JTBM#17
Szvsz. az átlagembernek a legjobb választás egy un. swivel kamera, mint a Nikon S10-es.
10-szeres optikai zoom van benne, fantasztikus képeket készít és még kicsi is, elfér az ember zsebében. (Igaz, hogy a jó minőségű optika miatt nehéz a kamera az átlag kompakthoz képest.)
Az ilyen kameráknál az optika és a display becsukott állapotban párhuzamos van, fotózáshoz ki kell nyitni, el kell fordítani őket. Mivel ez a két alkatrész foglalja el a kompakt kamera legtöbb helyét, ezzel a forgatással lehetővé vált, hogy egy komoly optikát tegyenek bele a kicsi kompakt kamerába.
A fényképezésre is sokkal több lehetőség van. Mivel a display elforgatható, az ember a feje fölül és a térde magasságából, előre nyújtva, stb. is tud fényképezni, ami pl. egy felvonuláson, koncerten, szakadék szélén hihetetlen képekre ad lehetőséget, olyan képeket lőttem vele, amit a D80-asommal az életbe nem tudtam volna...
A Cannon-nak is van egy hasonló kamerája, a PS TX1, de az nem forgatható, ezért nem lehet vele olyan jól fényképezni.
Amióta megvan, a D80-at szinte nem használom, mert lusta vagyok cipelni. ;-)))