Berta Sándor

USA - újabb e-választási botrány

Debra Bowen kaliforniai belügyminiszter újabb kampányt indított az elektronikus választási és szavazatszámláló készülékek, illetve azok alkalmazása ellen.

A politikus augusztus elején már támadta az elektronikus választási berendezések gyártóit, mondván a jelenleg használt eszközök nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek és könnyen támadhatók, illetve manipulálhatók. Debra Bowen ezúttal az Election Systems & Software (ES&S) nevű vállalatot bírálta, mivel az szerinte öt településen közel ezer olyan elektronikus választási rendszert adott el, amelyeket nem lehetne használni, mert nincsenek hitelesítve.

"Az ES&S közel 1000 elektronikus választási berendezést adott el csak Kaliforniában, anélkül, hogy közölte volna a vásárlókkal, hogy a termékei nem rendelkeznek az államban való működtetéshez szükséges engedélyekkel és hitelesítésekkel. Az AutoMARK Version 1.1 típusú készülékek több mint a felét San Francisco városa és San Fransisco megye vásárolta meg. lehet, hogy az ES&S nem szereti a Kaliforniában hatályos törvényeket, de akkor is elvárom, hogy betartsa őket" - jelentette ki a helyi belügyminiszter. A jelenleg hatályos kaliforniai jogszabályok szerint a szövetségi állam területén kizárólag olyan elektronikus választási rendszereket lehet működtetni, amelyeket a szövetségi hatóságok hitelesítettek. A hivataloknak az eszközök bármilyen módosítását szintén jóvá kell hagyniuk.

Bowen a rendelkezésére álló minden eszközzel fel fog lépni a készülékek használata és további eladása ellen. A belügyminiszternek lehetősége van törvénysértésenként, ezáltal akár berendezésenként legfeljebb 10 000 dolláros kártérítést kiszabnia a gyártóra. A kártérítés összege így 9,72 millió dollárnak felelne meg, emellett visszakövetelik a termékek eredeti, 5 millió dolláros vételárát is. Az ES&S-nek azonban lehetősége és joga van nyilvános meghallgatást kérni, ennek időpontja szeptember 20. Amennyiben a cég nem tudja megvédeni az álláspontját, a felek a bíróságon találkoznak újra.

Korábban számos bírálat érte az elektronikus szavazórendszereket. Tavaly március végén a 71 éves Joachim Wiesner kölni politológusprofesszor és a fia, Ulrich Wiesner nyújtott be egy beadványt, amelyben a 2005. szeptember 18-i német szövetségi választások végeredményének eltörlését kérik, mivel szerintük az elektronikus szavazórendszerekbe leadott kétmillió voks útját nem lehet nyomon követni. A két férfi véleményét osztotta Ulrich Karpen alkotmányjogász is. Írországban a kormány 2004-ben úgy döntött, mégsem állítja üzembe a Nedap cég által szállított 7000 számítógépes rendszert, a Dublini Városi Egyetem kutatói ugyanis kimutatták, hogy elegendő csupán két perc (!) a feltelepített szoftver eltávolítására és másik, manipulált program feltelepítésére.

A következő vaskos kritika a Wij vertrouwen stemcomputers niet (Nem bízunk a választási számítógépekben) nevet viselő csoport tagjainak akciója volt, amelynek során sikerült úgy módosítaniuk egy, a választásokon is bevetésre kerülő Nedap ES3B típusú számítógépes rendszert, hogy az meghamisította a szavazatszámlálás végeredményét. A számítógépes rendszerben lévő két EPROM-egység kicserélése két hasonló, de módosított EPROM-ra nem vett öt percnél több időt igénybe. A módosítást utólag senki sem vette észre.

Végül a Chaos Computer Club (CCC) nevű német szervezet hozta nyilvánosságra 55 oldalas tanulmányát, amelyet a Német Alkotmánybíróság kérésére készítette el. Az eredmények kiábrándítóak voltak, a készülékek a tesztek során nagyon könnyen manipulálhatók és támadhatók voltak és gyakorlatilag senki nem vette észre a csalásokat. Sem a hitelesítést végző Fizikai-Technikai Szövetségi Intézet, sem más eljárások nem mutatták ki a beavatkozásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • janus391 #5
    Ja de azt sokkal nehezebb manipulálni és a végén még nem Bush lesz a főnök
  • Ronny #4
    a régi transzparens doboz a biztos megoldás, emberi szavazatszámlálókkal.
  • Ronny #3
    sajnos itt nagyobb probléma van. Keress rá a diabold szóra a youtube-on.
  • Darth Sith #2
    Simán belekéne rakni a hardvert egy öntött vas dobozba, majd lehegeszteni minden élét, és csak egy touch screen látszódjon a tetején. A doboz bevan építve a falba, így egyik csatlakozóhoz sem férnek hozzá, nem hogy szétcsavarozzák a dobozt és megbuherálják, mint múltkor tette valaki. Így legalább maga a gép biztonságban lenne fizikai manipulálástól, ezek után már csak a hálózatot kell védeni.
  • Cat 02 #1
    biztos nézte a Heroes-t :)