Berta Sándor

Egyre népszerűbb a Creative Commons licenc

A filmesek után az énekesek és a zenészek is felfedezték maguknak a CC-licencet és ezáltal hozzájárulnak ahhoz, hogy műveiket minél több ember ismerhesse meg.

A Creative Commons előnye a további felhasználhatóságon túl, hogy a segítségével bárki egyszerűen és gyorsan világszerte ismert lehet. Tamara Barnett-Herrin londoni kezdő énekes tavaly októberben megunta, hogy hiába küldözgeti a dalait tartalmazó demó CD-ket a különböző kiadóknak és producereknek, a többségük még csak válaszra sem méltatja. Ezért úgy döntött, hogy a zeneszámaihoz saját maga ad zongorakíséretet, a felvételeket rögzíti a számítógépén, majd a kész Creative Commons licencű műveket felteszi az internetre, hogy azokat bárki meghallgathassa és ha szeretné, tovább szerkeszthesse.

Barnett-Herrin a projektet Calendar Songsnak nevezte el és minden hónapban felkerül honlapjára egy új szerzeménye. A dalokban mindig az elmúlt hónapban őt ért hatások és érzések jelennek meg. A gyűjteményhez eddig a felhasználók kereken száz remixszel és videók sorával járultak hozzá. A terv az összegyűjtött zeneszámokból álló közös zenei CD elkészítése. A Calendar Songs csupán az egyike annak a 26 csomópontnak, amely az iCommons portál berkein belül megalakult. A nemzetközi szervezet a világ teljes tudását és kultúráját szeretné hozzáférhetővé tenni az emberek számára.

A csomópontok között található az indiai Kiruba Shankar ötlete, aki olyan konferenciákról szeretne könyvet írni, amelyet nem egyetemek vagy tudományos intézetek, hanem közösségek szerveznek és tartanak meg. Az ausztrál Jamison Young pedig a koncertjeiket vagy a kiállításaikat maguk szervező művészeknek akar segíteni lehetséges fellépőhelyek összegyűjtésével. Joi Ito, a Photo Commons csomópont létrehozója az amatőr és a profi fotósoknak kínál dokumentumokat, tapasztalatcserélési lehetőségeket. Ito emellett útjára indította a FreeSouls programot, amelynek célja a Wikipediában híres emberekről található rossz minőségű fotók kicserélése.

"Sok felhasználóval találkoztam és egy idő után elkezdtem lefényképezni a híres embereket, majd a fotókat feltettem a Flickr egyik oldalára. A Creative Commons licencű felvételekhez bárki hozzáférhet, aki cikket vagy blogot ír" - közölte Joi Ito.

Májusban alakult meg és máris óriási népszerűségnek örvend, valamint több mint százezer letöltéssel büszkélkedhet a piqs.de nevű első német Creative Commons licencű képmegosztó portál. A Web 2.0-s honlapon minden fotó ingyen elérhető, letölthető és szabadon felhasználható, egészen addig, amíg feltüntetik a szerző nevét és a kép forrását. Az oldalon nyilvánosságra hozott képek mindegyike a CC licenc hatálya alá tartozik és a felhasználók maguk dönthetik el, mely képeiket szeretnének a világhálón is megjelentetni.

Korábban egyébként már számos alkotás készítői jelentették meg művüket a Creative Commons licenc hatálya alatt. Az első CC-licencű filmet, a Route 66-ot 2005 januárjában mutatták be, majd ezt követte tavaly február közepén a Chocolate City - we are here to stay című dokumentumfilm és a tavaly májusban elérhetővé tett Elefántok álma című holland animációs film, amelyet tavaly május közepére már 533 000-en töltötték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Beyond silence #4
    Okosok: itt általában nincsenek is kiadók, önálló szezők nyilvánítják ilyen jogállásunak művüket.
  • waterman #3
    már biztos főz ellenük valamit a riaa. talán olyan indokkal akarják majd kinyírni őket, hogy az emberek elszoknak a popcsillagoktól meg holivúdi filmektől a nemfizetős tartalmak felé és akkor nekik nem lesz olyan jó..
  • Vorpal #2
    .DD
  • Wittgen #1
    Kíváncsi vagyok, mikor indítanak a mozgalom ellen összevont támadást a kiadók.