Kruza Richárd

A Pentax két új kiskompakt gépe

A Pentax Optio T30 és Optio M30 típusjelzéssel két új fényképezőgépet jelentett be.

A cég sajtóközleménye szerint az új, 7,1 megapixeles T30 - az újfajta akkumulátornak is köszönhetően - kategóriájának egyik legvékonyabb és legkönnyebb fényképezőgépe lett. 19 mm-es vastagságával elődjénél, a T20-nál mindenesetre 0,5mm-el vékonyabb. A 3200-as maximális ISO érzékenységgel és a Pentax 3X-os optikai zoomjával felszerelt kis gép érdekessége a nagy, 3 collos érintőképernyős kijelző, mely a gép hátfalát majdnem teljesen elborítja. A jellegzetes, 230 000 pixeles kijelzőn keresztül érintéssel lehet elérni és kezelni a kibővített funkciókkal ellátott és testreszabható menürendszert.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Digital SR (digitális kézremegést kompenzáló funkció) a magas, 3200-as maximális ISO igénybevételével kis fény mellett is kiköszöböli az elmosódást: a körülményeknek megfelelően az ISO értéket automatikusan állítja be és az exponálási időt a lehető legalacsonyabban tartja. Hasonló funkció a Movie SR (video kézremegést kompenzáló funkció), mely kifejezetten videózáshoz lett kifejlesztve: szoftveres úton biztosít rázkódásmentes képet videofelvételeknek készítésekor. További újdonság a Face Recognition AE and AF (arcfelismeréses autófókusz és expozíció állítás): a gép felismeri a képen az emberi arcokat, majd odafókuszál, és az arcnak megfelelően állítja be az expozíciót is.

A másik új gép, az M30 - a T30-hoz hasonlóan - elődeihez képes kisebb, vékonyabb lett, vastagsága csupán 18 mm. A főleg alapfunkciókkal felszerelt gépnek alacsonyabb az árfekvése, viszont sokmindenben hasonlít fenti társához. Itt is megtaláljuk a nagyon magas, 3200-as maximális ISO-val együttműködő digitális kézremegést kompenzáló funkciót, valamint az arcfelismeréses AF-et és AE-t. Újdonság viszont az automatikus makró funkció: a gép automatikusan megállapítja a tárgytól való távolságot, és normál fókusz beállítás esetében is magától átáll makró funkcióra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az T30 kiskereskedelmi ára 349,95 dollár, az M30 ára pedig 199,95 dollár lesz. A gyár közlése szerint minkét gép - a többi Pentax termékkel együtt - megtekinthető lesz a Las Vegas-i PMA-n március 8 és 11-e között, szintén márciusban pedig már a boltokban is kaphatóak lesznek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • babajaga #7
  Még egy lépés és bankkártyának is lehet használni.
 • Godefroy #6
  És az olcsóbb ráadásul csak 18 mm
 • babajaga #5
  "kategóriájának egyik legvékonyabb és legkönnyebb fényképezőgépe lett. 19 mm-es vastagságával elődjénél, a T20-nál mindenesetre 0,5mm-el vékonyabb."

  Tyű, azta! 0,5 mm-el vékonyabb? Eszméletlen nem térek magamhoz! Egy olyan másfél grammal könnyebb is lesz, hát ezt nehéz lesz überolni.
 • Möci #4
  Igen. ....Pedig olyan okos voltam.
 • ThomasTheKoRner #3
  Mi ebből a tanulság?

  Kár erölködni...
 • Möci #2
  Képzeljétek eL -Ó ÉN MŰVELETLEN- írtam vagy 65 sort (kívételesen értelmeset), és ez a tetü program, miután a végén hirtelen felindulásomból benyomtam kb. 30 szmájlit, és elküldtem, közölte, hogy max 10-et szabad. Én ezt leOK-éztam, mire ez a dög program a szmájlikon kívűl letörölte életem talán legételmesebb 65 sorát is.
  No mindegy, talán holnap újra le tudom írni.
  Mindenesetre vegyétek tudomásul, hogy nagy vesztesek vagytok, mert nem olvashattátok élőben! (ERRŐL CSAK AZ sg TEHET).../mázlisták/
 • Akuma #1
  Adagolják az új cuccost, mint halaknak az etetőanyagot