Berta Sándor

Amerikai elnökválasztási kampány a MySpace-en

A politika immár végérvényesen beférkőzött az internetre is. A legjobb bizonyíték erre, hogy az amerikai elnökválasztási kampányban minden jelölt igyekszik barátokat, támogatókat gyűjteni már a világhálón is.

A MySpace-en, az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon vasárnap óta elérhető az úgynevezett Impact Channel, ahol bárki információkhoz, részletekhez juthat a jelöltekről, az elnökválasztásról és itt található a tíz jelölt profilja is. A demokrata jelöltek között van Hillary Clinton, John Edwards, Dennis Kucinich, Joe Biden és Barack Obama, míg a republikánus tábort John McCain, Rudolph Giuliani, Duncan Hunter, Mitt Romney és Ron Paul erősíti. A támogatógyűjtésben jelenleg 66 000 pártolóval, támogatóval Barack Obama vezet, de a helyzet akár percről percre változik. Az akció célja, hogy a MySpace regisztrált tagjai és látogatói közelebbről is megismerjék az egyes jelölteket fotójuk, videóik, blogjuk és persze gondolataik alapján.

A két tábor közül különösen a demokraták igyekeznek kihasználni az internet nyújtotta lehetőségeket és megpróbálnak a világháló segítségével egy modern, fiatalos összképet kialakítani magukról. Jó példa erre, hogy Hillary Clinton például online jelentette be, hogy indul az elnökválasztási kampányon. Ezzel szemben Rudolph Rudy Giuliani, egykori New York-i polgármester privát jelöléssel látta el a profilját. Ez azt jelenti, hogy az csak akkor tekinthető meg, ha valakit felvesz a barátai közé.

A következő hetekben a tervek szerint tovább bővítik majd az oldalt, elérhetők lesznek szavazatregisztráló eszközök és aki szeretne, anyagilag is támogathatja az egyes jelölteket. "Az ország leglátogatottabb weboldalaként a MySpace komoly szerepet fog játszani a következő választásokon" - jelentette ki Chris DeWolfe, a MySpace vezetője.

Az online választási kampányból a többi portál sem akar kimaradni, így a közösségi oldal példáját már követte a YouTube is, ahol szintén saját oldalt hoztak létre az elnökjelölteknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #11
    (Ezt te is irtad korabban.)

    JAVITVA:
    Gerygrey irta. Elneztem a neveteket.
  • rigidus #10
    Egy orszag eletszinvonala nincsen szuksegszeruen egyenes aranyban a kepzettseggel. (Ezt te is irtad korabban.)

    Ha korrekt valaszt akarunk kapni, a kerdest sok iranybol meg lehet kozeliteni. Ido szukeben en ezek kozul csak a fontosabbakat ragadnam ki es diohejban osszefoglalnam.

    Egy orszag jolete fugghet a termelekenysegetol es a tobbi orszagra gyakorolt nyomasatol is - jelenlegi jatekszabalyok szerint. Korunkban az utobbi kezd egyre jobban ervenyesulni. A jelenlegi termelesi rendszer szabad kereskedelem alapjan mukodik, a piace az iranyito szerep. Az egyes erdekeltsegek (egyenek, cegek, allami intezmenyek, orszagok, stb.) kozti hierarchia viszony mindig attol fugg, hogy ki az aki kiszolgaltatott es ki az aki kiszolgaltatotta tesz. Minel nagyobb a kiszolgaltatottsag ket eltero erdekeltseg kozt, annal nagyobb nyomast tud gyakorolni az egyik a masikra. Kettejuk kapcsolata lehet egyiranyu kiszolgaltatottsag, de lehet ketiranyu is, ha kulonbozo szferakban kolcsonosen nyomast tudnak egymasra gyakorolni. Ez igaz minden teren, barhol ahol korul nezunk.

    Az USA eseteben, fontossagi sorrendben:
    1. A vilag olajkeszleteinek jelentos resze Egyesult Allamokbeli cegek tulajdonat kepezi. Amig a koolajra szuksegunk van, a vilag kiszolgaltatott az olaj fele, igy az USA fele is. Ha mar nincsen szuksegunk a koolajra, akkor ezen a teren az USA-ra sem. (ez szamukra egyebkent egyfajta remalomkent hangzana)

    2. A koolaj ertekesitese kizarolag USA dollarban tortenik. Tehat akinek koolajra van szuksege, annak dollart is kell venni. (Csak nem az USA ertekesiti es szabalyozza az erteket?)

    3. Az USA mindezek mellett orszagszerte valtozatos klimaval es termotalajjal rendelkezik, mindez sokoldalu termelest tesz lehetove, kisebb az import kiadas.

    4. Egyeb asvanyok teruleten is gazdag a kinalat, a kitermelt mennyiseg exportra is bosegesen elegendo.

    5. A fentiekbol kovetkezik az konnyu- es nehezipar fejlettsege is, valamint a legfontosabb az energetika.

    6. Mindezen stabil alapokra epulve, fejlett kozlekedessel is rendelkezik. (nem a varosi tomegkozlekedesre gondoltam, mert az csapnivalo)

    7. Hirkozles, informatika, elektronika teruleten is az egesz vilag kiszolgaltatott nekik. Kepes diktalni a vilag hireit es a sajat propagandajat. A legszelesebb korben hasznalt internetes csucsdomain nevek felett is kizarolagos dominanciaja van. A legmeghatarozobb mikroelektronikai eszkozok es szoftverek gyartoja. (a tobbit nem reszletezem, mert az MS-junkie megkoveznek)

    8. Urkutatas. Mar nem annyira dominans, mint evekkel ezelott es ebben nem annyira ismerem a "focipalya" felosztasat, de pl GPS muholdak is az USA tulajdonaban vannak. Ezeket a polgari felhasznalasra barmikor kepesek kikapcsolni vilagszerte, ami nem kis felfordulast tud okozni. (Az iraki haboru kitoresekor meg is tettek) Ahogy egyre jobban epitkezunk a GPS-re, annal kiszolgaltatottabbak leszunk ezen a teren is.

    9. Hadiipar, katonai hirszerzes. Ugye mindezekbol kovetkezik, hogy joesellyel a legfejlettebb haditechnikaval is rendelkezik, mindehhez pedig oriasi tartalekokkal minden teren.

    10. Fejlett orvostudomany.

    11. Egyoldaluan "celezkoznek" programozott es egyre jobban alulkepzett termeloi reteg, akik szavazati joggal rendelkeznek, de onallo velemennyel nem. Mar csak a velemenyt kell a szajukba adni es akinek a velemenyebol tobbet csemegeznek, annak adjak a szavazatukat. Aki pedig a szavazatuk, aze az egesz orszag. Ez a vilagon mindenutt igy van, erre vonatkozott a hozzaszolasom.

    A maganvelemenyem pedig, hogy a legidealisabb allam a vilag lerohanasara. Mar csak lassan es okosan "kell" csinalni...

    PS: Amugy nem haragszom, nem vagyok szivbajos gyerek.
  • sathinel #9
    Ja és az USA-ban is vannak szegény negyedek. Pl az iraki háborúba besorozott gyerekek nagyrésze olyan városokból mentek, ahol az eggyetlen kitörési lehetőség a hadsereg. És a hadsereg ezt ki is használja. Volt erről egy szép kis dokumentumfilm.
  • sathinel #8
    Egyébbként inkább az internet mint az utcákat teleragasztani mindenféle papírral. Aki tudja kire akar szavazni, az úgyis tudja hogy nem látja az utcán, aki nem, az meg TV, vagy olvasás útján úgyis tudhatja. A nembiztos szavazókra minimál hatással van szerintem egy utcai plakát. Max ha azokat összefirkálják, akkor talán nem a barbárokat választják, akik ilyesmiket tesznek.
  • sathinel #7
    Jól látod az egybesült államok is csak azért szuperhatalom, mert azt a "pár" államot úgy működtetik, hogy gazdaságilag segítsék egymást, és mindegy ha sok az idióta mert nagy a fogyasztás, és van üzlet. Ezt nem fogják fel itthon sokan, mikor azt hiszik, hogy egy kis ország egymaga is versenyképpes lehet egy ilyen jólszervezett monstrummal, aminek egy városában többen élnek mint itthon. Nemhogy egy államban.
  • lekvároshurka #6
    rigidus korrekt a válaszod bocs ha énis igy nekedestem amugy nemvagyok közgazdasági szakember 1 picit sem szo várom a válaszod mire gondolsz (komolyan)
  • rigidus #5
    En nem az usarol beszeltem hanem ugy altalanossagban a politikai kampanyokrol vilagszerte.

    Melleseg, ha mar igy sikerult beleszaladnod ebbe a GDP kerdesbe, javaslom, hogy legkozelebb elotte jarjal utana nehany kozgazdasagi alaptetelnek.
  • Gerygrey #4
    A GDP-t ne keverd a nép átlagos butasági szintjével, mert ha mi látástól mikulásig dolgozunk, akkor sem fogunk olyan életszínvonalon élni mint ők. Mégha okosabbak is vagyunk. Nagyobb ország, nagyobb piac, több lehetőség. Szóval a hiba nem feltétlen a mi készülékünkben van.

    Egyébként abban egyetértek veled, hogy a legnagyobb birka az, aki élből lebirkáz egy egész nemzetet. Itt is vannak hülyék, talán arányaiban ugyanannyi mint ott - csak ott a nemhülyéknek jobban megy a dolguk.
  • lekvároshurka #3
    Ha 300 millio ameriakirol igy gondolkozol akkor inkább te vagy a barom Téged szimplán arra terelnek hogy szidd öket,ergo teis birka vagy Milyen érdekes aki akar ott dolgozni az milyen szépen megél.... vajon hogy csinálják ha tényleg olyan agyatlanok ? na mind1 neis nézz utána milyen gépipa, és még 1 hétig sorolhatnám mi van ott vajon a birkák hogy hozzák össze a világ GDP-jének 1/5 ét ? kb 2.5 x annyit mint mi Magyarok 1 före.hát hibá bekel látnom nagyon buták ......kb. a 2.öbölháboru ota vann ilyen extra utálat érdekes az 1. nél mindenki melletük volt kár hogy nem fejezték be akkor ....én azért köszönöm szépen nekik hogy alaposan bennevolt a "krumpli" agyuk a Szovjetunio szétpukasztásába(tod hogy ma asztirunk itt amit csak akarunk)
  • rigidus #2
    Mar toborozzak a jolidomitott, hamburger belu, kola agyu, mp3 fulu ikszelozombikat:
    - Faradjanak a cedulakhoz, Holgyeim es Uraim... az ikszet oda tessek behuzni, abba az icipici, incifici rubikaba... Uuuuuugy ni..
    Na, agyatlan csurhe.. most pedig be lehet fogni azt a mocskos pofatokat ujabb 4 evig!!!