SG.hu

Bemutatkozott a Mac OS X 10.5 Leopard

Az Apple bejelentette, hogy az Amerikai Egyesült Államokban október 26-án, helyi idő szerint délután 18.00 órakor kerül az üzletekbe a Mac OS X operációs rendszer legújabb, 10.5 "Leopard" változata.

Az új funkciók között megtalálható az újraírt Desktop; az új állomány-megosztási lehetőségekkel felvértezett Finder, a legtöbb dokumentum-típusba a létrehozó szoftver nélkül is gyors betekintést biztosító Quick Look szolgáltatás, a szoftvereket csoportokba rendező és köztük kényelmes váltást biztosító Spaces funkció, valamint az adatmentést megkönnyítő Time Machine. "A Leopard már a Mac OS X hatodik kiadása és talán a legjobb frissítés, melyet valaha kiadtunk" - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója.

A Leopard új felülete 3D dokkot tartalmaz, mely a Stacks szolgáltatásnak köszönhetően intuitív, új módszert biztosít az összetartozó anyagok vagy mappák, programok kezelésére. Az új Finder is tartalmazza az iTunes szoftverből, illetve az 5. generációs iPod-okból megismert Cover Flow technológiát, leegyszerűsítve ezzel a keresést a helyi és hálózati állományok között.

A Quick Look segítségével teljes-képernyős, nagy felbontású előnézeti kép jelenik meg, gyakorlatilag bármilyen állományról, a Finder bármely nézetéből. A Spaces szolgáltatás lehetővé teszi számtalan virtuális Desktop létrehozását, rajtuk csak az egy-egy projekthez szükséges programokkal és állományokkal, így rendszerezve a munkakörnyezetet. Az egyes Spaces nézetek között egyszerű egérmozdulatokkal vagy néhány billentyűvel lehet váltani.

A Time Machine a biztonsági adatmentés új módját teszi elérhetővé a Leopard felhasználói számára. Önműködően, a háttérben készít biztonsági másolatot a Mac merevlemezeinek teljes tartalmáról, így bármilyen probléma esetén visszakereshetőek az állományok, megtekinthető a mappák korábbi állapota, vagy akár visszaállítható egy teljes merevlemez korábbi tartalma is.

Ezeken kívül a Leopard még számos további új szolgáltatást és funkciót is tartalmaz:
- a továbbfejlesztett szülői felügyeleti és tartalomszűrési lehetőségeket,
- a teljes és végleges Boot Camp szoftvert, mely lehetővé teszi a Windows operációs rendszer telepítését Intel processzoros Mac gépekre,
- Dashboard elemek létrehozásának lehetőségét tetszőleges web tartalomból,
- új Photo Booth funkciókat, melynek segítségével például animált iChat jelképeket lehet készíteni,
- a továbbfejlesztett szótárat, beépített Wikipedia támogatással,
- új, hálózati iCal funkciókat az új CalDAV szabványra építve,
- valamint a Front Row szoftver új változatát.

A Leopard operációs rendszer használatához 867 MHz-nél magasabb órajelű PowerPC G4 vagy G5, illetve Intel processzorra épített Mac számítógép szükséges, legkevesebb 512 MByte RAM tárral. A szoftver október végétől Magyarországon is megvásárolható lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Venom T #13
    Szevasztok. Lehet hogy hülye kérdés, de a leopardot csak Mac Os -gépeken lehet használni? És még egy hülye kérdés, milyen fájlrendszert használnak a Leo-ban? Valaki szánjon meg please és válaszoljonKöszi...Pá
  • asysoft #12
    Mach/BSD alapú:)
  • Wittao #11
    Nem kell új gépet venni hozzá...
    De ha egyébként is vennél, érdemes várni, mert azzal már adják a Leopárdot (ill. ha nincs a csomagban, díjmentesen megkapod az Upgrade-et).
    A Vista ugyanazon a vason sokkal lassabb, mint az XP, szemben a Leoparddal, ami u.azon a vason gyorsabb a Tigernél!
    Sokan inkább a CS3 kompatibilitástól rettegnek, mert volt olyan hír, hogy valami gebasz van velük (elég szégyen). Én abban reménykedem, hogy a 3D Dock-ot ki lehet cserélni a Tigerben lévőre. Azt pedig nagyon sajnálom, hogy a Finderben nincsenek Tabok. Sajnos ez nem fért bele a 300 új feature-be :D, nem úgy,mint a vadiúj képernyőkímélők :) :) :)
  • Caro #10
    BSD alapú, egyébként az OSX kernele nyílt.
  • saitek #9
    "Na ideje gyűjteni a pénzt egy új MacBookPro-ra!"

    Többek között te is írtad a Vista-val kapcsolatban nemrég, hogy miért kell egy sz@ros oprendszerért új gépet venni. Úgy látszik ez csak Win esetében számít...

    Itt pl. mikor jönnek a Win esetében "megszokott", minek váltsak amikor a régi is jó hozzászólások?

  • Mynet #8
    Igen köszi, ezeket mind tudom!

    Én Su0my hozzászólására válaszoltam, hogy "Az egyetlen korlátoló tényező is elmúlt (Win programok telepítése Mac-re), innentől kezdve szerintem a lehető legjobb OS az OS/X Leopard" ez nem igaz, mert eddig is rakhattál rá az általad leírt módszerrel.
  • Wittao #7
    Jah, és wine-hoz hasonló progi: CrossOver van OSX-re.
  • Wittao #6
    (bocs, ütöttem egy Tab-ot, majd ENTER-t :) )
    Szóval telepíthetsz a következőképpen:
    - BootCamp esetén feltelepíted rá, és dualboot-tal használhatod vagy ezt, vagy azt.
    - Parallels-t, vagy VMWareFusion-t raksz a gépre, és virtuális gépként tudsz rá rakni Windowst, Linuxot, Solarist... (meglepően gyors, mert skálázhatod a memóriát, valamint a több magos gépek esetén egyik magot megkapja a virtuális gép)
  • Wittao #5
    Telepíthetsz rá Windows-t:

  • Mynet #4
    Én nem olvastam sehol hogy windowsos progikat rakhatsz rá, csak azt hogy könnyebb lesz windowst telepíteni a gépre a továbbfejlesztett bootmanagernek hála.

    Viszont linux alatt már rég lehet windowsos programokat is telepíteni wine-nak hála.