Gyurkity Péter

Creative Commons az MS Office do­ku­men­tu­mok­ban

A Microsoft elérhetővé tette a Creative Commons beépítését segítő ingyenes alkalmazást, amely az Office csomag dokumentumaihoz mellékeli a kiválasztott licencet, elősegítve a különböző tartalmak terjesztését.

A szoftvercég oldaláról már letölthető a beépülő alkalmazás, amely a telepítést követően új opcióként jelenik meg az MS Office menüjében. Az egyelőre előzetes verzió célja a szellemi tulajdonhoz való könnyebb hozzáférés lehetővé tétele, pontosabban hogy mindez legálisan, a tulajdonos jogainak tiszteletben tartása mellett történjen.

"Ez a kezdeményezés rendkívül fontos számunkra, hiszen az Office platformon jelentős kreatív munka zajlik. A licencek egyszerű és gyors hozzáadásával elősegíthetjük ezek elterjedését, tovább népszerűsítve a Creative Commons megoldásait" - üdvözölte a lépést Lawrence Lessig, a szervezet alapítója, mellesleg a Stanford jogi professzora. A megfelelő opció kiválasztásával az eszköz a dokumentumhoz csatolja a licenctípus logóját, rövid leírását, és egy hivatkozást a CC weboldalára. A dolog lényege, hogy sokak által szidott szerzői jogi törvények helyett az alkotók rendelkezhetnek műveik sorsáról, azok megosztásáról, vagy esetleges módosításáról.

A megoldás a 3Sharp és természetesen a Creative Commons együttműködésével jött létre. A szervezet a jogvédett munkák, alkotások felhasználását megkönnyítő licencek elterjedését reméli a partnerségtől, amivel a Microsoft is egyetért, támogatva a szabadabb megosztást, a tartalmak átvételét. Elsőként Gilberto Gil, a brazil kulturális miniszter globalizmusról tartandó beszéde válik ilyen módon elérhetővé.

Nem ez az első eset, hogy a szervezet egy nagyobb céggel kötött megállapodást: a Yahoo már tavaly elérhetővé tette keresőjének megfelelő szűrőjét, és több alkalommal lobbiztak a zene- és filmipari vezetőknél a licencek felhasználása érdekében. Eddig csak néhány alkotásnál használták fel a megoldást, az igazi áttörést még odébb van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ZoliJ #3
    azt, hogy jogilag semmit se ér, a jelenlegi rendszer haszonélvezői terjesztik
  • dez #2
    Miért csak lenne, amikor sokan használják már, és hogy érted, hogy jogilag semmit sem ér?
  • smv #1
    Ezt nem igazán értem, tehát úgy hallottam, hogy a CC szép, és okos dolog lenne, de jogilag semmit sem ér. Akkor most mi a helyzet?