Berta Sándor

Kínos videó az egyik francia elnökjelöltről

Úgy tűnik, a jövőben a politikában vagy az üzleti életben mindennapos tényezővé válhatnak a blogok pro és kontra egyaránt. Jó példa erre Ségoléne Royal szocialista elnökjelölt esete, aki most magyarázkodni kényszerül egy régebbi amatőr felvétel miatt.

A szocialista elnökjelölt egy januári pártrendezvényen gúnyolódott a pedagógusokon, mondván sokan közülük mellékállásokban dolgoznak ahelyett, hogy hetente inkább kitöltenék a 35 órás tanórakeretüket a katedrákon. Az egész dologból nem lett volna ügy, ha valaki nem rögzíti a néhány mondatot a mobiltelefonjával és nem teszi fel éppen a francia elnökválasztási kampány végéhez közeledve az internetre. A látszólag enyhe élcelődés nagy vihart kavart a francia pedagógusok körében.

A felvétel tíz hónappal az eset után, egy héttel az elnökválasztási kampány vége előtt bukkant fel a dailymotion letöltési oldalon. A videót néhány napon belül több százezren nézték meg. Ez főleg annak volt köszönhető, hogy valaki még a Google oldalain elhelyezett célzott reklámmal is igyekezett felhívni rá az emberek figyelmét.

"Nem kérdéses, ez valamelyik riválisának köszönhető szabotázsakció" - állítja a Loopy nevű blogger, aki egy Franciaországban élő, tanárként dolgozó iráni férfi. Ő mind a gúnyolódást, mind pedig a felvétel nyilvánosságra hozását elítéli. Ráadásul ez az eset is rávilágított a legnagyobb problémára. Ezentúl, ha valakinek ilyen felvétel a birtokába kerül majd valamelyik riválisáról, nem fog tétovázni felhasználni azt.

Gyakorlatilag ez a tökéletes és olcsó lejárató kampány, hiszen elegendő csak a megfelelő helyen, időben és alkalomkor bekapcsolva felejteni egy diktafont vagy egy mobiltelefont, a többi jön magától. Loic Le Meur, a Six Apart blogszolgáltatás európai igazgatója szerint tudomásul kell venni, hogy főleg a videoblogok korában nagyon sok minden megváltozott a politikusok számára is. Vége a kaméleon politikának, a "nem emlékszem" korszaknak, amikor bármilyen korábbi kijelentést egyszerűen le lehetett tagadni. "Ki fognak alakulni a második generációs politikusok, akik tartani fogják magukat az általuk elmondottakhoz" - mondta a szakember.

Nicolas Vanbremeersch párizsi blogger számára szintén egy új korszak hajnalát jelzik ezek az események, hiszen az újságíróknak ki sem kell majd mozdulniuk szinte az irodáikból, hanem elegendő lesz csak átnézniük a francia blogokat, a téma az ölükbe pottyan majd. "A francia elnökválasztásnál fogjuk látni igazán mennyire is fontosak az online sajtóorgánumok" - írta egy Andreas nevű német blogger, aki érdeklődve várja, hogy mikor jön el a hasonló leleplező videók kora Németországban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Munkas #20
  Az én értékrendem távol áll a baloldalitól, de akik feldúlták a székházat és eljárogattak tüntetni azok egy része nincs olyan értelmi szinten, hogy ezt meg tudta volna ítélni, a nagyobbik hányad pedig addig is tisztában volt vele.
  Persze a hazai szájbarágós médián szocializálódott embereket még sok ilyen „meglepetés” fogja érni.
  És ha épp akad néhány tömegpszihológiában járatos személy, aki még „pontosabban” megmagyarázza nekik, miről is van szó, akkor neki is indulnak megtorolni a sérelmeiket.
 • Munkas #19
  Ez társadalmi probléma. Magyarországon és a többi szocialista utódállamban szintén ez van. A nép birka és könnyen befolyásolható, ezért nem is lehetnek hozzáértő kormányaink, hiszen az emberek többségének a politika csak a bulvárhíreket jelenti (így a médiának is) és nem is akarnak többet tudni, így a populista kormányok simán lenyomnák őket.
  Persze, lehetne jobb is, de nem ez a baj, hanem, hogy az országban forgó pénz mekkora hányada felett rendelkezik az adott kormány.
  Az köztudott, hogy az állami szervezetek, sehol a világon, nem veszik fel a versenyt az (anyagilag is érdekelt) piaci szférával. Van ahol ezt belátják, van ahol nem.
  Ezért a jelenlegi rendszer legnagyobb hibája, hogy a politikai vezetés inkább növelni akarja a hatalmát, ahelyett, hogy több területekről kivonulna és hagyná, hogy a piac jóval hatékonyabban működtesse azt.
  Persze a privatizációban is csak a lopást látják a legtöbben (sajna az is része a dolognak, de nem arról szól), aztán az állami támogatások megvonását is sokan úgy élik meg, mint a cigányok a segély lemaradását (az jár nekik), a szociális juttatásokba szintén „belenőttünk”. Pedig evvel nyílna lehetőség arra, hogy az emberektől és cégektől is kevesebbet kellene elvenni (adó és járulékcsökkentés), és a saját pénzével mindenki sokkal körültekintőbben bánik, mint a másokéval (bármilyen elkötelezett közszolga legyen is).
 • Atees1987 #18
  miért talán figyelmen kivül kellett volna hagyni h gyurcsány a képünkbe hazudott?
  nem orbán miatt dulták fel az mtv székházát...
 • Axon #17
  "Persze ha meggondolom, tulajdonképpen mindenből kihagynak."

  Hogy mondhatsz ilyet? Dehogy hagynak ki mindenből. Hát az általuk ellopot milliárdokat ki fogja visszafizetni?
  Szóval nem hagynak ki téged az emelt gázszámla fizetéséből, az emelt adójárulékokból, az egészségügyi és gyógyszer járulékokból, megemelt áfából és még órákig sorolhatnám. Látod törödnek veled...
 • Axon #16
  Sajnos maximálisan igazad van...
 • hanandi #15
  Elfelejtetted a mostani folyamatos felfordulas kivalto okat? Gyurcsany mond valamit /mellesleg teljesen igaza van abban amit mond/ => Orban a valasztasok ellott mintegy veletlen beldobja a koztudatba => eredmeny leromboljak a tv szekhazat, es azota is folyamatosan tuntetnek a berlegenyeik. Szoval nem igaz, hogy nincs kovetkezmeny. A szamlat meg fizetheti az allampolgar.
 • argento #14
  Hát a csajszi tuti meggondolja mikor mit mond a jövöben. :)
 • assdf #13
  Nincs igazad, pártot nem tudsz alakitani (legalábbis oylat amivel bejutsz a parlamentbe) erről tomcat szép kis hangfelvételt készitett hogy a nagyok hogy gyüjtik a cetliket...
  A nagyok közül pedig nincs választásod, ugyanis a hazug korrupt multimillárdos X helyett választhatod a hazug korrupt milliárdos Y-ot... Sajnos itthon nincs olyan mint amcsiban hogy megbukott egy politikus akkor egymás új ember jön a helyére. Itthon van minden pártban minden pozicióra egy-egy ember, és 4 évig A ül ott, megbukik mert idióta,ekkor 4 évig a másik párt Bje ül ott, megbukig mert ez is hozzánemértő idióta,erre a másik párt rég megbukott idióta A-ját ülteti oda és igy továb... nincsenek személycserék. gg demokrácia a 22es csapdája.
 • hypno #12
  Nincs igazad!

  Korrupció az, amiből engem (téged, őt, stb.) kihagynak.
  Persze ha meggondolom, tulajdonképpen mindenből kihagynak. :)
 • echo #11
  Mindenki szavazhat akire csak akar. Ha pedig nem talál megfelelőt az étlapon, szervezhet pártot. Hajrá!