Gyurkity Péter

Operációs rendszert várnak a Google-tól

Egyes vélemények szerint a keresőcég online irodai csomagjának kibővítése után a következő lépés már egy önálló operációs rendszer piacra dobása lesz. Ez ugyan számos kérdést vetne fel, ám talán nem ártana egy kis verseny az egyeduralomhoz szokott piacon.

Az ilyen és hasonló találgatásoknak saját történelmük van, ám az utóbbi napokban ismét felerősödtek a jól értesültektől származó pletykák, főleg miután a Google ismét kibővítette Docs & Spreadsheets névre hallgató online szolgáltatáscsomagját. A webes szövegszerkesztő és táblázatkezelő fejlesztésben ugyanis megjelentek a valódi könyvtárak és fájlkezelés, ami egyeseket rögtön az operációs rendszerekre emlékeztet.



"Szinte az indulás napjától kezdve sok kérdést és javaslatot hallottunk a felhasználók részéről a könyvtárakkal kapcsolatban" - magyarázta Ron Schneider, a szolgáltatás blogoldalán közzétett bejegyzésben. A visszhang meglehetősen pozitív, annál is inkább, mert a laikusoknak a fájlokra és könyvtárakra alapozott hagyományos elrendezés jóval könnyebben emészthető, mint a címkékre és fülekre szervezett újabb megoldások. Ráadásul a szolgáltatáson belül könnyen másolhatunk, mozgathatunk át egyes fájlokat, ehhez pusztán át kell húznunk őket a kívánt könyvtárba.

A fájlkezelés mellett megújult a kereső is, amely immár gépelés közben mutatja a lehetséges találatokat, míg az ikonok és kezelőgombok szintén új kinézetet kaptak. Eric Schmidt, a cég vezére eközben kijelentette, hogy a PowerPoint-hoz hasonló, prezentációk szerkesztését és összeállítását célzó eszközt is hozzáadnak a csomaghoz, a kínálat így hamarosan teljessé válhat. Nem véletlen, hogy éppen a napokban vásárolták fel a Zenter nevű céget, amely kezdőként saját megoldásán dolgozott.

Persze ez önmagában még nem jelenti azt, hogy a Google operációs rendszeren dolgozna. A verseny mindenesetre jót tenne a szoftverpiacnak, hiszen eddig az asztali vonalon egyik kihívó sem tudta kikezdeni a Windows egyeduralmát, igaz az is kérdéses, hogy az erre berendezkedett szoftveripar és a kényelmes felhasználók jól fogadnák-e az újabb versenyző felbukkanását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCS pixel #44
    5 perc alatt csinálok php val egy fálj kezelő rendszert ami könyvtárakat meg bele levelek tartalmát txt be elmenti
    szóval kissé tulzás emiatt oprendszerről beszélni
  • smv #43
    Sajnos a gamerek a géphasználók korántsem kis százalékát teszik ki. Mert otthonra apuci/anyuci is használja a gépet, de igazából a gyerek az aki miatt meg kell venni, és a gyerek vistán akarja tolni a legújabb csilivili játékokat.
  • smv #42
    Nyár végére, és nem lesz fizetős :)
  • Komolytalan #41
    Véleményem szerint a google elég messze áll attól, hogy sikeres oprendszert írjon. Oprendszert írhat, de az oprendszer senkit sem érdekel, a rajta futtatot programok a lényegesek. Vagyis a googlenak el kellene csábítani az össz játék, speciális alkalmazás, stb fejlesztő céget, ami azért nem 2 fillérbe kerülne (lásd nVidia vs ati-amd harca a játékfejlesztőkért).
  • aDannyBoy #40
    Azért szerencse, hogy a gamerek alig néhány százalékát teszik ki a szgép userekenek, szóval nem lesz az probléma. Ráadásul egyre többen, sokszor én magam is a kurva jó kis flash játékokkal jobban szórakozom, mint némelyik gyenge FPSsel.

    Ha a google oprendszert csinálna, akkor az lenne az utolsó szempont, hogy directx van vagy nincs rajta.
  • whitehawk #39
    Azért az erősen nem igaz, hogy az összes játék 5-10 éve directxre íródik. A directX kb a 7-es verzió környékén kezdett használhatóvá válni. Annó a Glide volt a menő aztán jött az OpenGL ami szerencsére most is tartja magát jó pár helyen. Pl az id játékok. Carmacknak fontos volt a portolhatóság azért maradt annál..
  • Midas #38
    Ez igy igaz, es joreszt az emberek tobsege nem akar emulatort arrol mar ne is beszeljunk szakalad no mire elindul XDD
  • dez #37
    "Gamer fronton nem hoz ez változást."

    Hozhat, azáltal, hogy a Google adhat a Linuxnak egy nem kicsi momentumot, miáltal érdemesebb lesz multiplatformra/platformfüggetlenül fejleszeni.
  • kernerster #36
    Hát ha kihoznák én tuti azt használnám billi seggfej géc(i) találmánya helyett. bár nekem a gamer-ség mindegy mer ps3-am van.szal azokat is értem akik a játék miatt nem váltanának.
  • sly007 #35
    User/Poweruser szemszögből lehet hogy ilyen egyszerű, de egy új oprendszer befuttatása a jelenlegi MS monopóliumban nagyon nehéz. Másik, hogy a Linux másképpen működik mint a win. Áldani fogom azt a napot amikor nem lesz az MS monopolhelyzetben.