Alex

Két kompakttal jelentkezett a Pentax

A Pentax bejelentette első 12 megapixeles termékét, mely gyenge fénynél is kiválóan teljesít, videóit pedig DivX formátumban rögzíti.

Pentax Optio A40

A Pentax Optio A40 a gyártó felsőkategóriás kompakt digitális fényképezőgépeinek vonalát erősíti. Ez a gép a gyártó első 12 megapixeles szenzorral szerelt terméke. A pixelrengeteget egy új, 1/1.7 inch nagyságú CCD-n helyezték el. Változtattak a képfeldolgozáson is, a cég sajtóközleménye szerint az új szoftver kivételesen jó színhűséggel dolgozik. Mindezek a vállalat ágazatban szerzett tapasztalatával párosítva kiváló képminőséget jelenthetnek.

A fényképezőgép hátsó LCD kijelzője 2,5 collos, 232 ezer képpontot tartalmaz. Háromszoros optikai (37-111mm) és hatszoros digitális nagyításra képes, fényereje átlagos, F2.8 - 5. Az aprócska kompakt természetesen tartalmaz rázkódáscsökkentést, a kéz remegéséből eredő hiányosságokat a fényérzékelő szenzor villámgyors függőleges és vízszintes mozgatásával, azonos pozicíóban tartásával küszöbölik ki. Ugyanez a rendszer dolgozik a cég tükörreflexes fényképezőgépeiben is, és a gyártó szerint általa 2,5 - 3,5 zársebességbeli javulás érhető el.


A gép digitális javításra is képes az érzékenység változtatásával, ebben az esetben akár ISO 3200-ig is felkapcsol, de ilyenkor a képfelbontás fixen 5 megapixel (2592x1944 pixel). Különlegesség, hogy az Optio A40 videófelvételnél is képes rázkodáscsökkentésre, de ilyenkor a látható terület szűkebb, mint normál kamerázás esetén. Videót VGA felbontásban (640 x 480) tud rögzíteni, 30 FPS sebességgel, akár DivX formátumban is!

A fényképezés során 18 fajta témamód közül választhatunk, és a gép az 5 pontos autofókusz mellett arcfelismerő funkciót is kapott. A Pentax nagy hangsúlyt fektetett a képek kontrasztjára, egy új eljárással elkerülik a fehér és fekete foltokat: például ha a Nappal szemben fényképezünk embereket, anélkül adhatunk fényt szereplőinkre, hogy elveszítenénk a háttér tónusait. A gépben 21 MB beépített memória van, melyet SD és SDHC memóriákkal bővíthetünk. Mérete 91 x 56.5 x 23.5 mm, súlya se sok, csak 130 gramm.

PENTAX Optio V10

Nagyobb testvérével ellentétben az Optio V10-ben "csak" egy nyolc megapixeles CCD van, viszont hátsó kijelzőjének mérete 3 collra (230 000 pixel) nőtt. A gép extrakicsi akkumulátort kapott, és a benne lévő áramköri lap is kisebb, így váza még így, nagy méretű kijelzővel együtt is csak 19 mm vastag. A prémium kategóriás érzést tovább erősíti a külső borításként használt alumínium váz.


Lencséi háromszoros optikai nagyításra képesek (36-108mm), melyhez 4-szeres digitális zoom társul. Ebben a gépben viszont már csak digitális rázkódáscsökkentés van, azaz az ISO érzékenység növelésével csökken képeink bemozdulása. Fényereje átlag alatti, F3.1 - 5.9. Mivel képzetlenebb felhasználóknak szánták, itt fontosabb szerepet kap a 16 választható témamód, az arcfelismerés és az automata témaválasztási lehetőség. Utóbbi bekapcsolásával a fényképezőgép kiválasztja a képrögzítési szituációnak leginkább megfelelő témamódot, és az optimális értékekre állítja be magát.

A képeket gyorsan, USB 2.0 kapcsolaton át tölthetjük le számítógépünkre. 52 MB beépített memóriát kapott, mely szintén SD és SDHC kártyákkal bővíthető. Mérete 95.5 x 58 x 19 mm, tömege alig 120 gramm.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!