Gyurkity Péter

2007 a blog és a kártevők éve lehet

A Gartner kutatócég közzétette a jövő évre vonatkozó átfogó előrejelzését, amelyben a blogok további gyors terjedését, valamint a kártevők nagyobb jelenlétét jósolják. Szerintük a Vista lesz az utolsó Windows.

A 2007-es évre szóló előrejelzésben az egyik legfontosabb elemnek a bloggerek, vagyis az internetes naplóírók számának tetőzését tartják, ami az év első felében nagyjából 100 millió főnél éri el a rekordot. Ezt azzal magyarázzák, hogy a terület iránt érdeklődők már jelenleg is aktív szereplőként vannak jelen, eközben lassan növekedni fog azok száma, akik megunták az írást. "Mindenki úgy érzi, bőven van mondanivalója, egészen addig, amíg erre megkapja a valódi lehetőséget" - magyarázta Daryl Plummer, a Gartner szakembere.

A naplók mellett az internetes kártevők kerülnek még inkább előtérbe, miután a vállalatok háromnegyede eshet áldozatul valamilyen felfedezetlen támadónak, amely sikeresen megkerüli a kiépített védelmi rendszert. Ezen támadások nagy része pénzügyi jellegű lesz, vagyis még nagyobb szerepet kapnak a csalásra kifejlesztett káros szoftverek, ezzel együtt pedig az ellenük való védekezés. A nagyvállalatok mintegy 100 milliárd dollárt költenek majd az elavult koncepciójú és nem megfelelő hálózatok kiépítésére, amelyek azután nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Az adatközpontok ugyanakkor megszenvednek majd a rendszerek hűtésével és áramellásával, miután az új processzorok és egyéb komponensek alaposan feladják majd a leckét.

Ami az asztali operációs rendszerek piacát illeti, a Gartner szerint a Vista lesz az utolsó a hagyományos Windowsok sorában. A következő generáció tagjai ugyanis már moduláris felépítésűek lesznek, átfogó frissítésekkel, amelyek egyben fokozatos előrelépést jelentenek majd a fejlesztésben.

Érdekes, hogy az előrejelzés szerint csökkenni fog a erőforrás-kihelyezésre szakosodott cégek jelentősége. A kisebb megrendelések, a kiélezett verseny néhányukat végleg eltünteti, a többieknek pedig át kell gondolniuk tevékenységüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #12
    érdekes ez gyerekek :)
  • remark #11
    Honnan jon ez a Linux buzisag? Gondolom onnan hogy a jelentes megemliti a Windowst. De olvastad egyaltalan hogy mit irnak a Windowsrol?
    "Vista will be the last major release of Microsoft Windows. The next generation of operating environments will be more modular and will be updated incrementally."
    Ha ezt nem erted, akkor ne fikazz.
    Ez nem azt jelenti hogy a Gartner temeti a Windows-t, azt meg foleg nem jelenti hogy szerintuk a Windows-nak annyi, es jon helyette a Linux se azt nem jelenti hogy szerintuk a Linux milyen kiraly. (Egyaltalan hogy jon ide a Linux?)
    Ez valojaban azt jelenti hogy annak a regi gyakorlatnak vege, hogy fejlesztjuk az uj verziot evekig (3-5 evig) aztan kiadjuk. Ez a filozofia sehol se tarthato, se az oprendszerek se mas szoftverek piacan. A piac ennel joval gyorsabban valtozik mar, es aki nem tud reagalni az ujabb es ujabb igenyekre, az elashatja magat. A jelentes csak azt prognosztizalja hogy az MS-nel is latjak ezt a tendenciat, es (na talan itt johet szoba a Linux) mivel van olyan oprendszer amiben nem 3-5 evente jelennek meg a jelentos ujitasok, igy az MS-nel is at fognak terni valamilyen mas release strategiara mar ami a Windowst illeti (aprobb szoftvereknel most is gyakran adnak ki uj verziot).

    A mi cegunknel is az utolso nagy verzio tavaly jott ki, azota pedig mar negyedik 'Feature Pack'-et fejlesztjuk hozza. (Feature Pack az persze technikailag ugyanaz mint a Service Pack [lasd Windows], csak mivel a hangsuly attevodott a hibajavitasrol az uj funkcionalitas bevezetesere, igy ez a nev jobban passzol hozza. ;-) )
    A lenyeg az hogy az ugyfelnek nem kell varnia 3 evet mire valami uj megoldast leszallitunk, hanem csak par honapot. Ezzel egyutt a fejlesztesi ido (igeny megjelenestol release datumaig) is mondjuk tizedere csokkent, ami uj kihivasokat hozott, dehat meg lehet oldani. Az ember fejleszti az uj verziot, es mellette kesziti a javitasokat most eppen 6 masik "verziohoz". (A verzio fogalma kicsit atertelmezodik ha valtunk a tobb evenkenti release-rol az evi 2-3 release-re.)

    Es az MS is meg tudná oldani ezt, bar alairom hogy egy oprendszer az bonyolult "dolog", de nem is parszaz fejlesztojuk van mint nekunk...
    Ugyhogy hajra, ami masnak sikerult, pont az MS-nek ne sikerulne? ;-)
    Lasd Gartner jelentesben: "and the result will be more-flexible updates to Windows and a new focus on quality overall" <- na ez pont az amirol en irok.
    Ugyhogy ha nem minden leben 2 kanal modjara akarna az MS mindehol ottlenni, hanem aminek nekiallnak azt rendesen megcsinalna akkor ez mukodne. Na de mindegy, mert megint csak mondom a magam "hulyesegeit", aztan majd nezhetem hogy mit kapok ezert.

    Ja, es szerintem nem semmitmondo a cikk. Marmint az eredeti. ;-)
  • medawo #10
    Azóta keresi...
  • Indigo #9
    Fő fikagép? Ez abszolute rád illik, ugyanis nincs olyan hsz-ed amiben ne fikáznál vmilyen open source terméket (és mellette ne nyalnál be tövig m$-nek) :D
    De tőlem idézhetsz fikázásokat nyugodtan, jó keresgélést :)
  • DjDano #8
    na megszólalt a fő fikagép... had ne idézzem a hozzászólásaidat a Firefox, MS és egyéb topikokból
  • Indigo #7
    djdano = csípőbőlfikázó, idióta, m$-buzi, ennyi elég is róla...
  • Emmegki #6
    Mekkora egy semmitmondó cikk...
    Blogok? Eddig is írkált minden hülye, naná hogy többen fognak.
    Kártevők? Eddig is voltak, most még többen lesznek.

    Sőt, júliusban meleg lesz.
  • 1hengeresVmotor #5
    nem vagyok se linux se win párti de ynakamat rá hogyvírus invázió elsz mikro vista kijön
  • recon12 #4
    kicsit világvége hangulata van ennek az előrejelzésnek
  • Darth Sith #3
    ezt mondták 2006-ra is. :)