4
-
#4 "Ezek az összeállítások mindig azért érdekesek, mert később, évek múlva, ha újra előveszi és leporolja őket az ember kiderülhet, hogy az elemzők mennyire látták jól előre az adott korszak folyamatait."
spanyolviasz -
feamatar #3 szvsz a handheld előretörése lesz még a jövő... a mobilok a marokkonzolok és a palmtopok egyre kezdenek jobban hasonlítani egymásra...
öcsémnek most olyan mobilja van 10rugóért amiről 3 éve még csak álomdni mertem volna...
ráadásul handheldek teljesítménye már simán visszahozza a retrogémek feelingjét és annál sokkal többre is képesek... szóval és ez csak az én szerény véleményem: a XXI. száadban a handheld cuccok fejlődése az egyik legjobb technológiai dolog -
#2 Az az érdekes, hogy mennyire vakok az előrejelzésben a technológiai szintézis tekíntetében. Pl kazis magno + miniatürizálás = walkman, ennek analogiájára olcsó memóriák + megfelelő teljesítményű kisfogyasztású processzorok = MP3 lejátszó.
Ma is vannak olyan technológiák, amiket használunk, de azáltal, hogy valamibe beintegrálják egy új eszközt hoznak létre. Én egy ilyennek látom a tv-vel, kamerával perifériákkal integrált számítógép lehetőségét, ami egy teljesen új szabványt/eszközt eredményezhetne. Persze létezik már ilyen, de ugye volt már MP3 lejátszó az IPOD elött is, még is ma már olyan emblematikus dolog mint a Sony walkman volt a 80-as években. -
BlackRose #1 Emlékszem amikor a Gartner azt mondta, hogy az Itanium átveszi a piacon a vezetést és néhány tízmilliárd dolláros üzlet lesz az eredmény. :)
Szerintem mégis a robotika (consumer) és a low end szuperszámítógépekről (small and medium business) valamint az erőforrások kihasználásának maximalizására törekvő technológiákról megfeletkeztek. Aztán nagy hangsúlyt tennék még a multicore paradigm shift-re is... ezek mind praktikus technológiák amelyek ma még luxusnak számítanak, de mivel a luxus nem más mint a fejlődés útjának építője, várható, hogy a következő 10 évben ezek a technológiák megérnek és a többség számára hozzáférhetővé válnak. A Gartner által említett gesztusfelismerés, meg hasonló dolgok nem praktikussak és ma még luxusnak sem számítanak. Ez kb. olyan mint a beszédfelismerés, az is már évek óta a jövő technológiája.