Berta Sándor

Moduláris szerkezetű mobiltelefon

A dél-koreai elektronikai konszern olyan mobil készüléket tervez, amelynek kijelzője igény szerint fokozatosan bővíthető.

A Samsung Brix egy modulárisan felépíthető mobiltelefon, amelynél a felhasználók dönthetik el, hogy éppen mekkora képernyőre van szükségük aszerint, hogy éppen multimédiás alkalmazásokat futtatnak, Java-alapú játékokkal játszanak, zenét hallgatnak, videókat néznek meg, vagy esetleg televíziós csatornák műsorait tekintik meg éppen. Az ötlet Seok won Hongtól, a Samsung Művészeti és Dizájnintézetének (SADI) hallgatójától származik. A feltaláló a bővítő elemeket Brixnek nevezte el, innen jött a későbbi projektnév is.


Seok won Hong közlése szerint az általa megálmodott készülék csupán egy hagyományos mobil, amely azonban egyetlen, de jelentős dologban különbözik a többi eszköztől. Az ötlet lényege, hogy a modulárisan bővíthető elemek mindegyike egy érintőképernyő, vagyis nem kell foglalkozni külön billentyűkkel és gombokkal, hiszen a kezelőszerv maga a bővítőkocka.


A Samsung már korábban is kísérletezett egy hasonló mobiltelefon megalkotásával. Az akkori ötlet a televíziós műsorok megosztott képernyőkön való megjelenítésére épült, az elképzelést szabadalmaztatták is. Az eszköz egy a televíziós adások vételére alkalmas mobil terminál lett volna, amelynek a kijelzője egy másik képernyővel kibővíthető. Egy külön egység gondoskodott volna a képminőséggel kapcsolatos beállításokról.


Mindenesetre Seok won Hong találmánya nagy visszhangot váltott ki, az azonban még kérdéses, hogy mikor jelennek majd meg az első ilyen termékek. Elgondolkoztató ugyanakkor, hogy a Samsung Brixhez képest már csak egy ugrás lenne a valóban modulárisan, az aktuális igények szerint felépíthető mobil készülék megjelenése, ahol nemcsak a képernyőt, de a beépített funkciókat is különböző készletek segítségével bővíthetjük. Így mindig az éppen fontos funkciók kerülhetnének előtérbe és a felhasználók a saját igényeikhez igazíthatnák mobiltelefonjukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Worki #15
    Ez nem telefonnak lenne jó, hanem otthonra multimédiacenternek, irányítónak, mindenhez, és stb...
  • PíszLávJuniti #14
    sokkal értelemsebb lenne egy miniprojektoros megoldás..
  • PíszLávJuniti #13
    nekem az a koncept teljesen mást ábrázol, np.
  • rolandi350 #12
    jaja csatlakoztatok hozzá 500 képrnyot oztán lessz belole mozi lol de amugy jo otlet nem otthonrol irok azert ilyen na igy tovabb
  • Myron #11
    látszik a képernyők széle, pff lol, szarság
    nagy szürke csíkok vannak a képben, nevetséges
  • valamit #10
    Az a baj, hogy az emberek, még egy családon belül is, általában egész más telefonokat használnak. Nálunk pl. ugyan mind Nokia, de van 3410-es, 6210, 6310i, 6230, korábban meg még gyártók közt is eltérés volt, mert volt pl. Samsung is. De pl. már az aksijaik se egységesek még egy gyártónál sem, itt meg az egész kinézetüknek annak kéne lennie lévén úgy van értelme ha a full felület képernyő, a méretek azonosak és az oldalán mindnek egységes a csatlakozója. A gyártók meg végképp nem arról híresek, hogy összedolgoznak...

    Persze tényleg jó volna, ha egy utazáson a család mobiljait a nagyobb élvezhetőség érdekében össze lehetne dobni egy nagy képernyővé tévének vagy internetnek... pl. wifin vagy blootoouthon keresztül kommunikálnák le a készülékek az összehangolásukat, aztán egyik képernyő, másik a navigációs billentyüzet, a harmadik eredményjelző, stb. lenne, de nem ártana rá olyan szabvány is legalább, mint az sms, hogy a különböző gyártók készülékei egymás között is megértsék magukat. Az meg szvsz. erősen életszerűtlen, hogy 10 készüléket összedobjon így egy közösség, mint az első képen.

    Viszont arra kiváncsi leszek mikor kezdenek majd az érintőképernyő üvegének használhatatlan szélére dizájnos mintákat gravírozni diszítésként :)
  • wolruf #9
    Vegyél egyet nekem is otthonra ;-)
  • Gerygrey #8
    Ha normális méretben akarok filmet nézni, veszek otthonra egy 107-es plazmát.
    Arra, hogy csütörtök reggelenként, melóba menet az előző esti Prison Break epizódot végignézzem a metrón ülve, tökéletesen megfelelő a 3,5'' display, és a sztereó, jó minőségű headset.
  • Gerygrey #7
    Dejó, hogy én ezt már hónapokkal ezelőtt feltaláltam, sőt, a PDA Mánián fel is vázoltam a koncepciót :)
  • NEXUS6 #6
    És hova rakom azt a rengeteg kis téglát?

    Egy mobiltelót éppen zsebre vág az ember, na de 6-ot?

    Szerintem ez is olyan értelmes, mint a hűtő ajtajára szerelt internetes számítógép. Még a nyitott hűtő ajtó elött sem áldogál sokat az ember, nem hogy a csukott elött. Tök életszerűtlen.