Dojcsák Dániel

Canon őszi termékbemutató

Idén is számos új termékkel kápráztatja el a fogyasztókat a képalkotás vezető gyártója, a Canon. Digitális fényképező portfoliójukban a legkisebb és a legnagyobb gépek is komoly fejlődésen estek át, így a megapixel háború mellett a fókusz a minőségi és az élményszerű fotózáson van.

Kompakt gépek

A kis kompakt gépek messze nagyobb darabszámot generálnak a fényképezőgép piacon, mint a digitális tükörreflexesek, hiszen a számítások szerint csak minden tízedik kompaktra jut egy DSLR. A modellkínálat is ennek a trendnek megfelelő, hiszen most hat új modell is bemutatkozott. Az új típusok büszkesége a tökéletesített optikai képstabilizátor, az arcfelismerő rendszer és a továbbfejlesztett LCD kijelző.


A kis kompakt gépekben korábban nem volt jellemző az optikai képstabilizátor használata, így eddig az automatikus ISO érzékenység állítás gondoskodhatott a képek elmosódás mentességéről. Most azonban az új modellek mindegyikébe beépítésre került a lencse eltolással működő stabilizátor, ami a fény útját megváltoztatva hatékonyan segít kiküszöbölni az életlen, bemozdult expozíciókat. Emellett persze az auto ISO funkcióval még jobban rá lehet erősíteni a hatásra, ez főként a gyenge megvilágítás ellensúlyozásakor lehet fontos.

A hobbifotósok nagy része nem tud, és nem is akar foglalkozni minden egyes kép esetén a beállításokkal, így a családi album gyakran tele van fotótechnikailag erősen megkérdőjelezhető minőségű képekkel. A Canon amellett, hogy a technika révén lehetővé teszi a jó képek készítését, az új generációs Digic III képfeldolgozó processzorba olyan funkciókat épített bele, ami valós élethelyzetekben jelenthet komoly előnyt. A legfontosabb újítás az arcfelismerés, ami immár akár 35 arcot is képes azonosítani egy képen.


A cég által tartott bemutatón felhozott példa szerint a szülők az iskolai előadáson mindig szeretnék saját csemetéjüket fotózni, de a folyamatos mozgás miatt nehéz gyereküket mindig fókuszban tartani. A Digic III-mal ilyenkor lehetséges egy azonosított arcot kiválasztani és a gép folyamatosan rajta tartja a fókuszt, kivéve persze ha hátat fordít.

A képmezőben látható arcok élességének beállításán és az expozíció optimalizálásán kívül a rendszer gondoskodik a megfelelő vaku expozícióról is, elkerülve a közeli képeknél gyakran előforduló szellemképet. A kijelzőn egyébként megjelenik az azonosított arcok száma, ami a csapat létszámának ellenőrzésére sem rossz megoldás, pedagógusoknak és idegenvezetőknek kifejezetten hasznos lehet.


Szintén a hétköznapokból indultak ki az LCD kijelzők fejlesztésekor. A részletesen ismertetett PureColor LCD II amellett, hogy nagyobb felbontású mint elődjei, és szebb színeket képes megjeleníteni (ami persze csak 30%-kal több marketing), a megszokottnál jóval nagyobb betekintési szöggel és kontraszttal is bírnak. Ez lehetővé teszi, hogy ezeknél a nem kihajtható kijelzős készülékeknél se kelljen vaktában lövöldözni, ha a tömeg fölött vagy az ágy alá akar valaki fotózni. Hab a tortán, hogy a kijelzők kaptak becsillanás elleni bevonatot, illetve egy karcolásoktól védő plusz réteget is.

A konkrét modellkínálatot is áttekintve, a kompakt kategóriában a következő új gépek mutatkoztak be:
  • PowerShot G9: Kompakt csúcs, 12 megapixellel, ami akár 1,5 méter átmérőjű nyomtatott képhez is tökéletesen elegendő lenne. Viszont a Canon a 6-szoros optikai zoom mellett a nagy felbontást értelmesen kihasználó funkciót is bemutatott, mint a képkivágás exponálás előtt, ami egyfajta speciális digitális zoomnak felel meg. A gép hátulján egy elég nagy, 3" átmérőjű LCD kapott helyet.
  • PowerShot SX100 IS: Egy teljesen új sorozat első tagja, 10-szeres optikai zoom és 8 megapixel a két legfontosabb érték.
  • PowerShot A650 IS: Ráncfelvarrt A sorozatú gép, szintén a nagyzolós 12 megapixeles érzékelővel. A 6-szoros optikai zoom mellett a felhajtható 2,5"-os LCD kijelzőjét érdemes megjegyezni.
  • PowerShot A720 IS: Szintén felújított modell, 8 megapixel és szintén 6-szoros optikai zoom.
  • Digital IXUS 960 IS: A kis ékszerdoboz fényképező legújabb csúcsmodellje, ami titán ötvözetű vázzal büszkélkedhet. Ez ugyan könnyen karcolódik, cserébe viszont sokkal könnyebb, mint a megszokott fémvázak. A pici gépbe is sikerült 12 megapixelt zsúfolni, zoomátfogása viszont csak 3,7-szeres és a gép mérete miatt kijelzője sem lehet nagyobb 2,5"-nál.
  • Digital IXUS 860 IS: A kevésbé csúcs IXUS a népszerű 850 IS utódja, 3,8-szoros zoom, 8 megapixel és szintén PureColor LCD.


    Nagyágyúk

    A Canon a kompakt gépek piacán is elég jól szerepel, de az igazi babérokat a komoly kategóriában aratja, nem is véletlenül. A tavalyi megjelenésekhez hasonlóan idén is egy nagyon komoly zászlóshajót jelentettek be, ami az év legjobb professzionális fényképezőgépe címet is kiérdemelte, megszerezve így a három elnyert EISA díj egyikét a cégnek.

    A Canon EOS-1D Mark III jelenleg a világ leggyorsabb digitális tükörreflexes gépe, ami 110 felvételt tud készíteni 10 kép/másodperc sebességgel. Ezzel akár egy 100 méteres síkfutás futam egy szuszra rögzíthető, de bármilyen egyéb eseményfotózáson biztosítja, hogy a legjobb pillanat ne maradjon ki. Emellett a 10,1 megapixeles APS-H CMOS képérzékelő gondoskodik a megfelelő képrögzítésről, amiben a Digic III képfeldolgozóból nem is egy, hanem egyből két darab foglal helyet a gépben. A szokásos jellemzők természetesen nem változtak, mint masszív magnézium-ötvözet váz, beépített szenzortisztító és a 19 pontos autofókusz.


    A díjnyertes géphez díjnyertes objektív dukál, így a szintén EISA díjas Canon EF 70-200 mm objektív méltó darab a fenti vázhoz. A viszonylag könnyű (760 gramm) és viszonylag rövid (172 mm) objektív többek közt egy négyfokozatú képstabilizátort rejt magában, ami optimálissá teszi gyenge fények között is korrekt képek készítésére. Emellett 1 fluorit és 2 UD lencsetag gondoskodik a megfelelő minőségről, a por- és nedvességálló tömítések pedig a hosszú élettartamról.

    Őfelsége után a 30D utódja, a 40D bizonyára kevésbé dobogtatja meg a fotósok szívét, de 3"-os kijelzőjével, megújult másodlagos kijelző elrendezésével, élő RGB hisztogram nézetével és a 10,1 megapixeles CMOS szenzorral jó választás lehet az igényesek számára. A gép 6,5 képet készít másodpercenként sorozatfelvétel módban, szintén a Digic III processzorra bízza a képek feldolgozását. A középkategóriás DSLR géppel részletesebben későbbi tesztünkben foglalkozunk majd.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • JTBM #17
      Szvsz. az átlagembernek a legjobb választás egy un. swivel kamera, mint a Nikon S10-es.
      10-szeres optikai zoom van benne, fantasztikus képeket készít és még kicsi is, elfér az ember zsebében. (Igaz, hogy a jó minőségű optika miatt nehéz a kamera az átlag kompakthoz képest.)

      Az ilyen kameráknál az optika és a display becsukott állapotban párhuzamos van, fotózáshoz ki kell nyitni, el kell fordítani őket. Mivel ez a két alkatrész foglalja el a kompakt kamera legtöbb helyét, ezzel a forgatással lehetővé vált, hogy egy komoly optikát tegyenek bele a kicsi kompakt kamerába.
      A fényképezésre is sokkal több lehetőség van. Mivel a display elforgatható, az ember a feje fölül és a térde magasságából, előre nyújtva, stb. is tud fényképezni, ami pl. egy felvonuláson, koncerten, szakadék szélén hihetetlen képekre ad lehetőséget, olyan képeket lőttem vele, amit a D80-asommal az életbe nem tudtam volna...

      A Cannon-nak is van egy hasonló kamerája, a PS TX1, de az nem forgatható, ezért nem lehet vele olyan jól fényképezni.

      Amióta megvan, a D80-at szinte nem használom, mert lusta vagyok cipelni. ;-)))
    • cyrusbd #16
      Hogy volt-e nekik vagy nem, az mindegy. Azért az eléggé fura lenne a Canon részéről, ha most nálunk egy több, mint fél éves gépet mutatnának be. Ez egy kicsit olyan, mintha egy éve a P4-ről írtak volna, amikor már kint voltak a Core 2-esek.
    • Cat #15
      talán azért, mert ez a budapesti bemutató volt, és még nincs nekik 1Ds-ük.
    • cyrusbd #14
      Itt most miért is a EOS-1D Mark III-ról írnak? Most a EOS-1Ds Mark III jelent meg (21 megapixel, 45 mezős AF...).
    • Brainpumper #13
      Gondoltam állványra de nem állványozhatsz mindig. Egyébként nem azért mondtam mert akkora ego vagyok agy ilyesmi de azért jólesne rajta lenni kicsit több képen.

      Nyaralásomról készült album:
      http://czsolt5.atw.hu

      Nővéremékkel voltam nyaralni, én pedig a fekete pólós vagyok (legtöbbször a gép mögött)
    • Lateralus #12
      Majd idővel elmúlik. Kezdetben sokan így voltunk ezzel.
    • mcganyol #11
      "Akkor neked egy kb. 15..20k HuF árú állványra van szükséged a pro gép alá ;)"

      És ha forgalmas helyen használod gyakran (pl túrista központok), akkor egy 15..20k Huf árú futócipőre is :)
    • KLT #10
      "Lehet akármilyen PRO gépem, ÉN nagyon ritkán vagyok rajta a fotókon"

      Akkor neked egy kb. 15..20k HuF árú állványra van szükséged a pro gép alá ;)
    • Brainpumper #9
      Van egy kis gondom a fotózással:

      Lehet akármilyen PRO gépem, ÉN nagyon ritkán vagyok rajta a fotókon mert legtöbbször én fényképezek. Csomó fotón rajta akarok lenni meg én akarom belőni is a képet, a kettő együtt nem megy vagy legalábbis elég körülményes és idétlen :((((( Van hogy odaadom valakinek a gépet hogy kapjon már le minket de lövése nincs (honnan is lenne) hogy hogyan tudja a legjobb képet csinálni a gépemmel.

      Így aztán joggal érzem úgy hogy nem is engem szolgál a 100 ezres fényképezőgépem. Másnak teszek vele jót állandóan
    • szacsi #8
      :/