Berta Sándor

Adatvédelmi aggályok a Google Maps kapcsán

Amennyiben jelenlegi formájában marad meg, akkor a szolgáltatásban elérhető részletes, utcaszintű keresési rendszer ellentétes a kanadai joggal - állítja az ország adatvédelmi biztosa.

Jennifer Stoddard szerint az idei év májusától elérhető Google Maps Street View funkció nem egyeztethető össze a kanadai adatvédelmi jogszabályokkal. Mint ismeretes, a Google Maps szolgáltatást a funkció miatt már korábban is támadták, mivel az utcaszintű panorámaképekkel kiegészített térképek sokak szerint nyilvános helyen sérthetik meg a személyiségi jogokat.

A szolgáltatás egyébként elsősorban a turisták vagy akár a helyi lakosok mindennapjait igyekszik megkönnyíteni, mégpedig az egyes helyszínek, a forgalmasabb útvonalak részletes és pontos ábrázolásával. Ennek érdekében panorámaképeket tekinthetők meg több amerikai nagyvárost kiválasztva, végigkövetve az egyes utcákat, kereszteződéseket, megszemlélve a forgalmat, az épületeket, vagy akár a járókelőket. Ez utóbbi váltotta ki az aggodalmakat, főleg azok részéről, akik mindezt jogsértőnek, vagy egyszerűen károsnak tartják.

A Street View ellenzői példaként hoztak fel számos olyan képet, amelyeken járókelők, párok, hajléktalanok, vagy csoportok szerepelnek kifogásolható tevékenység közben. Hol bikiniben, vagy ruha nélkül napozó fiatal hölgyeket látunk ezeken a képeken, máshol éppen egy biztonsági kapun mászik át egy illető, párok simulnak egymáshoz buszmegállókban vagy éppen egyes járókelők könnyítenek magukon kevésbé látható helyeken. Mindez azonban nem ütközik az amerikai törvényekbe, ennek ellenére, a Google időközben jelezte, hogy a panaszok nyomán folyamatosan cserélik a képeket.

Nem ugyanez a helyzet viszont Kanadában, ahol Jennifer Stoddard kijelentette, hogy a szolgáltatás jelenlegi formájában törvénysértő. "Úgy tűnik, hogy a felvételek többségét az érintett személyek beleegyezése vagy tudta nélkül készítették. A kanadai jog alapján viszont azoknak a cégek nek, amelyek személyes információkat jelentetnek meg, rendelkezniük kell az illető beleegyezésével vagy engedélyével. Mivel a fotók elég részletesek, így megfelelnek az azonosításra és ezzel a személyes információknak minősülnek" - szögezte le a szakember.

A helyzetet nehezítheti, hogy a Google partnere a kanadai Immersive Media nevű cég, amely már el is kezdte a kanadai nagyvárosok utcaszintű lefotózását. "Nem valószínű, hogy perre mennénk, de mindenképpen meg akarjuk védeni az emberek személyi jogait. Sok módja vannak fotók készítésének akár az utcán is, nem kötelező a járókelőt is felvenni" - közölte Stoddard szóvivője, Colin McKay. A Google szóvivője röviden csak annyit válaszolt a felvetésre, hogy mindig annak az országnak a törvényeit tartják szem előtt, ahol éppen működnek.

A Street View funkció a jogi aggályok ellenére igencsak népszerű világszerte és sok felhasználó foglalkozik a kifejezetten kényes szituációkat ábrázoló fotók felderítésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • eto demerzel #8
  hagyatok maaa. akkor nm rinyalnak mikor a rendorseg figyeli oket??? akkor hol van a szemelyes info? es a kem muholdak ? azok pontosab adatokat szolgaltatnak, persze oket nm lehet bozonyitani igy felni sem lehet toluk persze azt tudjuk hogy vannak. azok felnek ettol akik felre lepnek oszt felnek hogy a hazastars felismeri valahol. oszt mikor haza megy kap a szalja.
 • Tripax #7
  Nem kell ennyire részleteskedni. Ha meg akarok valkit figyelni akkor elég ha megnézem mikor lép ki az utcán és utána a google mappsal meg tovább követem. Egyszerű megfigyelés, akár egy ember ismerettségi köréről. Ennyi. És ez ha belegondolunk tényleg elég zavaró lehet bizonyos esetekben. Aki meg egy magán könnyítő emberről akar bizonyíték erejű felvételt csinálni az egy perverz.
 • Cobra. #6
  Ja hogy rosszat néztem és van ez a street view is. Ez már jóval részletesebb, de se az autók rendszámát, se az emberek arcát nem lehet itt sem kivenni.
 • turul16 #5
  Azokon fotókon amit én láttam ott valószínűleg saját magamat sem ismerném fel.
  Az arcok elmosódottak és kb. 10 pixel szélesek. Ha ránagyítok, akkor sem lesz jobb csak még nagyobb elmosódott pacát kapok.
 • stinkydiver73 #4
  Ezeket a képeket az utakon mászkáló GPS-szel felszerelt autókból készítik! És felismerhetők az arcok.
 • Cobra. #3
  Na megnéztem, NY-ban kb 2mm egy ember, Montrealban meg egyáltalán nem is láttam a képen embert, mert egy autó kb 3mm. Szóval megint úgy akarják perelni a Google-t, hog valószínűleg meg se nézték a térképprogramot.
 • Cobra. #2
  Arra azért kíváncsi lennék, mennyire felismerhető az az ember, aki rákerül a képre. Nem valószínű, hogy kémműholdakról vannak a képek.
 • Filiic #1
  Megnéztem ezt a street viewt, és úgy látom csak az Usában van, Kanadában nincs. Kicsit korai így aggályoskodni...(Mmint a kanadaiaknak:c)