Budai Péter

Három új Optio és egy új objektív a Pentaxtól

A Pentax Optio digitális fényképezőgép család elsősorban kis mérete és kiváló felépítése miatt közkedvelt a vásárlók körében. A jónevű japán cég most három új modellel rukkolt elő, melyek tovább erősíthetik a típuscsalád hírnevét.

Pentax Optio S45

Hármuk közül a legolcsóbb az Optio S45. Aki ismerős kissé a Pentax Optiok világában az könnyen kitalálhatja, hogy az S40 kissé módosított változatáról van szó. Külsejében a legszembetűnőbb változás a hátoldalát érinti. Az 1,6" átmérőjű LCD kijelző 2,5"-ra hízott és a kis gép hátlapjának nagy részét uralja. Olyannyira, hogy az előd átnézeti keresőjének nem is maradt hely, a kép komponálásakor tehát az LCD az egyetlen támaszunk. Ezzel kissé súlyosabb is lett a masina, de 180 grammos tömegével még így sem nevezhető nehéznek. Mindehhez 89 x 58,5 x 27,5 mm-es méret társul.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az előd 4 megapixeles felbontását, 3x-os optikai zoomos lencséjét és korlátlan 320 x 240 képpontos, hangos videóját itt is megtaláljuk és úgyszintén maradt a manuális élességállítás lehetősége a megannyi automata funkció mellett. Újdonságként bejött viszont az ISO 50-es érzékenység az eddigi ISO 100-400 mellé. Egyébiránt az S40-el megegyezőek a képességei. Úgyszintén 11 MB beépített memóriát kapunk, melyet SD/MMC kártyákkal bővíthetünk, áramellátásáról pedig 2 db AA elemmel/akkumulátorral gondoskodhatunk.

Megjelenését júniusra ígéri a gyártó, 230 dolláros nyitóáron.



Pentax Optio S55

Ezután már nem nehéz kikövetkeztetni, hogy az Optio S55 nyilván a tavalyi S50 hasonlóan "felturbózott" változata, és aki így tippelt, annak igaza van.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az új modell főbb változtatásai ki is merülnek az 2,5 colos LCD monitorban és az emiatt elhagyott átnézeti keresőben. Külsejében hasonló, apróbb változtatásokat eszközöltek, de S45-ös ikertestvérével nagyon könnyű összekeverni őket. Talán csak a típusszámukban különböznek. Ugyanez igaz a belsőre is, a 4-5 megapixeles felbontások különbségén kívül ugyanazt kapjuk, mint a fent bemutatott S45-nél.

A Pentax Optio S55 is júniusra várható, a tengerentúli piacon nagyjából 300 dollárért.



Pentax Optio S5z

Bár az előző két gépre sem illik a "digitális fényképezők óriásai" jelző, de az Optio S5z még náluk is soványabb. 83 x 55 x 21,5 mm-es méretével és 120 grammos súlyával szinte észrevétlenül lapul meg a zsebben.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Talán nem árulok el nagyobb titkot ha elmondom, hogy a Pentax Optio S5i megnövelt kijelzős, átnézeti kereső nélküli, kissé átdolgozott külsejű utódjához van szerencsénk. Az 5 megapixeles felbontás, a 3x-os zoom optika ugyanazok, mint az eggyel ezelőtt tárgyalt gépnél, egyéb képességei pedig az előddel rokoníthatók, így a 640 x 480 képpontos, 30 fps sebességű hangos mozgókép, a 9,3 MB beépített memória (miért pont ennyi?), vagy az alaptartozékként csomagolt lítium-ion akkumulátor és töltő is.

A megjelenésére éhezőknek szintén júniusig kell várniuk és minimum 350 dollárt gyűjteniük, ha frissen szeretnék beszerezni.




Az "apróságok" mellett persze nem hagyta cserben a digitális tükörreflexes gépek tulajdonosait sem a Pentax. Sorban hatodik, kizárólag digitális tükörreflexes gépeire szánt objektívjét 50-200 mm-es (Pentax gépeken 75-300 mm-nek megfelelő) gyújtótávval, F4-5.6 fényerővel, többrétegű bevonattal és speciális lencsetagokkal vértezte fel a minél jobb eredmény érdekében. Mindez 300 dolláros nyitóáron lesz majd kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Munch #1
    Hű de jó kis gépek!