Berta Sándor

Vízjellel korlátozná a másolást a Microsoft

A redmondi konszern olyan eljárást szabadalmaztatott, amely a hangfájlokat vízjelek segítségével védi meg az illegális másolásoktól.

Az Amerikai Szabadalmi Hivatal elfogadta a Microsoft vízjel-szabadalmát és a 7,266,697-es szám alatt jegyezte be. A szabadalmi kérvényt a szoftveróriás még 2004 májusában nyújtotta be. Célja elsősorban az, hogy bármikor visszakövethető legyen, hogy egy adott fájlt ki és mikor másolt le, illetve hogy a zeneszám eredetileg honnan származik. A vízjelet nem lehet eltávolítani a tartalmakból, illetéktelenek ugyanis nem férhetnek hozzá. A most elfogadott szabadalom három különböző eljárást ír le.

Az első szerint a vízjelet a sakktábla-minták alapján építik be a zeneszámokba. Aki nem ismeri a hozzáférési kódokat, az nem tudja megállapítani, hogy a fájl melyik részében található a védelem. A második eljárás képes egy meghatározott időre átugrani a vízjel kódolását és meghatározni, hogy a kódolási folyamat milyen jellemzők esetén szakítódjon meg. Így a szakemberek szerint megakadályozható, hogy a felvétel minősége megsérüljön vagy rosszabbá váljon. A harmadik eljárás során a vízjelnek nincs meghatározott helye a zeneszámon belül, hanem teljesen változó pozíciókban helyezkedik el.

A digitális vízjel alkalmazásának előnye, hogy nem kell azonosítani magát a felhasználót, hanem elég csak a vízjel meglétét bizonyítani. A digitális vízjel még azután is megmarad, hogyha valaki egy albumot egy analóg mikrofon segítségével átmásol. Ugyanez igaz akkor is, ha valaki lemásol egy videót vagy egy fotót. Sokan úgy vélik, hogy a technológia képes lehet kiváltani a digitális másolásvédelmeket (DRM).

A vízjelek alkalmazása nem új ötlet. Még tavaly az MP3 zenei fájlformátumot kifejlesztő Fraunhofer Intézet hirdetett harcot az illegálisan másolt és a fájlcserélő hálózatokon terjesztett játékok, filmek, zenei albumok és szoftverek ellen. Tavaly szeptemberben a digitális vízjel elterjedésének elősegítésére megalakult a Digitális Vízjel Szövetség (DWA), amelynek tagja lett többek között az ilyen megoldásokat fejlesztő Philips és Thomson is. Idén júliusban pedig felmerült annak a lehetősége, hogy digitális vízjel kerülhet a Blu-ray és HD-DVD lemezekre. Az elképzelés mellett több szakmai szervezet is lobbizott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tigerbácsi #62
    köszy szépen az infókat! mostmár értem! :-)
  • eszkaresz #61
    Ez a dolog lehet hatásos egy ideig. Az MS-t így is rengeteg vád éri, hogy rendre "látogatják" a Windowsos gépeket, update alkalmával elhelyez fájlokat amik a „fejlesztést” segítik. Most ismét egy önkényes jogot alkottak arra, hogy ellenőrizzenek. Hát ez van, úgy látszik nekik ez a mindenük.
    Náluk a "szabadság itt kezdődik"

    Karesz
    http://kareszka.extra.hu
  • who am I 7 #60
    hm, az jogos, h megveszed a terméküket, és a bele egyezésed nélkül, elkezdik figyelni a géped?Mi közük van a többi programhoz?Ez elég kém téma...és sztem simán jogokat is sért.Az, hogy feljön egy ablak, és azt írják, hogy te ezennel hozzájárulsz, h az mikrofos mindent ellenőriz a gépeden vagy SEM, akkor az oké.De bele egyezés nélkül, simán jogokat sért szerintem.
  • uniu #59
    Valoszinu a MediaPlayer-re gondolhatott a lejatszaskor...
  • virs lee #58
    Sztem átgondolták (bár az amcsik nagyon hülyék, lehet mégse), de rájöttek hogy ennél többet nem tudnak felmutatni, a semminél meg az is jobb (nekik) ha pár ilyedős embert elilyesztenek, hátha pár ft-al több landol a zsebükben. Ez egy ilyen bepróbálkozás volt, mint a bsa bilincsrázós kampánya.
  • Grifidos #57
    Naja, majd pont ezzel fogják tönkre tenni a világ összes mp3 lejátszó gyártóját, és persze a walkman-mobilok gyártóit.
    Ez szerintem inkább arról szól, hogy az internetre csatlakozott winfos felhasználók lesznek visszanyomozhatóak akik megpróbálják rippelni a zenéket.
    Und ezzel megoldhatóvá válik az MS termékek másolásvédelme.
    Telepíted, megadod a serialt, a serial alapján a patch-el kapsz észrevehetetlenül egy vízjelet a gépedre oszt' csá.(Esetleg a boot szektorba építve. Most frankón hányan szokták 0-ra vágni a vinyójukat? Format és annyi kevesen particionálják újra) IP cím adott. Utánna már necces minden fajta crack, hiszen ahogy használod megkaphatja az MS, és már tud is lépni ellene, elméletben. A looser user pedig azt hiszi milyen fincsi törést ill serialt talált...
    Mivel valszeg' van néhány US kormányzati szerződésük majd ráfogják a használatát a "hazafias-törvény"-re és máris legális/perelhetetlen.
  • KLT #56
    Az örökérvényű alapelv: ha le lehet játszani, akkor le is lehet másolni.
    Ez megdönthetetlen.
  • wanek #55
    Próbáld ki, alakítsd vissza egy újraírható DVD-re. Szerintem simán fogod tudni hallgatni. A mai DVD lejátszók nincsenek vízjelre felkészítve, szóval szerintem kamuzott a feltöltő.
  • Nusi #54
    Nekem van egy vízjeles albumom, Linkin Park - Reanimation DVD Audio albuma lossless vawpack formátumba rippelve a 24bit 48khz 5.1 hangsáv. Simán tudom így hallgatni, bár a feltöltő aztírta ha visszalenne alakitva a vízjel miatt csak 30 sec szolna minden számbol. Szóval megvannak itt a kiskapuk...
  • wanek #53
    Az a mikrofonos dolog csak vakítás. Egyszer volt egy preparált bemutató, ahol ezt demonstrálták. De mivel preparált volt a dolog, így semmivel sem volt több értelme, mint egy PPS slideshow-nak.