MTI

Botrány egy internetes fotómontázs miatt

Ocsmányságnak nevezte Gyurcsány Ferenc, hogy a kormány egyik tagjával megtörténhetett: az egyik rádió internetes honlapján az auschwitzi haláltábor bejárata előtt rózsaszín háromszöggel a mellén ábrázolják.

A miniszterelnök erről a kormányszóvivői tájékoztatón beszélt, háta mögött a teljes kabinettel. A tájékoztatón kiosztották azt a fotómontázst, amely a Lánchíd Rádió honlapján volt látható Szetey Gáborról, a kormány személyügyi államtitkáráról. A rózsaszín háromszög maga a fasizmus - fogalmazott Gyurcsány. A kormányfő hangsúlyozta: a rádiótól azt várják el, hogy ne csak Szetey Gábortól, hanem egész Magyarországtól kérjen bocsánatot, a tulajdonostól pedig - aki egyben a Magyar Nemzet és Hír Televízió tulajdonosa is -, hogy kemény és példás büntetésben részesítse azt, aki ezt megteheti.


A rádió sajtóközleményben reagált a bejelentésre: "A Lánchíd Rádió internetes honlapjára ma délelőtt egy olyan kép került fel, amely Szetey Gábort, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát megengedhetetlen és sértő módon ábrázolja. A képet eltávolítottuk. Veress Gabriella ügyeletes szerkesztőt és Pásztor Zoltánt, a lanchidradio.hu internetes oldal főszerkesztőjét a munkáltató azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátotta. A Lánchíd Rádió tulajdonosai és vezetői elítélik a történteket, elnézést kérnek Szetey Gábor államtitkártól és mindazoktól, akiket a szóban forgó kép megsértett".

Az elbocsátott szerkesztő, Veress Gabriella a XX. kerületi Fidesz-frakció tagja volt, de a botrány hatásűára kilépett a frakcióból és lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról. A XX. kerületi Fidesz honlapja szerint a 26 éves volt képviselőnő korábban az önkormányzat médiabizottságának külsős szakértője, és a helyi Fidelitas-csoport elnöke volt. Lemondása előtt frakciószóvivőként, valamint a kulturális és ifjúsági bizottság tagjaként dolgozott.

Földesi Gyula, a Fidesz XX. kerületi elnöke közleményében azt írta: Veress Gabriella szerdán bejelentette a XX. kerületi önkormányzat Fidesz-frakciójából való kilépését, valamint önkormányzati képviselői mandátumáról való lemondását. Földesi Gyula azt írta, a kilépés a frakcióból kilépés a párttagság automatikus megszűnését jelenti. A XX. kerületi Fidelitas szerdán szintén közleményben tudatta, hogy Veress Gabriella bejelentette kilépését a Fidelitasból is.


Az esemény kapcsán az adatvédelmi biztos és a kisebbségi ombudsman is megszólalt. "Hivatalunkhoz érkezett bejelentés alapján szereztünk tudomást arról, hogy az interneten több, megbélyegzésre, kirekesztésre alkalmas honlapot, klipet hoztak nyilvánosságra. Az összeállítások gyűlölet keltésére alkalmasak, melyek alkalmasint megbotránkoztató jelleggel becsmérlik a kipécézett csoportot, például a cigány vagy zsidó kisebbséghez tartozókat, illetve kisebbséghez tartozónak tartott közismert személyeket" - áll Péterfalvi Attila és Kállai Ernő közös közleményében.

A két ombudsman felhívta a figyelmet arra: "sem a véleménynyilvánítás szabadsága, sem semmilyen más jog vagy érdek nem igazolhatja az ilyen megnyilvánulásokat, még akkor sem, ha az érintett közszereplése során maga hozott nyilvánosságra személyére vonatkozó különleges adatot tartalmazó információt". Például származásra, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, vallásos meggyőződésre, szexuális életre, kórós szenvedélyre vonatkozót. "A jogsértéseknek személyiségi jogi és büntetőjogi következményei is lehetnek" - mutattak rá. Mint írták, az alkotmány szerint minden személy számára biztosítottak az emberi és állampolgári jogok, bármely megkülönböztetés nélkül. "Mélyen elítéljük a gyűlölet keltésére alkalmas megbélyegző, kirekesztő megnyilvánulások minden formáját" - zárja a két ombudsman a közleményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PíszLávJuniti #395
    Szeteynek nem volt mersze kiállni a pódiumra?
  • OliApa #394
    THX! Viszont! A kitett polfórumon tettem ajánlatot egy fórumos találkára, de új az xp és megköszönném, ha elküldenéd a linket emilben , mert nem tudom fejből, így nem látom a reakciókat . . .

    Bocs az OFF-ért . . .
  • OliApa #393

  • Mike at home #392
    emberiség kipusztulásáért aggódók, ébredjetek már fel, és nézzetek már kicsit körbe! szerintetek éppen kipusztulóban van az emberiség, mert nem szaporodik eléggé? szándékosan csináljátok ezt, vagy csak simán vagytok ááá nemis illetek már senkit jelzővel, beleféradtam.
    hagymázas marhaságaitok olvasgatásából most lett elegem, sry

    üdv Oli, örülök hogy láttalak

    -fav
  • Mike at home #391
    jajaj Oli, ismersz, most miért baromságokon elfilózgatnod
    szerinted lesz ilyen? értelmes ember vagy, akkor miért csinálod ezt?
  • Mike at home #390
    a mozaikkészítő 5 sört kér
  • heszky #389
    (oliapa-nak igaza van) szerintem a kép több mindent is jelenthet de egyszer láttam a national geographikon egy műsort a föld legveszélyesebb bandájáról név szerint az "Msz13" és azoknak volt ilyen jelük például.... a pontos jelentését kevesen tudják......(én se)
  • OliApa #388
    Megtudná valaki szakértő mondani, mit jelent az alábbi kézjel? A szín az átjön.

  • OliApa #387
    Mégsem . . .
  • OliApa #386
    Azért újra emlékeztessük a nyájas olvasókat, hogy az ominózus kép hónapokig egy blogger blogjában volt, a Lánchíd Rádió
    (PR rulez!) "csak" átvette . . .