Budai Péter

Pentax Optio X és S5i digitális fényképezőgépek

A japán Pentax részletekben adagolja számunkra az új fényképezőgépeit. Néhány napja szerezhettünk tudomást az Optio S50 és a 750X jelzésű gépei bejelentéséről, most pedig két ultrakompakt modellel gazdagodik a japán gyártó termékpalettája.

A Pentax Optio S5i az év elején bejelentett S4i utódja, nevével összhangban immár 5 megpixeles kivitelben. Külalakjában lényeges változás nem történt a textúrázott fémborításon kívül, súlya és mérete is megegyezik a két modellnek. A kis gép új optikát kapott, ami azonban szinte teljesen ugyanazokkal a jellemzőkkel bír, mint elődjében. Így például maradt a 3x-os optikai zoom és a fényerő is.

Az elődhöz képest visszalépés, hogy 320x240 képpontos videóinkat most csak 15 fps sebességgel rögzíthetjük, 30 fps helyett. Úgyszintén megszűnt az eddig ISO 50-400 között állítható érzékenység is, jelen esetben ez ISO 80-400. A különféle témamódok közül azonban 21 áll rendelkezésünkre. Maradt a 10 MB-os belső memória is, de az S5i-hez egy 16 MB-os SD kártyát is kapunk bónuszként. Az említésre méltó újdonságok sora itt ki is merült. A gép feltehetően szeptember-október környékétől kapható majd. Ára még nem ismert.


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio S5i - klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Pentax eddigi modelljeitől szokatlan küldővel és kialakítással találkozunk az Optio X-nél. A rendkívül kis, 18 mm vastag gépváz két része egymáshoz képest elforgatható, így az LCD háza az objektívtől függetlenül állítható a fotós számára kellemes rálátást nyújtó szögbe. Ezzel a kialakítással a Nikon Coolpix sorozat több gépénél találkozhattunk korábban.

A gép ugyanazt az 5 megapixeles képérzékelőt kapta, mint az S5i, optikája pedig egy 3x zoommal ellátott, 36-10 mm-nek megfelelő objektív. Az élességállításnál 9 fókuszmező közül választhatunk. Mozgóképfelvételben is az S5i-hez hasonlóan teljesít Nagy előnye a 2" méretű, 210000 képpontos LCD kijelző, amely 270 fokban forgatható körbe. Az LCD-n élőképe az exponálás előtt figyelmeztet a túlságosan világos vagy sötét részekre.


Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Pentax Optio X - klikk a képekre a nagyobb változathoz

Kezelését és funkcióját tekintve sokban hasonlít az Optio S gépekre. A beállítások többségét a gép végzi, de néhányat magunk is elérhetünk. Ilyen például a manuálisan szabályozható fehéregyensúly vagy a fénymérési módok. Az automata funkció 13 témamódot kínál. A gép saját lítiumion akkumulátort használ, valamint beépített 14 MB memóriát a képek és videók tárolására. Ezt SD/MMC kártyákkal egészíthetjük ki. A gép webkameraként is használható. Megjelenése szeptember-október környékén várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!