Berta Sándor

Mobil adó lesz a Mount Everesten

A Pekingi Olimpia közeledtével Kína presztízskérdésnek tekinti, hogy a világ legmagasabb pontján is lehessen mobiltelefonálni és SMS-ezni.

A tervek szerint a jövő évi nyári olimpia megnyitójára el fog készülni a kínaiak által 6500 méteres magasságban épített mobil átjátszó állomás. A projektben két kínai vállalat, a China Mobile és a Huawei, valamint a kínai fegyveres erők vesznek részt. Várhatóan a hálózat része lesz a Mount Everest alapállomás, valamint a fő hegymászó útvonal is. Azt már most biztosan lehet tudni, hogy a Pekingi Olimpia előtt az olimpiai lángot is felviszik a Mount Everestre. Az eseményt a Harmónia útjának nevezik.

Az elképzelések szerint a mobil adót napenergiával működtetik majd és kábellel, valamint műholdas kapcsolattal egyaránt össze lesz kötve a világ kommunikációs hálózatával. Rod Baber brit hegymászó egyébként májusban két új rekordot is felállított: ő volt az első ember, aki mobiltelefonált a csúcson, illetve ő küldte az első SMS-t is a világ legmagasabb pontjáról.

A programban résztvevő cégek közül a China Mobile a világ legnagyobb mobil szolgáltatója, tavaly év végén már több mint 300 millió előfizetője volt és az ügyfeleinek száma havonta átlagosan négymillióval nő. A China Mobile a pekingi olimpia egyik hivatalos partnere is egyben és immár a világ tíz legértékesebb márkájának is egyike. Azonban a Huaweinek sincsen oka panaszra, hiszen az 1998-ban alapított cég immár 62 000 alkalmazottal büszkélkedhet és tavaly a forgalma elérte a 11 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ronny #15
    nem kell ilyen messzire mennünk, hogy őrültségeket lássunk. Elég csak a nemrég megépűlt völgyhidunkra gondolni és a szakasz további része is legalább ennyi őrültséget tartogat.
  • Epikurosz #14
    Pontosan!
    Műholdas telefonálás a világ - gyakorlatilag - mindne pontján van, de qrva drága, egy perc, ha jól emlésztem, 1000 Ft. Minimum.
    A Moumt Everestre mindenképp kell mobil átjátszó, pumktum. Emellett én egy űrhajó fellövőt is telepítenék oda, mert közelebb van az éghez.

    A Huawei márkanév viszont kicsit megütötte a fülem: a 3G szolgáltatásra Huawei modemet vettem (HSDPA), és elég sokat kell szakarkodni vele. Pedig 31.000 Ft.-ba kerül. Végül aztán működött, de nem felhasználóbarát.
  • Myron #13
    h ne csak műholdas telóról lehessen.
  • remark #12
    Alternativak: made in Thailand, made in Vietnam, made in India...
  • beef #11
    A cím alapján azt hittem, hogy megadóztatják az Everesten a telefonálókat :)
    Egyébként miért is zavar benneteket, hogy lesz ott egy adó? Készültök mostanában arrafelé? ;)
    Jó lesz az, legalább bajba került hegymászóknak lesz, még egy segélykérésre alkalmas eszközük.
  • szombi #10
    ha az illető tudott SMS-t küldeni a csúcsról,
    akkor MI A JÓ BÜDÖS FRANCNAK kell oda mobil adó????????????????
  • matt taylor #9
    ha nem made in chinat veszel akkor mit?Más nincs
  • Darth Sith #8
    azért ez kicsit gizda, amikor a hegymászó telefonál haza, hogy "szia mami, épp a mount everest csúcsán állok, fél perce szúrtuk le a zászlót.." :D
  • Gabe Dearborne #7
    Szegény Bell pedig úgy pörög a sírjában, mint a rilglispil.
  • Sanyix #6
    "Kínai hadsereg" nevű szállítóeszközről még nem hallottam