Budai Péter

Belépő szintű DSLR és kompakt digitális fényképezőgépek a Pentaxtól

A japán Pentax cég legújabb bejelentésével egyszerre három, különböző kategóriájú, digitális fényképezőgéppel lepett meg bennünket. A zsebben hordható kompakt géptől a fényképezőgép-videókamera hibriden át legújabb DSLR csodájáig.

A Pentax S-sorozat a cég termékskálájának a hazai vásárlók előtt is jól ismert képviselője. A most bejelentett Optio SV elsősorban 5 megapixeles képérzékelőjével kíván érvényesülni, de nem megvetendő teljesítményt nyújt 5x-ös optikai zoomátfogásra képes objektívje sem, mely 36-180 mm-nek megfelelő tartományban dolgozik. A gép élességállítása lehetővé teszi, hogy akár 3 cm-ről is készíthessünk vele felvételeket, mindezt kedvünk szerint kézi élességállítással is elvégezhetjük. A gép széles körű kézi beállításokat engedélyes ezen felül is, sőt lehetőség van 5-féle expozíciós sorozat készítésére is.

Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio SV

Az érzékenységet ISO 50 és ISO 400 között állíthatjuk a záridőt pedig 1/2000-4 másodperc között. A manuális funkciók mellett természetesen az automatikára is bízhatjuk magunkat, vagy választhatunk a 12 fajta témamód közül, melyek közt olyanokat találunk, mint a 3D sztereokép készítése, vagy a panoráma mód. A gépet SD/MMC memóriakártyával használhatjuk, képeinket pedig USB 2.0 kapcsolat segítségével tölthetjük számítógépre. A gép mellé saját lítium-ion akkumulátor is jár. A gép piacra kerülése októberre várható, ára viszont még ismeretlen.



Sokan kerülnek nagy dilemmába a vásárlásnál, fényképezőgépet vagy inkább videókamerát válasszanak. Mindkét választás esetén van némi lehetőségünk az álló és a mozgókép készítésre is, de minden ilyen eszköz csak az eredeti funkciójában használható igazán jól. A digitális fényképezőgépek és kamerák házasságának egyik gyümölcse a Pentax Optio MX4. Nem egyedülálló próbálkozás ez, hiszen e modellnek is voltak már elődei és más gyártók (pl. Samsung, Sony) is kísérleteznek hasonló masinákkal.

Klikk ide!
Pentax Optio MX4

Az Optio MX4 elődeihez hasonló külsőt kapott, így megjelenésében inkább hasonlít videókamerára, mint fényképezőgépre. Ennek ellenére 4 megapixeles állóképek készíthetők vele. Optikája 10x-es zoomátfogásra képes, mindezt igen jónak mondható, F2.9-3.5 fényerő mellett. Állóképből a JPEG formátumot, mozgó videó esetén az AVI-t választhatjuk. Ebből 640x480 képpont méretig, 30 fps sebességgel rögzíthetünk videókat, és/vagy WAV formátumú hangot.

A szerkezet fényképezőgépnek sem utolsó, hiszen teljes manuális beállítási lehetőségeket kapunk. Mind az élesség, mind a rekesz, vagy záridő manuálisan is állítható, hasonlóan az érzékenységhez vagy a fehéregyensúlyhoz. Elkészült fotóinkat vagy videóinkat a gép 1,8" méretű, 134 000 képpontos, kihajtható LCD kijelzőjén nézhetjük vissza, miután SD/MMC memóriára rögzítettük azokat. Áramellátásáról az MX4 mellé csomagolt saját akkumulátor gondoskodik. Megjelenése október környékén esedékes.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz



Az elmúlt 1-1,5 év során tanúi lehettünk, amint a digitális tükörreflexes (DSLR) gépek ára a szinte megfizethetetlen magasságokból a halandók számára is elérhető szintre csökkentek. Természetesen ez az ár-, és minőségi kategória még mindig magasnak számít, a belépő szintű DSLR gépek kategóriája azonban jó alternatívát nyújthat a haladó amatőrök számára, hogy megismerkedjenek ezzel a világgal. A Pentax - a Canon EOS 300D és a Nikon D70 után, a világon harmadikként - most jelentette be belépő szintű tükörreflexes fényképezőgépét.


Pentax *ist DS

A Pentax *ist DS a középkategóriás *ist D kistestvére, de hozzá képest néhány funkcióban kevesebbet, néhány területen azonban többet nyújt. Az új modell is ugyanazt a 6 megapixeles képérzékelőt használja mint az előd. Talán nem túl nagy érvágás, hogy kivették a kisméretű képek készítésének és a TIFF képformátum mentésének lehetőségét. Tömörítetlen formátumként maradt a szélesebb körben használható RAW.

Bevezettek 7 témamódot, melyek az elődben nem voltak elérhetőek, így például egy mozdulattal átkapcsolhatunk portré, tájkép, vagy sport (action) módra. Utóbbiak bevezetésére azért is volt szükség, mert az előzetes technikai adatok szerint a gép követő fókuszát csak Action állásban használhatjuk. Ez a Canon EOS 300D-nél látottakhoz hasonló megoldás, és ebből a gépből is hiányolnunk kell a tükörfelcsapás lehetőségét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Eltűnt a Program lines funkció, köztük a nagy záridő prioritás, vagy a mélységélesség prioritás kiválasztása. A kézi fehéregyensúly beállításokból is csupán egyet menthetünk az eddigi három helyett, és a felhasználói memóriahelyek száma is harmadára csökkent, ami szintén egyet jelent. Bővült viszont a képfeldolgozási tulajdonságok állíthatósága. A kontraszt, élesség, színtelítettség jellemzőket már -2 és +2 közötti értékere állíthatjuk. Úgyszintén némileg szélesebb értékekre állítható a kereső dioptriakorrekciója is, és a keresőben látható információkból is többet kapunk ezúttal.

Nőtt a hátsó LCD monitor mérete, 1,8"-ról 2"-ra, és 210 000 képpontosra. Alig észrevehetően gyorsult a sorozatkép lehetőség is, az eddigi 5 kép helyett már 8 képet készíthetünk 2,8 fps sebességgel. Képeink PC-re történő áttöltését is meggyorsítja a frissen bevezetett USB 2.0 kapcsolat. A képek tárolására mostantól SD memóriakártyát kell használnunk.

Az eddigi 1/150 másodperces gyors vakuszinkron helyett akár 1/180 értéket is beállíthatunk, viszont a vaku fedettsége 18 mm helyett "csak" 28 mm, és az új gépen nincs vakuszinkron csatlakozó. Természetesen a fölső vakupapucs azért maradt. Az *ist D birtokolta ezidáig a "világ legkisebb DSLR gépe" címet, melyet az utód örökölt. Méreteit tekintve néhány milliméterrel keskenyebb és alacsonyabb lett (125x93x66 mm) és 45 grammal könnyebb. Memóriakártya és akkumulátor nélkül mindössze 505 grammot nyom.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Pentax *ist DS-hez egy új objektívet is megjelentet a gyártó, mely hasonló tulajdonságokkal bír, mint a Canon 300D alapobjektívje - 18-55 mm F3.5-5.6 AL. Az új Pentax nyilvánvalóan ezzel az objektívvel együtt lesz majd kapható, várhatóan november táján. Hivatalos nyitóára még nincs a gépnek, de feltehetően a 800-1000 dollár körüli sávban nyit majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • linyi #5
    Az olyan gépek, mint a Pentax *ist DS (ejtsd: sztáriszt, mert a * neve angolul star), összehasonlíthatatlanul jobbak, mint a kompakt, ultrakompakt, bridge, ultrazoom és egyéb fix optikával szerelt gépek. Egyszerűen más ketegória. A felsorolt kommersz gépekben egy pixel mérete 4-7 négyzetmikron. A DS-ben több mint 60 négyzetmikron. Ez kb. tízszeres érzékenységet, tizedakkora zajt, tízszer akkora dinamikát (világos és sötét pontok sokkal szélesebb megkülönböztethető fokozatát) jelent. Persze nagyobb és drágább optika kell hozzá: ez a dolog ára.
    .
    Ha arra gondoltok, hogy például egy Nikon 8800 ára majdnem annyi, mint egy Pentax *ist DS-é egy alapobjektívvel, akkor nem értem az embereket. Ha valakinek van 250 ezer forintja, akkor egyszerűen értelmetlen kis CCD-s, kommersz gépekben gondolkodni! A DS-sel este, lámpa fénynél, vaku nélkül csodálatos képek készíthető állvány nélkül, kézből exponálva. Hol vannak ettől a fene tudja hány megapixeles, ultrazoom-os, de kis pixelméretük miatt érzéketlen és zajos csodagépek?!
  • Tetsuo #4
    Minek kell kimondani? -Kérek 1 olyat a! Legyen inkább kettő.
  • fonak #3
    *ist? És ezt hogy kell kimondani?:))
  • bandia #2
    De fényképezni nem a compactal lehet:) Igazán profi képekhez kell egy tükörreflexes, ahol nem csak találgatsz, hogy az lcdn lévő kép vajon jól fog e kinézni a monitoron, vagy a képen....Szóval tükörreflexes mindenképpen. Persze aki csak családi fényképekhez használja, meg szereti ha egy gombnyomás minden, annak tökéletesek a compactok. Ráadásul nem kell hozzá nagy táska, állvány stb.
  • CSOCSO #1
    az SV ben van egy ket dolog ami dejo lenne az en gepembe is:)
    meg egesz jo a DS.. de nemtom.. nekem sokkal jobban tetsznek az ultra kompakt gepek...