Specker Balázs

Párizs mindenhol szélessávot szeretne

Párizs teljes szélessávú internetlefedettséget kíván elérni 2007 végére. Bertrand Dealnoe polgármester célja, hogy a francia főváros a világ legjobban behálózott városa legyen.

Egy most ismertetett elképzelés keretein belül a város reméli, hogy a következő év végéig mintegy 400 ingyenes Wi-Fi csomópontot tudnak majd kiépíteni. A tervek szerint felhatalmaznák az internetszolgáltatókat, hogy antennákat szereljenek fel a stratégiai fontosságú közterekre és épületekre. "Gyorsan és biztosan járunk el, hogy a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosíthassuk Párizs számára" - nyilatkozta Delanoe a városházán. "Meghatározó tényező a nemzetközi versenyben és így fontos a város számára" - értékelte az internetelérés szerepét a polgármester a ZDNet honlapján.

A most ismertetett tervezetből az is kiderült, hogy az optikai kábelek lefektetését végző vállalatok adókedvezményben részesülnének. A város így akarja elérni, hogy 2010 végéig az épületek 80%-a egy "ultragyors" száloptikai hálózatra legyen rácsatlakoztatva. A már lefektetett száloptikai kábelekért 25%-kal kevesebb licencdíjat kell majd fizetni, míg az eddig gyors internethozzáféréssel nem bíró épületekbe kerülő első 400 méter telepítését 90%-os adókedvezmény illeti meg.

"A párizsi lakások 60%-ában már most elérhető a nagy sávszélességű internet. Célunk nem csak az, hogy ezt fenntartsuk, hanem hogy eggyel előbbre lépjünk a fejlődésben" - fogalmazott Delanoe az All Headline News oldalán. Az elsősorban parkokba, terekre, könyvtárakba és egyéb közterületekre szánt ingyenes vezetéknélküli csomópontok felállításához való jogot a magánszektor szereplői 2007 elején nyerhetnék el. A tervek között szerepel egy teljes városnegyednyi ingyenes Wi-Fi hálózat kiépítése is a következő év végéig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • smv #11
  És te ki vagy?
 • quentit #10
  Ki az a ki?
 • Mice #9
  és ki az a lefedettség?
 • echo #8
  Szerintem ezt inkább a piacra kéne hagyni...
 • smv #7
  És ki az a Budapest?
 • roliika #6
  És nem csak Budapest...
 • Gerygrey #5
  Ki az a Párizs? Amúgy Budapest is 100%-os szélessávú lefedettséget szeretne, csak nem kapja meg :(
 • Gerygrey #4
  Ki az a Párizs? Amúgy Budapest is 100%-os szélessávú lefedettséget szeretne, csak nem kapja meg :(
 • Gerygrey #3
  Ki az a Párizs? Amúgy Budapest is 100%-os szélessávú lefedettséget szeretne, csak nem kapja meg :(
 • duke #2
  "Párizs mindenhol szélessávot szeretne"

  De rendesek akkor vegre nalunk is lesz szeles savu internet :)))