Budai Péter

Vízálló Pentax ultrakompakt fényképezőgép

Az idei év első Pentax újdonsága a zord télből rögtön a forró nyárba repít minket. Új digitális ultrakompakt gépük tervezésénél három szempontot tartottak szem előtt: sportosság, elegancia és kényelem. Ennek eredményeképpen megszületett a Pentax OptioWR fényképezőgép és jövőbeni vásárlók majd eldöntik, hogy ezek a szempontok milyen mértékben valósultak meg.

A gép méretére mindenesetre nem lehet panasz. Az elemmel és kártyával is mindössze 135 grammot nyomó szerkezet 102x52 mm széles és csupán 22 mm vastag. 5 megapixeles képérzékelője valóban nagy felbontású képek elkészítését teszi lehetővé. Mindezek mellé egy 3x-os (38-114 mm) optikai zoommal ellátott Pentax objektív társul, mellyel akár 1 cm-ről is készülhet fotó. Érzékenysége ISO 50 és ISO 400 között állítható, a bekapcsolás utáni készenléti ideje pedig az ígéretek szerint 0,6 másodperc lesz.


A fényképezőgép egyébként elsősorban a strandok szerelmeseinek lesz hű társa, hiszen nem foglal több helyet, mint egy átlagos mobiltelefon, cserébe viszont szebb strandképeket készít. Az egyik oldalán elhelyezett fül segítségével nyakba akasztva, bármely beachboy (vagy beachgirl) "trendi" nyári ruházat kiegészítője lehet. A vízparton való használatot a gép vízállósága teszi lehetővé. Persze mélytengeri búvárkodásra nem alkalmas, de a parton az esetleg felfröccsenő víztől megvédi a gépet, és akár 1,5 méterig a víz alatti használata is lehetséges.

Kezelése egyébként az egyszerűség jegyében lett megalkotva, így a főbb funkciókat a gép automatikája állítja. A felhasználó számára viszont több, mint 20 témamód áll rendelkezésre, így a kisállatok fotózásától (Pet) az ételfotókon át (Food) a víz alatti felvételekig (Underwater) számos programot beállíthatunk.


Természetesen nem maradhatott ki a videófelvétel lehetősége sem. Az OptioWR maximálisan 320x240 képpontos, 30 fps sebességű mozgóképet rögzíthet hanggal, akár a memóriakártya teljes kapacitásáig. Ezen felül lehetőség van külön hangüzenetek felvételére is. A mozgókép funkcióhoz a gépen belüli alapvető szerkesztési beállítások is társulnak. Például összefűzhetünk vagy két különálló videófájlt, vagy állókép kockákat vághatunk ki az elkészült videóból. További érdekesség, hogy a gép vörös szem-eltávolító üzemmódja az elkészült képekről igyekszik majd kiszedni a zavaró vörös szemet. A gép SD memóriakártyát használ a képek és videók tárolásához, de alapban 10,5 Mb belső memóriával vásárolható meg, ami az 5 megapixelt alapul véve hamar kevésnek bizonyulhat.


A képek azonnali visszanézését egy 2" átmérőjű 85 000 pixeles LCD kijelző segíti. A kijelzőn egyébként még a kép elkészülte előtt figyelmeztet a gép a túlzottan világos vagy sötét területekről. A fényképezőgép áramellátását saját lítium-ion akkumulátorral biztosíthatjuk.

Egy rossz hír azoknak, akik már most készülnek a nyárra és a PentaxWR-t azonnal útiholmijuk között szeretnék tudni: a gép csak áprilisban jelenik majd meg. Bevezető áráról egyelőre nincs információ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mechorg #7
    Enyim jobb
  • eX #6
    Aranyosnak tűnik!
  • Cat #5
    az biza 85e
    http://www.pentaximaging.com/products/product_specs?reqID=6442215&subsection=optio
  • Deniboj #4
    Tetszik. Kíváncsi leszek az árára HUF-ban.
  • p00h #3
    1: tudása jó
    2: nekem design nem adja
    3: szvsz nem 2 forint lesz az ára...
  • bunny #2
    az a 85000 pixel remélem 185.000 akart lenni, mert egyébként több mint vicces...
  • atlagember #1
    Na, ez szimpatikusnak ígérkezik. Végre valami, amit nem kell fikázni.