MTI

Jön az Apple új operációs rendszere

Október 26-án, négy hónapos késéssel megjelenik a Mac OS X operációs rendszer legújabb verziója, a Leopard.

A késedelem oka az iPhone: egy sereg mérnököt kellett átcsoportosítani az első Apple-mobiltelefon szoftverének fejlesztésére, hogy a termék időben a piacra kerülhessen. A Leopard a hatodik frissítés az Apple Machintos személyi számítógépre fejlesztett operációs rendszer 2001-es premierje óta. A Tiger nevű utolsó változathoz képest több mint 300 újdonságot tartalmaz.

Köztük van például az Apple új webböngészője, a Safari 3. A Time Machine (Időgép) funkció rendszeres időközönként mindent elment a számítógépen, vissza lehet állítani korábbi konfigurációkat, és újra hozzá lehet férni a törölt fájlokhoz. Az iChat csevegőprogrammal bonyolított beszélgetések során a résztvevők fotókat és videókat is küldhetnek egymásnak, és rögzíteni is lehet a csevegést.

Az amerikai cég honlapján ismertetett újdonságok közül érdekes a gyermekfelügyelő program is. Beállítható például, hogy leálljon a rendszer, amikor a gyereknek már ágyban a helye, így aztán nem tud egész éjjel a gép előtt ülni. A frissített Leopard előre meg tudja vizsgálni, hogy a megtekinteni kívánt honlap tartalma gyereknek való-e, és ha nem, akkor blokkolja az oldalt, a nyomkövető pedig rögzíti, hogy a gyerkőc merre járt az interneten és kivel találkozott a csevegőszobákban.

Az új Mac OS X szoftver egy amerikai felhasználónak 129 dollárjába (23 ezer forint) fog kerülni, az öt számítógépre telepíthető családi csomag ára pedig 199 dollár (35 ezer forint) lesz. Európában várhatóan valamivel magasabb áron lehet majd hozzájutni a Leopardhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)