat tartalmaztak, így lehetetlen meghatározni, hogy ezek az esetek milyen károkat okoztak a hivatalnak vagy az állambiztonságnak" - jelentette ki Glenn A. Fine.

A jelentés szerint egyébként az FBI-nak 26 166 laptopja és 52 263 szolgálati fegyvere van. Kiderült többek között az is, hogy az egyik ellopott notebookon, amelyet Quanticóból tulajdonítottak el, számos FBI-ügynök neve, címe és telefonszáma szerepelt. Egy másik, Bostonból ellopott laptopon olyan szoftver van, amelynek a segítségével azonosítókódokat lehet létrehozni. Egy másik eszköz egy elektronikus biztonsági rendszer terveit tartalmazta. Ezenkívül hét készülék a terrorizmus elleni részlegtől tűnt el. Ezeken szintén lehettek titkos adatok és információk.

Paul Bresson, az FBI szóvivője szerint ugyanakkor minden notebookot jelszavakkal és titkosítóprogramokkal védenek. Kérdés persze, hogy ez a védelem mit ér? Nem ez egyébként az első elmarasztaló jelentés. 2002-ben egy vizsgálat kiderítette, hogy egy 28 hónapos időszak alatt 317 laptop és 212 szolgálati fegyver tűnt el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • erb #7
    En ezt nem ertem. Hogy lehet elveszteni egy szupertitkos informaciokkal megpakolt laptopot? "Bostonból ellopott laptopon olyan szoftver van, amelynek a segítségével azonosítókódokat lehet létrehozni" - szanalmas. "egyben pedig számos ügynök nevét és címét tárolták" ... no comment.
  • jzombi #6
    Szerintem 160 dolgozó éppen egy új laptopot próbálgat otthon, és családját is biztonságban érzi már a nemrég szerzett frankó stukker miatt:P
  • AranyKéz #5
    Nem hiszem hogy minden laptop ami eltűnt megfelelően volt kódolva.



    De ilyenkor érdemes elgondolkozni hogy mennyit érnek az ilyen szervezetek.
  • csorfab #4
    LOL idióta titkosügynökök :D
  • Bigacsiga #3
    Mondjuk azért nyílván titkosított fájlrendszert használtak, úgyhogy mai technológiákkal 2-3000 év múlva fel is törhetik. Azt is elhiszem, hogy egy másik ország titkosszolgálatata 30-40 év altt feltöri. És?
  • Frosty01 #2
    PWNED! :D
  • bertino #1
    failed :D